Печена бамя - сервирана по два начина - Roasted Okra - served in two variants
Вкусна, полезна, разхубавяваща, нискокалорична, любима в туршия и гювеч - бамята! Познато растение от древността, с полезни хранителни съставки и малко калории, съвсем незаслужено и пренебрегвано заради слузта, която отделя при готвене. Скоро в кварталния магазин бяха донесли хубава бамя, спрях се и се зарадвах гласно. Започнах да пълня плик и една жена избирайки други зеленчуци ме пита как ще я приготвям - у тях никой не харесвал . Разговорихме се, споменах, че е много полезна - за хубава коса и кожа, здрави кости (съдържа витамин К, който подпомага усвояването на калция в организма). Бамята е богата и на манган, който участва в обмяната на веществата, активизира ензими, които отговарят за усвояването на витамини и други вещества. Намалява риска от поява на диабет, тъй като повлиява благотворно нивата на кръвната захар и лошия холестерол. Препоръчва се като храна за профилактика срещу ракови заболявания. Полезна е за консумация при много очни болести.Съдържа и фолиева киселина, която я прави подходяща за бременни и при атеросклероза. И колко още ползи за здравето има в тази чудна бамя! Накрая жената каза, че е жалко толкова полезен зеленчук, а не бил никак приятен за ядене. Предложих и да опита печена, както щях да приготвя аз. Взе си две три шепи да опита. Очаквам отново да я срещна и да разбера дали са я харесали.
Много хора я отбягват заради слизестия вид, който добива след готвене. Ако това ви дразни може да киснете бамята преди готвене в оцетена или лимонова вода.
Един от предпочитаните начини за ядене на бамя у дома е семпло подправена със сол и чили и запечена във фурната. Бързо и лесно за приготвяне и нищо не се "точи " в чинията, вилицата и устата ви :)
Продукти:
* 300-400 г бамя
* 2 щипки сол
* 1-2 с.л. едро смляно чили
* 1 с.л. олио от авокадо
* по желание сервирайте с резен лимон
Приготвяне:
Бамята се измива, подсушава, нарязва на шайби около 1 см.
Фурната се загрява. Тава се застила с хартия за печене. Нарязаната бамя се разстила, поръсва се със сол, чили и се напръсква с олио, най-добре със спрей за по-равномерен ефект.
Пече се десетина минути. Сервира се веднага .
Това е първият вариант.
За вторият вариант е необходимо да добавите копър и ябълков или малцов оцет или балсамова редукция . Поднасям студено, всъщност може и леко топло.
Тук може да прочете за химичния състав на бамята.
Тук може да погледнете за химичния състав на бамята, според начина на приготвяне.
Бети,
ОтговорИзтриванеи аз съм от хората, които не обичат топлинно обработена бамя под каквато и да е форма.Не само заради слузта, просто самата бамя омеква и за мен е неприятна на вкус.Но сурова, прясна и млада я харесвам много.Добавям я в салати, в разядки, за украса.Когато е млада сурова е чудесна.Баща ми е голям почитател на сготвената бамя, ей това твое предложение ще му допадне много.
Поздрави !
И аз я обичам сурова, но не винаги сея или намирам малки и нежни чушчици. Ще се радвам да се хареса на баща ти печената.
Изтриване