неделя, 1 септември 2013 г.

Руло с марамалад от сини сливи и орехи и рецепта за мармалад - Roll with plum jam and walnuts


Не съм се сбогувала с лятото, но нощите вече не са шифонени... ще има дълги топли следобеди и откраднати моменти на топлия пясък край морето... Искаше ми се някак тематично да отбележа първия ден на септември. Избрах рулото от моето детство. Много обичахме, когато майка ни го направи. И винаги с пълнеж от мармалад от сини сливи или от кайсии. Винаги си правим от тези два мармалада и съответно това вкусно руло. Дори нарочно, за това руло и за слепените меденки. Ако не сте правили, непременно опитайте.


Продукти:

* 5 яйца, разделени
* 7 с.л. захар (100 гр)
* 7 с.л. брашно (около 90-100 гр)
* 2 с.л. олио
* 2 с.л.лимонов сок или 1/3 ч.л. лимонтозу-добавянето на лимоновия сок е мое нововъведение в рецептата на мама. Белтъците се разбиват стегнато и по-бързо като с магическа пръчица.
* ванилия или настъргана лимонова кора по желание

Продукти плънка:

* около500-600 гъст мармалад от сини сливи или кайсии
* 2 ч.ч смлени орехи

*5-6 с.л. пудра захар за поръсване
* шипка канела по желание


Приготвяне:


1. Фурната се загрява на 170-180 С.

2. Тавата се застила с хартия за печене. Едно време нямаше и мажехме тавата с масло и ръсихме брашно.

3.Белтъците се разбиват с лимоновия сок на твърд сняг. Добавя се половината захар и отново се разбива до лъскави върхове.

4. Жълтъците се разбиват с останалата захар на гъст, бледожълт крем.Към тях добавям белтъците, като продължавам да разбивам. Добавям на няколко части пресятото брашно и накрая наливам двете лъжици олио, като постоянно разбърквам.Може да добавите ванилия или настъргана лимонова кора.

5. Изсипвам сместта в тавата и внимателно заглаждам. Пече се около10 минути до суха клечка и отделяне на краищата на блата от стените на тавичката/хартията.

6. Изваждам тавата и оставям настрани докато намокря кърпата, в която ще завия рулото. След около 2-3 минути изваждам внимателно опеченият блат, заедно с хартията. Влажната кърпа е растлана на плота и върху нея поставям блата, с хартията към кърпата. Внимателно и равномерно завивам руло, заедно с влажната кърпа. Оставям докато изстине напълно.

7. Развивам рулото, освобождавам от хартията и намазвам богато вътрешната част с мармалада. Поръсвам с орехите и завивам на стегнато руло. Поставяме в чиния или завиваме с нова хартия и оставяме за няколко часа, аз го правих късно през нощта и разрязах преди малко. Престоят е необходим за да е стабилно при рязане и въпреки, че блатът е сочен и пухкав, част от влагата в мармалада преминава в него и наистина е по-вкусно след като престои. Опитах го и снощи, като изравних краищата и естествено днес :)

 

 А сега и рецептата за мармалада от сини сливи:

Продукти:

* 3 кг сини сливи-популярни още като кюстендилски
* 500 гр захар, може и по-малко, а може и да пропуснете
* 1 листо индрише по желание, аз добавям в края на варенето и изваждам преди да насипя в бурканите

Подходящи аромати към този мармалад са канела, карамфил, анасон. Могат да се добавят после в бурканчетата. и ако в различните бурканчета добавите по едно карамфилче,или пръчка канела или звездичка анасон, ще имате мармалади с различно ароматно докосване.Ако подправките не са смлени, аромата е наистина леко докосващ.





Приготвяне:

Сливите се измиват и се почистват от костилките. Поставят се в дълбока тенджера и се сваряват с малко вода, колкото да омекнат. Получената маса се пасира през сито или с пасатор. Колкото по- фино пасирате, толкова по-фин мармалад ще имате.Майка ми винаги го прави през сито, с помоща на дървена лъжица. Прибавя се захарта и плодовата маса се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти до степен, че лопатката оставя трайна следа по дъното на съда. Звукът при разбъркването също става характерен, един такъв свистящ. Мармаладът не трябва да тече от лопатката, а да пада тежко, на парчета, ако мога така да се изразя.Така направеният мармалад се насипва в сухи буркани. Ако слагате някои от изброените горе аромати, сега е момента. Сега ще ви напиша няколко начина за запазването на мармалада. Спомням си едно време, че такъв гъст мармалад, баба ми го затваряше след като изстине, като го покриваше с пергаментова хартия. Ние с мама затваряме горещите буркани и ги обръщаме веднага. А вие за всеки случай може да стерилизирате бурканите за 5 минути.

Мама прави и пестил, като изобщо не използва захар. Само вари до много гъсто пасирана или прецедена, през сито, плодова маса и после разстила в плоски тави, на слой около1-2 см. Тавите покрива с тензух и оставя да съхне на слънце.Когато горния слой изсъхне, тоест има коричка, пестилът се обръща и се суши от другата страна. Когато е достатъчно сух, спира да лепне по пръстите. Изсушеният пестил се завива на руло и се завива с хартия. Ние слагаме рулата в добре затворени тенекиени кутии за да не изсъхва допълнително. Имаме съхранен пестил от няколко години. И Вики, много се гордее с него, сега вече има реколта от 2 години и е много впечатлен от трайността. Неговите заслуги за сега са с брането на сливите и хапването. А и в опазването на резерв в  "златния " шкаф с вкуснотии в буркани :)



                     Желая ви хубав месец септември!
   Нека да е топъл, ароматен, вкусен и незабравим!

27 коментара:

  1. Как го обичам това руло! Чашка студен айран, много парченца от него и една широка усмивка се промъква и ти се лепва на лицето. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много точно, Стежфи! И какво пърхане с крилца около него, докато престоява....

      Изтриване
  2. Това ми е едното от двете любими конфитюрчета, много обичам, а с руло какво да е освен великолепно! Прекрасен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинка!
      И на мен много ми харесва! А децата много се зарадваха на това руло!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Ооооо че вкусно изглежда това руло, а и в комбинация с конфитюра от сливи е направо превъзходно. Поздравления и прекрасен септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, не само изглежда, наистина е много вкусно точно заради мармалада от сливи и орехите. Само мармалада от кайсии го конкурира.:)
      Прекрасен септември и на теб!

      Изтриване
  4. Толкова топъл ... септемврийски пост :) и много много вкусен и ароматен :) Типично ... стил Бети!
    Спомних си и за рулото от моето детство ... с мармалад от сини сливи и орехи ...
    Нека и твоят септември е топъл и незабравим Бети !

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, мила Дани!

    И за мен е много вкусен и уютен спомен това руло.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Звучи така хубаво, макар и да носи есен в себе си;) Този мармалад ме плени, не знам руло дали ще успея да направя, но малко мармалад със сигурност. Прекрасни снимки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, рулото се прави страшно бързо, по-бързо от обясненията.
      А есента, е цветна, мека и ароматна, аз това виждам в нея, а студения дъжд, мъглата и разни други неудоволствия компенсирам с насладата от топлия чай или супа и сгряващи аромати :)

      Ще се радвам да ти хареса!
      Хубав понеделник!

      Изтриване
  7. Бети, блаженство! Просто така изкусително гъделичкаш сетивата с това предложение... Страшно много ми хареса!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен начин да посрещнете септември! Рулото изглежда така вкусно, красиво оформено и създаващо уют във вече позахладнелите вечери. Прекрасен септември, Бети!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, вкусна и прекрасна препратка към отминалото детство!
    Слънчева и топла есен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лакомствата от детството наистина ни връщат хубави спомени.
      Благодаря, Таня!

      Изтриване
  10. Прекрасно начало на месеца, Бети,
    чудесно изглежда рулото с много фин вкус и аромат,
    а снимките възхитителни - топли, земни и уютни.
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави, усмихнат и хубав септември, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Дианка за прекрасните думи!

      Изтриване
  11. Ей, Бети! Приказна вълшебница си ти! Обожавам да ти "идвам на гости" :)

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, върна ме назад в годините с това прекрасно руло! Ние пък го правехме с мармалад от сини сливи или от ябълки.
    Мармаладът и пестилът също са мноооого вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Разкошно руло - браво :)! Имам въпросче - в каква тавичка се пече, какви размери?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, пека го в тавичката на фурната ми. 38*31см. Това са страните на тавата измерени от вътре.

      Изтриване
    2. Много, много ти благодаря :*

      Изтриване
    3. Аз ти благодаря, Пепи! :)

      Изтриване
  14. Направих това руло! Много благодаря за рецептата! Напомни ми на рулото на майка ми от детството! Надявам се да мога да го снимам, и да покажа снимките!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм ти върнала тези сладки спомени!
      Благодаря, за доверието и споделянето!

      Изтриване