Салата от тученица, домати и бамя - Purslane Salad with Okra and Tomatoes


Свежа, вкусна, алкализираща, антиоксидантна, сурова, нискокалорична, здравословна, бърза лятна салата. Само от три съставки. Намерихте ли своята думичка, която отключва интереса ви и ще ви накара да си приготвите тази салата?
Необходими са:

* тученица
* домати
* бамя

Тученицата да е сочна, брана от чисто място, далеч от алеи за животни и автомобилни пътища.
Доматите най-добре да са градински, месести, най-вкусните, които намерите и които обичате. Розовите са идеални, но има и други вкусни сортове.
Бамята да е свежа, по възможност току що набрана. Използвайте възможно най-младите чушки.
Количествата са според апетита на гладните.


Тученицата се накъсва или нарязва. Поставя се в купа. Доматите се обелват, ако искате. Зависи от сорта и предпочитанията ви. Добавят се към тученицата. На бамята се отрязват дръжките, може да се нареже на шайби или по дължина. Всичко се обърква и салата се сервира. Няма нужда от сол, олио, от нищо. Вкусна и хрупкава.


За качествата на бамята писах ТУК.
С тученица съм публикувала много салати.



Тученицата ( Portulaca oleracea) НЕ Е фелд салата/ градинска салата и не се предлага поне засега в магазините. Вирее като плевел в почистени от високи треви градини.

Да ви е сладко!


Коментари

  1. Бети,
    тази е една от любимите ми салати.Понякога я правя и с добавка на нахут - кълнове или варен според хората, които ще я консумират.Лятна, вкусна, много красива и разхлаждаща.Чудесна алтернатива на животинската храна.
    Поздрави , весело и прохладно лято ! Лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни