Салата със смокини и карамелизирани орехи, розмаринови шишчета с халуми и смокини - Salad with figs and caramelized walnuts, rosemary skewers with halloumi and figs
Пътят води през каменисти хълмове и планини със стелещи се зелени гори.
Водопади пълнят кристални езера.
Замъци,
Лавандулови полета.
Слънце.
Море.
Правите усилие да си спомните къде точно отивате....
Всичко около вас е приказно красиво, нещо естествено би било ако видите някоя фея, трол или магьосница с островъврха шапка в забързана колесница, препускаща нанякъде по меките горски пътища или по теснитте калдъръмени улици.
Ранния следобед.
Пристигане. Магията продължава.
Тихи и спокойни улици! Спретнати къщи с дворчета, със смокинови храсти, някои оформени като дървета. Обсипани с плодове, най-узрелите , натежали от сладост паднали от клоните. Дворове, вместо с огради са опасани с розмаринов плет.
Лек солен бриз от морето, минава през нагретите смокинови дръвчета, през гъстите розмаринови храсти.....докосва раменете ви, омайва сетивата ви...
Ароматите в тази приказка са:
Солени и намопмнят морето - халуми.
Чисти, леко смолисти - розмарин.
Омайни - смокини.
Сладки- свежи и хрупкави - грозде и карамелизирани орехи.
Зелени- деликатната свежест на салататата Дъбово листо.
Пуснете въображението си и се насладете на мястото където то ще ви заведе...
Продукти:
* смокини
* халуми
* розмаринови клонки, или обикновени шишчета, натъркани с пресен розмарин
* грозде
* орехи
* кафява захар
* зехтин
* лимонов сок
* салата Дъбов лист- червена - измита и добре отцедена
По желание към шишчетата може да поднесете сладко от лук и смокини.
Приготвяне:
1. Пригответе първо шишчетата. Нарежете всяка от смокините на 4 или 6 парчета. Оставете няколко за салатата. Нарежете халумито на подобни по големина кубчета.
Почистете част от игличките на розмариновите клонки и нанижете като редувате смокини и халуми. Ако нямате достатъчно клонки розмарин, използвайте тънки шишчета, които натрийте с розмаринови листенца. Оставете готовите шишчета настрани. Пригответе салатата и тогава опечете шишчетата.
2. За салатата : първо пригответе карамелизираните орехи. В тиган с незалепващо покритие запечете орехите, като постоянно ги бъркате. Поръсете малко кафява захар. Наблюдавайте докато се превърне в карамел, разбъркайте добре с орехите и изсипете върху хартия за печене. Когато се охладят, разделете, като разчупите с вилица или с ръка. Може да разделите с вилица и докато са още горещи.
3. Разполовете зърната грозде и ако е необходимо почистете семенцата.
4. Накъсайте листата на салатата в дълбока купа. Добавете гроздето и смокините. Поръсете с лимонов сок и зехтин. Разбъркайте. Карамелизираните орехи добавете непосредствено при сервирането - когато са готови шишчетата.
Много подходящо за гарниране на шишчетата е конфитюр от лук и смокини.
В случай, че не сте приготвяли конфитюр от смокини и лук, ето как го приготвям аз. Много е лесно и бързо.
За конфитюра от лук и смокини:
* 4-5 с.л. олио
* 1 глава червен лук
* 10-12 смокини
* 5-6 с.л. балсамико
* 1-2 с.л. меласа
1.Лукът се нарязва на ситно. Олиото се загрява и в него се поставя лука.
2. Тенджерата се покрива с капак и температурата се намалява. Лукът трябва да започне да се карамелизира.Това продължава около 15-20 минути.
3. Смокините се нарязват. Добавят се към лука, заедно с балсамовия оцет и меласата. Разбърква се и се оставя да къкри на тих огън, докато течността се редуцира.
Съхранявайте в хладилник до няколко дни. Може да поднесете към сирена или да използвате като добавка към дресинг на салата.
*** Смокините са достатъчно сладки, но добавеният оцет и вкусът на меласата правят конфитюра по пикантен и ароматен.
Това трябва да е невероятно вкусна салата!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Бети!
Тили, много е вкусно! Не мога да се спра с печеното халуми и смокини!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Dearest Bety,
ОтговорИзтриванеLovely photos from a delicious salad.
Oh, both of us do love figs and we used to have a big fig tree. Black Mission figs.
Sending you hugs,
Mariette
This is my favorite variety.Thank you dear Mariette!
ИзтриванеNice week!
Бети,направо ми идва да тръгна към вас-страхотно гурме!Чаша охладено розе с тези божествени шишчета и салата,затварям очи и съм в рая!Щастлив август!
ОтговорИзтриванеРоси, и аз не мога да се спра с тази комбинация :)
ИзтриванеХубав август и на теб!
Hello dear Bety!!
ОтговорИзтриванеWhat a great recipe!!
A very gourmet dish indeed!
Halloumi cheese and figs...what a lovely combination!!
Excellent photography work!!
Have a happy August!
Dimi...
Glad you like it, Dimi!
ИзтриванеThank you for your kind words!
Бети, преоткрих сиренето Халуми съвсем наскоро и все още не мога да му се наситя! Перфектно ми се съчетава с всичко. А в комбинация със смокини ... фантация!
ОтговорИзтриванеСамо едно искам да те попитам, къде ги купуваш тези хубави смокини? Аз не мога да намеря ... или са зелени, или са преузрели и вече скапващи се.
Поздрави и усмивки!
Ели, и аз много го обичам!
ОтговорИзтриванеСмокините ги бера аз, в повечето случаи. Случва се и да купувам, когато ми харесат и мога да избирам. В повечето случаи продавачите са съгласни, а и аз винаги купувам повече, когато си избирам сама.
Наистина приказно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеФантастична комбинация! Фантастична! Бети, страхотна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Йоли!
ИзтриванеI love halloumi ,i always grill it ....but this likes me more !!!
ОтговорИзтриванеverry nice recept ....
have a nice week
Thank you, for your lovely comment!
ИзтриванеБети, симфония... От вкусове и усещания! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Гери!
ИзтриванеLovely salad, it looks really tasty :D thanks!
ОтговорИзтриванеThank you dear Julia!
Изтриване