Павлова с горски плодове - Berry Pavlova


Павлова е популярен ефирен десерт, съчетаващ хрупкава лека целувка, сметана и плодове. Популярен колкото легендарната руска балерина Анна Павлова, приготвен в нейна чест по време на турнетата и в Нова Зеландия и Австралия. Тези две страни все още спорят за авторството на рецептата. Вече съм разказвала повече в тази публикация, когато показах мини Павлова .
Десертът се определя като лек, заради въздушната и лека като перце, хрупкава целувка, пухкавата сметана и свежестта на плодовете, с които се гарнира. Независимо от безбройните възможни комбинации на целувчения блат или меренг, както често се нарича, и крем, който може да бъде от сметана, маскарпоне, шоколадов, лимонов(популярният lemon curd) кафеен, дори цедено кисело мляко и всякакви плодове, неизменна част е целувката. За приготвянето и също има много рецепти, като основната разлика е наличието или липсата на оцет или друга киселина и нишесте. Тяхната роля е да направят меренга след изпичане мек, леко дъвчащ отвътре, с текстура подобна на маршмелоуз. Ако ги пропуснете ще имате по - суха вътрешна част и според мен по-устойчива и удобна за съхранение целувка, която може да използвате и след няколко дни.



Макар и лек като текстура, наличието на толкова захар прави десерта доста натоварващ, с усещането на толкова ярка сладост. В последно време вкусът ни към сладко в семейството, много се е променил и този десерт, толкова желан се оказа твърде, твърде сладък. Когато с дни не ядеш нищо сладко, освен плодове наистина ставаш свръх чуствителен към подобни сладости като целувчени десерти например. Следващия път, когато ни се прииска текстура на целувка, пухкав крем и плодове ще трябва да измисля друг десерт. Ако вие имате сладък зъб, както се казва, т.е. обичате сладкото, да ви е много сладко, десертът Павлова ще ви хареса. Веднъж в годината или на няколко :) по повод, може да се опита парченце от десерта.  С други думи, това не е десерт за хора, които броят калории, спазват диета, на които е противопоказна захарта (тя е такава за всички, всъщност) и хора, които не спортуват. Ние се постарахме да я изгорим с каране на колело.:)  На следващия ден, дори доматената салата ни сладнеше...:)

В случай, че никога не сте правили и мислите, че ви липсва опит, мога да ви уверя, че ако внимателно следвате някои основни правила ще се справите без проблем. По-долу описвам.

Продукти:

* 3 белтъка от големи яйца или 4 по-малки
* 200 грама захар, възможно ситна 

Ако искате по-мека и дъвчаща текстура под хрупкавата коричка може да добавите оцет и нишесте. Аз не съм използвала. За това количество белтъци и захар се добавят
* 1 ч.л. нишесте
* 1 ч.л. бял оцет или лимонов сок


* пресни малини, къпини, боровинки
* 250 г маскарпоне

* 100 мл сметана 30% масленост
* 1 ч.л. ванилов екстракт

1. Избирате метална или стъклена купа, добре измита и подсушена. Чистотата и липсата на следи от мазнина са много важни за правилното и успешно разбиване на белтъците. Аз изтривам за всеки случай съда, в който ще разбивам с оцет. 
2.  Фурната се загрява на 180 С.
3. Разбиват се  белтъците,  с миксер на по-бавна до умерена скорост до твърди върхове. За белтъците често казват, че трябва да са на стайна температура. Аз почти винаги ги вадя от хладилника и никога съм нямала проблем с постигането на твърд меренг. 
4. Постепенно, лъжица по лъжица се добавя захарта(важно е да е възможно най-фината) при работещ миксер. Разбиването продължава на високи обороти, докато не се усещат кристалите на захарта и се получи лъскаво твърдо тесто. При обръщане на купата меренга остава в купата. При разтриване с пръсти на малко белтъчна смес не трябва да се усещат кристали от захарта. По тази причина трябва да е възможно най-фина. Ако оставите кристали, които не са стопени при разбиването ще се разтопят при печенето и ще образуват капчици около целувката. 
5. Ако решите, че искате мека сърцевина, за която споменах по-горе сега е момента да добавите оцета, разбивате за кратко и добавяте нишестето, отново разбивате.




6. В тава, застлана с хартия за печене разпределете с помощта на шприц или използвайте шпатула и придайте формата, която искате на меренга. Оформете вдлъбнатина. 
7. Поставете във фурната и намалете на 120 С. Печете около час - час и половина. Без да отваряте фурната наблюдавайте цвета, трябва да остане бял или най-много леко кремав. Ако е необходимо намалете температурата. Проверявайте за готовност след 45-50 - та минута. Отваряте фурната и леко с пръсти се опитайте да поместите блата -отвън трябва да е напълно сух,изобщо не трябва да лепне и да е стабилен . При внимателен опит за повдигане с нож или шпатула също трябва да имате усещане за лекота. Не трябва да имате усещане,че вътре има течна част. Изключете фурната, отворете вратата  и оставете   вътре докато напълно се охлади- около час . Времето за печене наистина зависи от фурната и размера на целувките.Не се опитвайте да скъсите времето на печене като увеличите градусите,защото целувките ще потъмнеят. 

8. Разбийте маскарпонето със сметаната и ванилията. Ако решите да използвате цедено кисело мляко, поставете върху тортата непосредствено преди поднасянето. С маскарпоне и сметана може и час или малко повече, на нас ни остана едно парче за следващия ден и част от целувката беше леко омекнала, но все още по-голямата част беше хрупкава. Ако замените с кисело мляко обаче резултатът няма да е такъв. Най-удачно ще бъде да изпечете мини павлова и да аранжирате всяка целувка непосредствено преди поднасяне. Това не отнема време, а хрупкавината на целувката ще се запази.



9. Точно преди поднасяне разпределете крема, а след това плодовете върху целувчения блат. Поднесете веднага или до час.



По желание може да добавите и ядливи градински цветя.

Изпеченият блат може да се съхранява няколко дни в добре затворена кутия, защитен от влага .
Кремът също може да стои разбит в хладилника. 



Този път реших да използвам маскарпоне, като добавя млечна сметана за да стане по въздушен. Разбих, заедно с екстракта от ванилия. Разпределих с лъжица върху охладения меренг и след това поставих плодовете. Добре е да се сглоби непосредствено преди сервиране. Излишно е да казвам, че плодовете трябва да са измити, добре отцедени върху кухненска хартия или кърпа предварително. Всяка излишна капка вода, дори влага или конденз биха повлияли на хрупкавата текстура на десерта. 

Коментари

  1. This dessert looks incredible! So delicious, Bety. The meringue, the berries, everything I like. What a wonderful dessert, and you decorated it with Pink flowers. I wish I had a piece to go with my coffee right now. : )

    Have a splendid week, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни