Пълнени патлаждани с черен ориз - веган - Stuffed eggplants with black rice - vegan
Едни от любимите ни зеленчуци са патладжаните. Установих, че в блога съм
публикувала само едно от всички ястия, които приготвям. Сега ще ви
покажа едно от най-любимите ни - "Пълнени патладжани с ориз". За да е с
по-висока хранителна стойност използвах черен ориз и тъй като се стремя поне 50% от храната за деня да е сурова сервирах
върху тънко нарязани хрупкави тиквички в 3 цвята. Разбира се имаше и
друга салата, но многоцветието на тиквичките донякъде компенсира
загубата на прекрасните лилави нюанси на патлажаните. И отлично се
съчетаваше с всяка патладжанена хапка :)
Днес излезе поредният брой на сп. Goodfood и съм много радостна да споделя, че с тази рецепта, спечелих една от сокоизтисквачките BOSCH . Конкурсът на тема "Леки здравословни рецепти " беше наистина много вдъхновяващ за мен, направих и много десерти, сред които и едно вкусно сорбе, рецептата за което също е публикувана и скоро ще видите, и тук.Плънката, която приготвих е достатъчна за още 2-3 патладжана от същия вид, но аз я запекох с филийки чесън и домати като плакия в друга малка тавичка за вечеря.
Продукти:
* 2 патладжана
* 150 г черен ориз
* 50 мл бяло вино
* 300 мл вода или зеленчуков бульон
* 1 морков
* 1 скилидка чесън
* 1 връзка зелен лук
* 1 китка магданоз
* 1 -2 домата - 250 г
* сол и черен пипер
* 50-60 мл олио
* по желание веган кашкавал, ако ястието се сервира топло
или парче моцарела за вегетарианци
за сервиране:
* светло зелена, жълта и тъмно зелена тиквички
* малко сок от лимон
* няколко стръка чивас
* шепа тиквени семки
* лъжица черен сусам или нигела
* лъжица филирани бадеми
Приготвяне:
1. Лукът и морковите се нарязват на ситно. Чесънът също се накълцва. Оставете настрани докато подготвите останалите продукти.
2. Патладжаните се издълбават. Издълбаната вътрешност се наситнява с ножа.
3. Доматите се нарязват на ситно или се блендират.
4. След като сме подготвили продуктите се започва готвенето. В тенджерка се сипва половината от олиото, нарязаните лук и моркови. Задушаваме ги за около 3-4 минути и добавяме оризът и чесънът. Разбъркваме го за около 2-3 минути. Сипваме бялото вино и бъркаме докато се усвои.
Наливаме водата или бульонът и след като заври добавяме и накълцаните домати, Слагаме капака и намаляме нагряването, така че сместа да къкри. След 10 минути изключваме и оставяме, докато оризът абсорбира течността.
5. В друг съд поставяме останалото олио и след като загрее сотираме патладжана до готовност- т.е. докато омекне.
6. Когато оризът е готов, добавяме към него патладжанът, посоляваме, поръсваме черен пипер и ситно нарязана половин китка магданоз. Разбъркваме и пълним патладжаните.
За капаче поставяме кръгче домат. Наливаме малко вода в тавичката или доматен сок или накълцани домати. Запичаме за 20 15-20 минути. Когато е напълно готово и не държим ястието да е веган можем да сложим дебела филийка моцарела и да върнем във фурната докато се стопи сиренето.
7. Докато се пекат патладжаните нарежете с ренде тиквичките и подредете в чиниите. Поръсете с лимонов сок, ядките, семената и накълцан чивас. Поставете в центъра на всяка чиния по един патладжан. Ястието е много вкусно и студено. На мен дори ми е по-вкусно. В този случай моцарелата е излишна. Добре е тиквичките да се сложат в чинията преди сервиране. Режат се бързо, реденето също не отнема време.
За импровизираната плакия, поставете останалата плънка в тавичка, наредете няколко скилидки чесън, нарязани на филийки и покрийте с домати на шайби или настъргани. Запичате заедно с другата тавичка с патладжаните.
След като извадите от фурната поръсете обилно с нарязан магданоз. Поднася се студена.
It looks so delicious. :)
ОтговорИзтриванеThanks!
ИзтриванеIt looks deliciously.
ОтговорИзтриванеAnd beautifully served.
Thank you, Julia!
ИзтриванеLook great!
ОтговорИзтриванеhttp://ichbinsil.blogspot.com
Maravilloso!
ОтговорИзтриванеBesos
Thanks!
ИзтриванеСтил и изтънченост лъха от цялата публикация! Респект и адмирации, Бети!
ОтговорИзтриванеПоздравления за публикациите ти в списанието и за заслужената ти награда!
Христи, много ти благодаря за милите думи!1
ИзтриванеПрекрасно ястие Бети.Не съм употребявала никога черен ориз, но знам,че има по - различен аромат от традиционния.Знам,че в твоите рецепти той неизменно присъства и ти благодаря,че ни го представяш в това лятно ястие.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, непременно опитай. Има интересен вкус. Аз ти благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеIt look so good. Yum!
ОтговорИзтриванеLove Vikee
www.slavetofashion9771.blogspot.com
Thank you, Vikee!
ИзтриванеБети, мога денонощно да прелиствам и разглеждам снимките в блога и надали някога ще им се наситя!
ОтговорИзтриванеС колко желание и старание е подредено всичко, съчетано цветово ... уникално!
Поздрави и вкусен уикенд! :)
Ели, благодаря ти за хубавите думи, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеYou have an amazing blog! Every pic is so wonderful and delicious!
ОтговорИзтриванеI want to be your friend! ;)
You are welcome: http://innakeils.blogspot.com/
Welcome, dear Inessa! Thank you for your nice comment!
ИзтриванеБети, аз не обичам черен ориз, но така поднесен - ще го ям с удоволствие!
ОтговорИзтриванеЧестита награда, то пък оставаше да не спечелиш:))
Веси, благодаря ти за думите! И вярата в ястието ми. Наистина е вкусно.
ИзтриванеЧудесно е Бети! Абсолютно заслужена награда! Със здраве да си я ползваш и много здравословни рецепти да споделяш. Ще се радвам да споделиш повечко за патладжана!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Лучи, за топлите думи! Непременно ще споделя, това което знам при следващото патладжанено нещо :)
Изтриване