Рататуй - Ratatouille






Преди да гледам филма "Рататуй" не помня дали бях чувала за едноименното ястие. Със сигурност обаче се заинтересувах, още повече, че вечно недоволния, с високи изисквания  критик на храна Антон Его остана очарован от поднесения рататуй , приготвен от младия готвач Реми. Гледала съм филма няколко пъти с удоволствие и отново бих го гледала. Изключително позитивен, с хубава музика, човек остава с топло чувство, усещане за уют и... и му се иска да готви, да влезе в кухнята и да сътвори някаква магически вкусна храна. За Его рататуят беше вълшебен - върна го в безгрижните дни, когато майка му го гощаваше с това ястие, върна в мислите му аромата на дома, на градината, на детството. Всеки има в представите и спомените си такава храна, която му носи уюта на родния дом и детските дни - десерт, бисквити, печиво, някоя супа, ароматно и простичко ястие. Точно такова простичко ястие е и рататуй (ratatouille) . Френско национално ястие, типично за югоизточна Франция и град Ница. Множество вариации включващи тиквички, патладжан, домати, пиперки, домати, лук, чесън, понякога картофи, и подправки - мащерка, риган, розмарин, понякога и лавандула. Името рататуй е използвано като дума, с която се назовават прости селски яхнии. Сродни ястия има и в националните кухни на други народи - при нас- гювеч, в Турция подобно ястие е имам баялдъ. В Гърция се нарича бриами, в Испания - писто, в Унгария - лецо, в Хърватия - джувеч, в Малта- капуната.



Ястието може да се приготви, като всички зеленчуци се нарежат на кубчета, но е изкушаващо да приготвим поне веднъж нареден и изпечен, с красиви контрастиращи цветове, радващи очите.



Аз използвах възможно всички цветове тиквички, патладжани, които намерих. Подправките са на вкус, но препоръчвам мащерка и риган, за поднасяне свежестта на магданоза е класическа и обичана от всички. Аз предпочетох босилек, набрах си прекрасен от градината и идеално ми допълни ястието.

Продукти:

* 1 лилав патладжан
* 1 пъстър патладжан
* 1 тиквичка
* 1 тъмно зелена тиквичка
* 1 жълта тиквичка
* 1-2 домата
* 1 червен пипер
* мащерка, риган
* сол
* едро смлян черен пипер
* олио от авокадо или друго за готвене

за соса:

* 2-3 печени и обелени червени пипера
* 1 люта чушка
* 2 моркова
* 1 глава лук
* 2 скилидки чесън
* около 400 мл обелени нарязани домати
* 2-3 с.л. доматена салца или 1 с.л. оцет
* 1/4 ч.л. сол
* 50-60 мл олио
* връзка билки - 1 дафинов лист,  3-4 стръка мащерка, 2-3 стръка риган, 1 клонче розмарин

Босилек или магданоз за сервиране.

Първо приготвяме соса. Лукът, морковите, чесънът и червените пипери се нарязват и задушават в загрятото олио. Когато зеленчуците омекнат се добавят доматите, нарязани грубо и доматената салца. Добавя се връзката с подправки и сосът се оставя да къкри 20-30 минути. Подправките се   изваждат и сосът се посолява и пасира гладко, .

Докато сосът се готви всички зеленчуци се нарязват на тънки шайби. Най-важното е да са с еднаква дебелина. Аз използвах ренде Бьорнер- тип мандолина, като рязах на втората, след най-тънката степен.  Нарязаните зеленчуци се подреждат по вид на купчинки.



Фурната се загрява на 200 С. Сосът се разстила на дъното на подходяща тавичка, на слой не по-висок от 2 см. Вземате от всяка купчинка зеленчуци по една шайба и редувате различните цветове. По-бързо става, ако групирате в ръка и после поставяте в тавата.





Подреждате в тавата със соса. Отгоре поръсете с олио, сол и едро смлян черен пипер. Печете 40 - 45 минути. Ако видите, че твърде бързо се препичат зеленчуците може да покриете с хартия за печене. На мен не ми се наложи.



Оставете да изстине 5-10 минути и сервирайте. Изкушаващо е да го направите като Реми от филма.



Но може да сервирате и на редичка. За да останат перфектно подредени, за пренасянето от тавата  използвах шиш за печене.



Поръсете с магданоз или листенца и зелени семена от босилек.

Едва ли рататуят е ястие от детството ви, освен ако нямате френска връзка в семейството, но както казах по-горе в България подобно на вкус ястие е гювечът. И дори гювечът да не е "вашето ястие"  от детството, пригответе си поне веднъж, защото  със сигурност е вкусна лятна гозба, която е наслада за приготвяне и хапване.

Бележки:

1. Добре е да подберете зеленчуци, с приблизително еднаква дебелина. Възможно е да останат малка част от нарязаните или да не са достатъчни. Имайте резерв.
2. Вместо да пържите/задушавате в тиган или тенджера зеленчуците за соса, може да опечете в тава, като поръсите всички зеленчуци с олио. Може да замените печения пипер със свеж - жълт, червен, оранжев. Печеният пипер, особено на огън, скара или газ има приятен опушен вкус, който допълнително придава нюанс на ястието. Доматите се добавят след омекването на запечените зеленчуци.
3. Ако имате подходящ сос с посочените продукти може да използвате него, така ще сготвите по-бързо.




Коментари

  1. Много цвят и настроение у вас, Бети! Страхотни редички!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесно и много красиво лятно ястие.Великолепни снимки и представяне както винаги.Имам няколко сорта тиквички в градината, различни по вид пиперки и домати.Така,че ще се възползвам от това красиво и лесно изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно е, че в градината си имаш разнообразие от зеленчуци, Ели! Хубаво лято!

      Изтриване
  3. Анонименавгуст 02, 2017

    съвършенство!

    ОтговорИзтриване
  4. Честно...не съм виждала по-красив рататуй, да не кажа, че не бях виждала красив рататуй:))
    И друго ще кажа - не си падам по точно твоят тип начин на хранене, може и да не съм осмислила добре здравословния подход, но определено мога да кажа, че при теб се храня с очи, тук винаги е красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! :) Храненето започва с очите :) ..един вид като покана да опиташ, пък може и да ти хареса. Подобно ястие на нашия гювеч, различно нареден и без някои зеленчуци, които аз обикновено слагам в гювеча. Разбира се, това че зеленчуците не са покрити със сос също леко променя вкуса.

      Изтриване
  5. Прекрасно ястие и великолепни снимки! :) Замислила съм и аз да спретна един рататуй, но се чудя дали да не посоля предварително патладжаните, за да си пуснат горчивия сок? В някои рецепти се посоляват, в други - не. Как се получи при Вас, без да са посолени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария!
      Отдавна не соля или кисна патладжаните преди готвене. Не ни горчат. Ако държите да осолите и изплакнете или киснете в подсолена вода, може да го направите.Добре е после да подсушите или отцедите добре.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни