неделя, 9 август 2015 г.

Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници - Dinkel whole tartles"flowers" with plums and hazelnuts





Галети, тарталети, тарти, пайове, ....всички тези печива са различни варианти на десерти с хрупкаво маслено тесто.  Скоро ми се наложи  да приготвя нещо със сливи, далеч от удобствата на кухнята ми - блендери, формички и т.н. и  най-бързото нещо, което ми хрумна да направя беше галет. За удобство, направих мини галети, които, поради огромното количество почистени сливи,  препълних и не остана тесто за загръщане, получиха се отворени галети.  Тогава за рязане използвах чаша, а сега метална формичка и отворените галети ми приличат повече на тарталети. Наречете ги както искате, и непременно се насладете на страхотния им вкус.


Продукти:

за тарталетите - около 12-14 бр.

* 165 г пълнозърнесто брашно от динкел
* 70 г фино смлени лешници / може и орехи или бадеми /***
* 95 г масло - студено, нарязано
* 30 г кафява мека захар или пудра
* 2 жълтъка от големи яйца
* щипка сол
* 1/4 ч.л. канела


за пълнежа:

* сливи - 6-7 бр.-добре узрели, но твърди - сорт Блек Даймънд - Black Diamond Plums
* лимонов сок (от около 1/2 лимон)
* 1-2 с.л. сироп агаве или кленов сироп
* щипка канела






*** Може да използвате добре отцеден остатък от ядково мляко. Когато приготвяте някакво  мляко от ядки, след пасирането на накиснатите ядки с вода, сместа се прецежда. Аз понянкога прецеждам и през тензух и добре изтисквам. Това, което остава в кърпата замразявам, но би могло да се разстеле и изсуши. Тези остатъци влагам в крекери или подобни теста за тарти, галети и т.н. Разбира се, част от ароматите и мазнините на ядките са останали в млякото, но е начин да се използват, вместо да се изхвърлят.



За веган вариант :

Жълтъците могат да се заменят със студена вода - 2-3 лъжици за обединяване на тестото или с 1 с.л.  ленено брашно, размито с 3 с.л. вода.

Маслото може да се замени с кокосово масло, изстудено в хладилника.



Приготвяне:

1. Разполовете сливите и отстранете костилката. Нарежете на тънки резенчета. Поставете в купа и поръсете с лимонов сок, агаве и щипка канела. Внимателно разбъркайте. Оставете настрани.






Сливите с червено месо, купих от друг производител, костилките им трудно се отделяха, но бяха по ароматни от останалите с жълто месо. Няколко часа след изпичането при тарталетите от двата вида слива нямаше разлика. И тези с жълтото месо вече бяха толкова червени, колкото и тези със сливи с червено месо. Всъщност аз изпекох две дози и останаха по  2-3 от двата вида.




2. Поставете в блендера брашното, захарта, маслото на кубчета,  смлените лешници, канелата и солта. Блендирайте, докато сместа заприлича на пясък. Изсипете в купа, добавете жълтъците или водата и обединете в тесто. Този път приготвих с жълтъци, които бяха напълно достатъчни за образуването на тесто.

3. На набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 5 мм . С форма нарежете основите за тарталетите. Може да направите и традиционни тарталети, но този път ги изпекох по този начин. По-бързо и удобно, ако нямате достатъчно форми за тарталети или не сте у дома. Тестото също може да се направи без блендер, Брашното и другите съставки, добре разбъркани  се поставят на купчина на плота, добавя се  маслото на кубчета  и с помощта на ножа , с движения все едно кълцате, смесвате маслото и брашното до образуването на песъчлива текстура. Целта е маслото да не се забелязва. Добавяте жълтъците или водата и обединявате на топка. Процедирайте  с тестото по описания по-горе начин.



4. Пренесете внимателно с шпатула изрязаните основи на тарталетите в тава, покрита с хартия и поставете в хладилника за 15-20 минути.

5. Включете фурната на 180 С с обдухване.

6. Наредете парченцата сливи върху основите и печете около 10-13 минути. Времето за печене зависи от големината на бисквитите - тарталети. Знак за готовност са леко покафенялите краища.




7. Хапнете след охлаждане. Ако не са ви достатъчно сладки, поръсете отгоре с течен мед, сироп агаве или кленов сироп.

Изпекох 12 тарталети - цветя и 1 класическа тарталета във форма с подвижно дъно.



Получиха се много свежи, вкусни тарталети. Ароматът на динкел и лешници придаде особен чар на тези симпатични сливови тарталети.












Други подобни малки сладкиши - бижута, които може да ви харесат са : Бисквитени тарти със сливи, без масло - Biscuit Tarts with plums without butter

или този тарт :Тарт със сини сливи - Tart with Plums

42 коментара:

  1. Искам и аз тази вкусна и уханна градина... Такива красиви цветя си създала, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  2. My mom loves plums... your little tarts look so adorable!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  3. De sabor estará buenas y como presentación se ven unas flores muy bonitas.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  4. Oi, que belo trabalho, aproveitei e me servi de um.
    Desejo lhe uma semana abençoada.

    Bjs

    ОтговорИзтриване
  5. Looks delicious

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  6. What a delicious treat! And such beautiful pictures! You are an artist!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Mmmmmmmmmm!!! Delicious tarts and super photos!!!!
    Have a nice week!!!!!!!!!!!! :)

    ОтговорИзтриване
  8. they look so tasty;)xoxo

    http://glampond.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  9. Wow great post! Thanks for the recipe :) have a nice day :)

    Welcome to my blog
    www.blotterlife.com :))

    ОтговорИзтриване
  10. Dear Bety,
    everything looks delicious. I often bake with Dinkel flour, too.
    You are a food artist.
    Have a nice week
    Ursula

    ОтговорИзтриване
  11. Un gusto que pasaras por mi blog, me quedo en el tuyo, esta muy sabroso, mmmmm besos desde Uruguay

    ОтговорИзтриване
  12. What a lovely idea!
    Tasty but so good looking too!!! :)
    Your photos are fantastic, very good job, congrats!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Приказни цветенца, фантазия, Бети -
    много ефектни, ароматни и неустоимо представени.
    Поредната разкошна рецепта, благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диани, сърдечно!

      Изтриване
  14. Hello Bety!
    Wow!!What a delicious tart and very interesting recipe!!
    Amazing photography!!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименавгуст 11, 2015

    Dzień dobry:) będę się powtarzać: piękne wykonanie zdjęcia jak zawsze, fantastyczne prace plastyczne na 10 :)! Pozdrawiam i zapraszam na blog mojej córki Happy Kitchen, gdzie upiekła Twoje pyszne ciasto z morelami i lawendą: http://my-happykitchen.blogspot.com/2015/07/ciasto-morelowo-lawendowe.html :)
    Bożena

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you dear Bozena! I saw a blog your daughter and I am very glad that I have inspired!

      Изтриване
  16. Какво да кажа, при теб човек се храни първо с очите, ама така добре се нахранва...малки бижута. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, сърдечно ти благодаря! Много си мила!

      Изтриване