Мини крамбъл - печени сливи с хрупкави лешникови трохи - Hazelnut crumble plums



Тази рецепта, по-скоро е идея за бърз десерт. Имаме удоволствието да се наслаждаваме на топло начало на есента. Сливите са едни от плодовете в този период  на отиващото си лято и идващата мека есен. Избрах за този десерт сливи, защото все още се намират по дърветата и на пазара, а също и защото много обичаме печени сливи. Обикновено наредени върху някакъв блат - сочен и мек или хрупкав, в бисквити или в руло.Този път приготвих самостоятелно, както като пека ябълки или круши. И тъй като поръсих със смес, типична за прочутия мързелив десерт - крамбъл, реших че е удачно да дам това име на десерта - крамбъл.  Много вкусно се получава  с круши и с  ябълки. Тях обаче свързвам с по-ниски температури навън, с едни по-зимни и коледни настроения.  Сливите са  по-малки и се получиха вкусни и симпатични малки хапки. Вероятно и хората, които ограничават всякакви тестени храни ще ги оценят. Продуктите за хрупкавата част отгоре може да се променят в зависимост от начина ви на хранене. Освен, че са много вкусни и подходящи за хора, които ограничават сладки и тестени храни, другото им безспорно достойнство е бързината и лекотата на приготвяне. Не са необходими уреди, умения и познания. Десертът може да бъде приготвен и от деца. Може да замените лешниците с орехи, също любима комбинация със сливи и  резултатът ще ви очарова. Може да поднесете според настроението си - със сладолед,  сметана или яйчен крем, както правят англичаните или без нито едно от изброените, в компанията на чаша чай например. Според вкусът  и начинът ви на хранене може да поръсите с ароматен течен мед или кленов сироп. Аз ги предпочитам с мед, поръсен на тънка струйка след печенето. 



Съставки:

 6 - 7 едри сливи - разполовени, с отстранена костилка
 1 1/2 ч.л. меко кокосово масло
 2 с.л. смлени лешници или лешниково брашно
 1 ч.л. брашно от елда
 2 с.л. дребни овесени  ядки
 1/4 ч.л. смлени ванилови шушулки
 щипка канела

***  Умишлено не съм добавила нищо подслаждащо в хрупкавата смес. По този начин от десерта могат да ядат и хора, които не употребяват захар. Друг вариант е да добавите няколко капки стевия към хрупкавата смес или да поръсите след опичането с мед или сироп от агаве или кленов. Сливите са достатъчно вкусни и без никаква добавена захар или алтернативен подсладител ( стевия, мед, кленов сироп, агаве сироп, лукума)

Инструкции:

1. Включете фурната на 180 С.
2. Смесете в средна купа  всички сухи съставки. Разбъркайте и добавете кокосовото масло. Разбъркайте с пръсти. Ето как изглежда сместа. 



3. Поставете половинките в малка тава. С лъжичка напълнете всяка половинка  с хрупкавата смес и оформете купол.




4. Печете около 20 минути или докато сливите започнат да изпускат сок, а хрупкавата част отгоре се зачерви.

5. Сервирайте, поръсени с мед или кленов сироп. Може да сервирате със сладолед или разбита сметана.





Коментари

  1. this look yummy...and also healthy!

    http://modaodaradosti.blogspot.ba/

    ОтговорИзтриване
  2. Ама какъв аромат се носи от кухнята ти рано сутринта, Бети... Уникален ще да е! ;)
    А десертът е чудесен, бих си го хапнала и на закуска. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Царица! Това пък откъде ти хрумна! Страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  4. Buen postre para el otoño que nos llega, nunca he probado unas ciruelas horneadas, veo que con el crujiente tienen que estar deliciosas y la mezcla me parece muy adecuada como es fácil de preparar la tengo que hacer esta receta .
    P.D Me alegra de tu paso por mi blog y tus palabras yo tampoco se tu idioma pero como esta el traductor me va genial para poder leer tus recetas y leer tus comentarios, pero disfruto ya solo con ver tus preciosas fotos estas en todos los detalles y me inspiran.
    Un enorme beso

    ОтговорИзтриване
  5. Wow, so yummy! Great pics, too. Thanks for sharing! Have a cozy evening :-)
    Nata xxx

    ОтговорИзтриване
  6. Bety,
    The hazelnut crumble plums look scrumptious. You know, I love plums, and they are one of my favorite fruits. I really like the picture of the blue dish and tea cup. I've always thought that blue china is the prettiest. That tea looks good too. Your food posts make me hungry hehehe.

    I hope you are enjoying the September days, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  7. These pictures are absolutely beautiful!!! Congratulations!!!
    Have a nice week!!! =)
    www.deliciasdavodeo.com.br

    ОтговорИзтриване
  8. It looks delicious!! I'm your new follower!
    xoxo
    http://direitoporlinhastortas-id.blogspot.pt/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни