Морковени фалафели - Carrot Falafel
Днес ще споделя още една идея за оползотворяване на морковен пулп, след изцеждане на сок с центрофужна сокоизтисквачка. Уточнявам вида на машината, тъй като останките от бавните с един или два вала са много сухи, влакнести и не са подходящи за влагане в храна, могат да се използват за компост. Освен вкусни морковени крекери, в които количеството пулп е сериозно и преобладаващо приготвих и тези фалафели. Изпекох във фурната. Сервирах с току що откъснати свежи листа от цвекло и сусамов тахан с лимонов сок.
Продукти:
* 500 г пулп от моркови, червен пипер, целина, след изцеждане на сок *** с центрофужна машина
* 220 г бадемов пулп, след приготвяне на бадемово мляко
* 4 скилидки чесън
* 1 малка глава лук ( около 50-60 г)
* 1 връзка магданоз
* 3-4 с.л. сусамов тахан
* 3 с.л. лимонов сок
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. чили
* 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
* 3 с.л. хуск(псилиум) + 200 мл вода
* 50-60 г брашно от сорго
*** Приготвих сок от около 1/2 кг моркови, 2 големи червени пипера и 1 малка глава целина
За сервиране - листа от цвекло и сусамов тахан, разбъркан с лимонов сок и малко сол
Приготвяне:
1. Разбъркайте хуска с водата, докато се превърне в гелообразна смес- отнема не повече от минута.
2. Нарежете фино или блендирайте лука и чесъна.
3. Нарежете ситно магданоза.
4. Поставете всички продукти от списъка, заедно с набъбналия хуск и нарязаните лук, чесън, магданоз в купа. Омесете еднородно тесто.
5. Включете фурната на 220 С. Застелете тава с хартия за печене.
6. Оформете еднакви по големина топчета. Ако искате оваляйте в семена по избор - сусам, слънчогледови, мак, смлени тиквени, както съм показала тук при тези фалафели с кашу таханов сос. Наредете в тавата. Напръскайте с олио. Печете около 15-20 минути или до желана хрупкавост.
7. Сервирайте с хрупкави, свежи листа от цвекло и сусамов тахан, разбъркан с лимонов сок и малко сол.
Красота в снимки и вкус. Ако човек се хранеше само с очи, то в твоят блог щеше да е вечно сит. Истинска наслада и много приятно усещане носят публикациите ти, Бети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Кате! Твоите усмихнати думи, винаги ми действат вдъхновяващо!
ОтговорИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванечудесна идея за оползотворяване на морковения пулп както и на пулпа от бадеми при правене на бадемово мляко.Интересно предложение снимано и поднесено елегантно и красиво.
Поздрави и лека седмица !
Ели, благодаря ти за милите думи! Радвам се, че ти харесва и благодаря, че поспря тук!
ОтговорИзтриванеСусамовия тахан и лимоновия сок слагат ли се в сместа за фалафели или са овкусяване?
ОтговорИзтриванеЗа соса отделно под списъка с продукти съм споменала тахан и лимонов сок. Лимоновият сок и таханът- по 3 с.л. в списъка с продукти се добавят в сместа за фалафелите.
Изтриване