Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници - Dinkel whole tartles"flowers" with plums and hazelnuts
Рецепти със сливи, които ще ви харесат:
Мини крамбъл- печени сливи с хрупкави лешникови трохи
Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници
Руло с марамалад от сини сливи и орехи и рецепта за мармалад
Биствити с плодове и извара- два варианта на една рецепта
Бисквитени тарти със сливи без масло
Съставки
за тарталетите - около 12-14 бр
165 г пълнозърнесто брашно от динкел
70 г фино смлени лешници / може и орехи или бадеми /***
95 г масло - студено, нарязано
30 г кафява мека захар или пудра
2 жълтъка от големи яйца
щипка сол
1/4 ч.л. канела
за пълнежа:
сливи - 6-7 бр-добре узрели, но твърди - сорт Блек Даймънд - Black Diamond Plums
лимонов сок (от около 1/2 лимон)
1-2 с.л. сироп агаве или кленов сироп
щипка канела
*** Може да използвате добре отцеден остатък от ядково мляко. Когато приготвяте някакво мляко от ядки, след пасирането на накиснатите ядки с вода, сместа се прецежда. Аз понянкога прецеждам и през тензух и добре изтисквам. Това, което остава в кърпата замразявам, но би могло да се разстеле и изсуши. Тези остатъци влагам в крекери или подобни теста за тарти, галети и т.н. Разбира се, част от ароматите и мазнините на ядките са останали в млякото, но е начин да се използват, вместо да се изхвърлят.
За веган вариант :
Жълтъците могат да се заменят със студена вода - 2-3 лъжици за обединяване на тестото или с 1 с.л. ленено брашно, размито с 3 с.л. вода.
Маслото може да се замени с кокосово масло, изстудено в хладилника.
Инструкции :
1. Разполовете сливите и отстранете костилката. Нарежете на тънки резенчета. Поставете в купа и поръсете с лимонов сок, агаве и щипка канела. Внимателно разбъркайте. Оставете настрани.
Сливите с червено месо, купих от друг производител, костилките им трудно се отделяха, но бяха по ароматни от останалите с жълто месо. Няколко часа след изпичането при тарталетите от двата вида слива нямаше разлика. И тези с жълтото месо вече бяха толкова червени, колкото и тези със сливи с червено месо. Всъщност аз изпекох две дози и останаха по 2-3 от двата вида.
2. Поставете в блендера брашното, захарта, маслото на кубчета, смлените лешници, канелата и солта. Блендирайте, докато сместа заприлича на пясък. Изсипете в купа, добавете жълтъците или водата и обединете в тесто. Този път приготвих с жълтъци, които бяха напълно достатъчни за образуването на тесто.
3. На набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 5 мм . С форма нарежете основите за тарталетите. Може да направите и традиционни тарталети, но този път ги изпекох по този начин. По-бързо и удобно, ако нямате достатъчно форми за тарталети или не сте у дома. Тестото също може да се направи без блендер, Брашното и другите съставки, добре разбъркани се поставят на купчина на плота, добавя се маслото на кубчета и с помощта на ножа , с движения все едно кълцате, смесвате маслото и брашното до образуването на песъчлива текстура. Целта е маслото да не се забелязва. Добавяте жълтъците или водата и обединявате на топка. Процедирайте с тестото по описания по-горе начин.
4. Пренесете внимателно с шпатула изрязаните основи на тарталетите в тава, покрита с хартия и поставете в хладилника за 15-20 минути.
5. Включете фурната на 180 С с обдухване.
6. Наредете парченцата сливи върху основите и печете около 10-13 минути. Времето за печене зависи от големината на бисквитите - тарталети. Знак за готовност са леко покафенялите краища.
7. Хапнете след охлаждане. Ако не са ви достатъчно сладки, поръсете отгоре с течен мед, сироп агаве или кленов сироп.
Изпекох 12 тарталети - цветя и 1 класическа тарталета във форма с подвижно дъно.
Получиха се много свежи, вкусни тарталети. Ароматът на динкел и лешници придаде особен чар на тези симпатични сливови тарталети.
Други подобни малки сладкиши - бижута, които може да ви харесат са : Бисквитени тарти със сливи, без масло - Biscuit Tarts with plums without butter
или този тарт :Тарт със сини сливи - Tart with Plums
photos looks so delicious :))
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеИскам и аз тази вкусна и уханна градина... Такива красиви цветя си създала, Бети! :)
ОтговорИзтриванеГери, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеMy mom loves plums... your little tarts look so adorable!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Thank you, so much!
Изтриванекрасива!
ОтговорИзтриванеотлична идея
Благодаря ти, Джулс!
ИзтриванеDe sabor estará buenas y como presentación se ven unas flores muy bonitas.
ОтговорИзтриванеBesos
Thanks Rosss for your kind words!
ИзтриванеQue delicia!
ОтговорИзтриванеBesos
Thanks!
ИзтриванеOi, que belo trabalho, aproveitei e me servi de um.
ОтговорИзтриванеDesejo lhe uma semana abençoada.
Bjs
Thank you, dear!
ИзтриванеLooks delicious
ОтговорИзтриванеLove Vikee
www.slavetofashion9771.blogspot.com
Vikee,thanks!
ИзтриванеWhat a delicious treat! And such beautiful pictures! You are an artist!!!
ОтговорИзтриванеAmelie thank you for your lovely comment!
ИзтриванеMmmmmmmmmm!!! Delicious tarts and super photos!!!!
ОтговорИзтриванеHave a nice week!!!!!!!!!!!! :)
Thank you Kiki!
Изтриванеthey look so tasty;)xoxo
ОтговорИзтриванеhttp://glampond.blogspot.it
Thanks Laura!
ИзтриванеWow great post! Thanks for the recipe :) have a nice day :)
ОтговорИзтриванеWelcome to my blog
www.blotterlife.com :))
Thank you!
ИзтриванеDear Bety,
ОтговорИзтриванеeverything looks delicious. I often bake with Dinkel flour, too.
You are a food artist.
Have a nice week
Ursula
Oh, thank you, dear! Welcome!
ИзтриванеUn gusto que pasaras por mi blog, me quedo en el tuyo, esta muy sabroso, mmmmm besos desde Uruguay
ОтговорИзтриванеWelcom dear Abril! Thank you !
ИзтриванеWhat a lovely idea!
ОтговорИзтриванеTasty but so good looking too!!! :)
Your photos are fantastic, very good job, congrats!!!
Thank you very much, dear Betty!
ИзтриванеПриказни цветенца, фантазия, Бети -
ОтговорИзтриванемного ефектни, ароматни и неустоимо представени.
Поредната разкошна рецепта, благодаря и поздрави за теб!
Благодаря ти, Диани, сърдечно!
ИзтриванеHello Bety!
ОтговорИзтриванеWow!!What a delicious tart and very interesting recipe!!
Amazing photography!!
Dimi...
Dimi , thank you dear!
ИзтриванеSo cute!
ОтговорИзтриванеThanks!
ИзтриванеΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеΕυχαριστώ!
ИзтриванеDzień dobry:) będę się powtarzać: piękne wykonanie zdjęcia jak zawsze, fantastyczne prace plastyczne na 10 :)! Pozdrawiam i zapraszam na blog mojej córki Happy Kitchen, gdzie upiekła Twoje pyszne ciasto z morelami i lawendą: http://my-happykitchen.blogspot.com/2015/07/ciasto-morelowo-lawendowe.html :)
ОтговорИзтриванеBożena
Thank you dear Bozena! I saw a blog your daughter and I am very glad that I have inspired!
ИзтриванеКакво да кажа, при теб човек се храни първо с очите, ама така добре се нахранва...малки бижута. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВеси, сърдечно ти благодаря! Много си мила!
Изтриване