Шортбред (ронливи маслени бисквити) с орехи


Шортбред имат много почитатели. Напълно разбираемо е. Кой може да устои на тези топящи се в устата бисквити? Меки или хрупкави, в зависимост от това колко са дебели и колко време са печени. Шортбред (shortbread) е традиционно шотландско печиво, приготвено от захар, масло и брашно. Обикновено се прави от една част захар, две части масло и три-четири части брашно*.  Не съдържа набухватели, което го прави плътно и трошливо. Също така няма яйца, мляко или други течности. В различни региони на Шотландия добавят различни подправки, ядки, цитрусови кори или светло кафява захар. Шортбредът обикновено се оформя по 3 начина. 

-пече се един голям кръг и веднага след изпичането се реже на сегменти. 

-кръгли бисквити

-дебели около 2 см тесни правоъгълни бисквити

Често при оформянето на бисквитите се дупчат отгоре с вилица. 

* Рецептата на тези бисквити също се придържа към това съотношение. За удобство, а и защото предпочитам точните мерки съм дала количествата и в грамове. 

Приготвянето на тестото е бързо, особено, ако  сте извадили маслото предварително и не се налага да чакате да омекне на стайна температура. (Не го топете в MW). За около 10 минути ще сте готови. След като приготвите тестото трябва да го охладите- ето тук ще е необходимо време, поне 2-3 часа. Обикновено замесвам тестото и го пека на следващия ден или вечер или до една седмица. 

Аз предпочитам да оформя на цилиндър, подобно на бискитен салам. Опаковам добре. Охлаждам за една нощ или няколко дни. Нарязвам на дискове и пека. Доста по-бързо става, от това да разточвам тестото и да режа кръгове, докато изчерпя тестото( налага се няколко пъти да го охлаждам) 


3 съвета за перфектни маслени бисквитки 

 1. Използвайте качествено масло (запасете се, когато е на промоция и го замразете). 

2. Винаги охлаждайте бисквитите преди печене. Това ще запази формата на бисквите и ронливата им текстура

3. Печете в загрята фурна. 




Шортбред (Маслени бисквити) с орехи


Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 15 минути

Охлаждане: 3 часа

Общо време:3 часа 25 минути



Съставки

230 г  (1 чаша )масло на стайна температура

100 г ( 1/2 чаша) светла тръстикова захар

1/2 ч.л. екстракт ванилия , по избор

210 г ( 1 3/4 чаша )пшенично или от спелта брашно

30 г ( 1/4 чаша ) царевично нишесте

1/4 ч.л. сол

1 чаша нарязани орехи


Инструкции

1. Постелете тава за печене с хартия за печене.

2. Разбийте маслото и захарта заедно, докато се смесят добре, като остъргвате купата, ако е необходимо. Добавете екстракта ванилия.

230 г  масло на стайна температура

100 г  светла тръстикова захар

1/2 ч.л. екстракт ванилия , по избор

3. Пресейте заедно брашното и царевичното нишесте. Разбъркайте ги с маслото и захарта, докато се образува тесто.

210 г  пшенично или от спелта брашно

30 г  царевично нишесте

1/4 ч.л. сол

4. Добавете орехите и се уверете, че са добре разпределени в тестото.

1 чаша нарязани орехи

5. Оформете плътен дънер с дебелина 5,5-6 см. Въздушните джобове ще направят трошливи бисквитите при рязане. По желание го оваляйте в кристална захар. Отново използвах светла тръстикова. Опаковайте в хартия за печене или стреч фолио, приберете в хладилника най-малко за 2-3 часа. Може да го оставите за цяла нощ или до една седмица.  Уверете се, че е добре охладено преди да го използвате. Извадете и оставете около 5 минути на стайна температура. Това ще помогне за по-гладко рязане на бисквитите, без да се разтрошават Изрежете с остър нож дискове с дебелина 8-10 мм. Прехвърлете ги върху тавата за бисквитки, като оставите 5 см разстояние между всяка. Дръжте на студено, докато влязат във фурната.

6. Загрейте фурната до 175°C. 

7. Пека бисквитките си на 2 партиди. Едната тава се охлажда, докато се пече другата. Пека около 15-20 минути. Зависи от фурната, дебелината на бисквитите и вида на тавата. По-краткото печене ще доведе до по-меки бисквити, а по-дългото- до-по хрупкави. Съвсем леко порозовяване е признак да ги извадите.

8. Оставете да се охладят за 2 -3 минути върху тава за печене, след което охладете напълно върху решетка. Извадете с шпатула. Така няма да се изгорите или да деформирате някоя бисквита. Предупредени сте.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни