Паста с песто от лилав босилек - Pasta with Purple Basil Pesto
Днес ще ви покажа какво направих с един чудесен продукт, който ми идваше да си изям сама, тайно от останалите у дома. Но ако не споделиш радостта си, тя не е пълна нали? Всеки, който го опита попита след онова познато ..."Мммм..."- след примляскването от вкусната хапка - какъв е този кашкавал? Аз казвам - Кашкавал Палакария - не го бяха чували, аз също...След втората хапка всички единодушно казаха, че, ей това е новият ни любим кашкавал .На въпроса от къде съм го купила обясних, че съм го получила от онлайн платформа на български ферми - Fatmhopping и единствения начин да си набавим още е да отидем до фермата в с. Ярлово, Самоковско или да си поръчаме от платформата. Кашкавалът е ръчно месен, отлежавал 2 месеца, със страхотен вкус. Не съм хапвала по-вкусен български кашкавал. Бих го сравнила с фаворита ми сред твърдите сирена - пармезан или отлежал чедър. Ръчно месения " Палакария" не е толкова солен, което за мен е по-добър вариант и не е толкова твърд, което също много ми допадна. В същото време може да замести пармезана във всички рецепти. Може фино да се настърже, без стърготините да се слепват,
може и да се остържат едри, тънки люспи.
.....може и по-дебели парченца да отчупите...
Не съм подозирала, че в България се произвежда такова сирене/ кашкавал. С удоволствие ще си поръчам още от него.
Ето в какво вложих част от това вкусно съкровище - Паста с песто от лилав босилек.
Реших да направя пестото по-сочно за да е подходящо за тръбовидната паста, която имах -Tortiglioni. Тези цилиндърчета са подходящи за паста с богати сосове, които да ги изпълнят. Освен, че направих пестото по-сочно, запазих и част от водата, в която беше вряла пастата. Получи се идеално.
Продукти:
* 500 г паста Tortiglioni или Rigatoni (тръбички)
* 2 връзки лилав босилек
* 2 скилидки чесън
* 50 г кедрови ядки
* 60-70 г кашу-сурово, накиснато
* 60-70 г настърган кашкавал " Палакария" или пармезан
* 150 мл зехтин студено пресован
* прясно смлян черен пипер
* хималайска сол при необходимост
Приготвяне:
1. Поставете около 2 литра вода с 1 ч.л. сол да заври. Изсипете пастата и варете, според указанията на опаковката. След повторното завиране, след като добавите пастата, намалете температурата, за да не кипи, само да се поддържа варенето. Ако предпочитате по-твърди -( ал денте) проверете готовността 2 минути преди края на определеното от производителя време за готвене.
2. През това време пригответе пестото- поставете в блендера листата на босилека. Отделете няколко за гарниране. Добавете кашуто, кедровите ядки, чесъна и малко от зехтина.Запазете част от ядките за поръсване.
Блендирайте. Добавете настъргания кашкавал или пармезан и още малко зехтин. Отново блендирайте. Добавете и останалия зехтин, опитайте на сол и отново блендирайте. Пестото е готово.
3. Излейте водата от сварената паста, не ги отцеждайте прекалено и запазете част от водата. .Добавете пестото към пастата и разбъркайте. При нужда добавете от водата от варенето.
4. Разпределете в чинии, поръсете прясно смлян черен пипер, цели листенца и цветове босилек и ядки.
Насладете се!
the food looks so yummy!
ОтговорИзтриванеwww.tomntins.com
Е, може ли да е толкова вкусно? Ама знаеш ли, Бети, ей такива неща бих хапвала с най-голмо удоволтвие - вкусно, питателно и наистина добронамерено приготвено. Прекрасно предложение - за пореден път! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, радвам се, че ти харесва! Аз съм влюбена в този кашкавал! Направо съм пристрастена, можех да си изям цялата питичка сам - сама. Радвам се, че има кой да произвежда подобни продукти! Песто хапваме почти всеки ден, а на читателите може и да им омръзнаха вече...:)
ИзтриванеLooks delicious :)
ОтговорИзтриванеhttp://corleonka.blogspot.mk/
Thank you Stefani!
ИзтриванеЧудна рецепта, вкусна, ароматна, сочна и интригуващо представена! Както винаги, всичко при теб, Бети е на ниво. Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала този кашкавал, но за фермата съм чувала, а Палакария е реката, течаща в долината там. Провокираш ме да си поръчам и аз. :)
Лека нощ, мила и хубаво утре!
Ирма,благодаря ти за хубавите думи!
ИзтриванеЗнам, че има река с това име в този район, но не знанех за фермата.Кашкавалът наистина е превъзходен, изказах мнението си за него, без да украсявам нещо. Опитах се и със снимки да илюстрирам качествата му.Обожавам сирена-меки, твърди - знаеш разнообразието от асортименти и вкусове е богато. Този кашкавал наистина много ни хареса. И тъй като на вкус и цвет.....знаеш - всеки с вкуса си, надявам се и на теб да ти хареса.От българските кашкавали в широкия диапазон от цени и качества, не съм срещала такъв досега.
Хубав ден!
Looks crazly delicious!
ОтговорИзтриванеhttp://www.simplethingsbyjok.com
Que rico! :D
ОтговорИзтриванеBesos
Thank you very much!
ИзтриванеOMG this looks so delicious!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Thank you for your lovely comment!
ИзтриванеHello Bety!!!
ОтговорИзтриванеThose pictures are amazing!! Looks really yummy!!!
Have a nice week!!
www.deliciasdavodeo.com.br
It is really very tasty and I am glad that I managed with pictures to show it! Thank you for your kind words!
ИзтриванеРазкошно съчетание! Запали ме и мен по този кашкавал, ще го пробвам в най-скоро време, особено след анотацията, че може да замести пармезана.
ОтговорИзтриванеАлби, няма да загубиш, ако пробваш.Цената е много по-изгодна от тази на пармезана, но все пак той зрее 36 месеца, а този за 2 -та си месеца е фантастичен. Учудих се, че само толкова престоява, вероятно качествата му се дължат и на ръчното месене. Опитах да илюстрирам със снимки приликата му с пармезан. Надявам се, че и на теб ще ти хареса, толкова, колкото и на нас у дома.Всичко, което написах за него е искрено. До скоро.
ИзтриванеЩе ми е интересно да разбера мнението ти, независимо какво е.
I have never seen a purple basil!
ОтговорИзтриванеIt looks beautiful with the flowers.
It is very nice, right? Especially the purple flowers, they also smell of basil!
ИзтриванеThank you Juls!
Que delicia amei a postagem
ОтговорИзтриванеCanal:https://www.youtube.com/watch?v=EgeQXJjUpSQ
Blog: http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br
Thank you!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеразкошно ястие се е получило с това песто от босилек и кедрови ядки.Провокираш ме да закупя от този кашкавал и да го пробват у дома.Сигурна съм,че ще им хареса.Но пермезанът определено не се харесва.
Поздрави !
Ели, опитай го. Аз обичам пармезан, понякога ми идва в повече твърдостта. Този кашкавал е по-мек и не е толкова солен.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрав!
Bety, you always take such beautiful pictures. I never knew there was purple basil. I have green basil growing in my yard. It smells so delicious. Thank you for sharing this recipe, friend.
ОтговорИзтриванеYou can use green basil. It is wonderful to have a garden of herbs and flowers! Thank you, Brandi, for your sweet comments!
ИзтриванеПримирам при вида на снимките ти! Първо е такава красота, после такава вкусотия! Перфектна както винаги!
ОтговорИзтриванеЛучи, благодаря ти за прекрасния коментар! Много си мила!
ИзтриванеThanks Isabel!
ОтговорИзтриванеОтново пиршество за сетивата! Ето какво ще направя с моя лилав босилек от саксията на терасата. Слънцето вече не пече така силно и босилекът избледня, но пак е ароматен.
ОтговорИзтриванеРадвам се! Благодаря за прекрасния коментар!
ИзтриванеI wish I could bite some cheese with bread and purple pesto :)
ОтговорИзтриванеThanks dearest Dani!
ИзтриванеА на мен пък ми хареса вазичката, Бети - израз на твоето въображение и креативност!
ОтговорИзтриванехехе, много са сладки, Веси, нали!
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
W tym roku wysiałam mieszankę różnych bazylii. To niesamowite ile jest jej odmian i każda smakuje odrobinę inaczej. Fioletowa bazylia jest już na wykończeniu, ale Twoje pesto wygląda obłędnie :))) Musi być pyszne!
ОтговорИзтриванеI'm glad you're a fan of basil. Really it is so diverse! I have several and I'm looking purple with small leaves, also African basil!
ИзтриванеThank you, dear Bzuzi!
Ами пак съм без думи. Дори не знаех за лилавия босилек. Благодаря, Бети;)
ОтговорИзтриванеМарти, мисля, че е много популярен, аз имам от години. Ако искаш, ще ти пратя семенца, когато събера. Знам, че имаш градинка и ако си падаш по босилеците....
Изтриване