Сироп или сорбе от бъз и маточина - Lemon balm and Elderflower Sorbet or Cordial





    Преди няколко дни направих сироп от маточина и цветове бъз, който аз предпочитам да хапвам като сорбе. Но е много вкусна и ароматна добавка към коктейл с бяло вино, шампанско  или с газирана вода. Удобно е да имам като концентрат за лимонада или коктейли.

    Миналата година или по-миналата, когато бях в Германия имаше едни  много популярни летни  коктейли - Хуго . В хранителните вериги също видях и готови напитки с името Хуго.




     Приготвени от леки бели вина, минерална газирана вода,. Предлагаха се с аромат на ягода, лимон, лайм, бъз. Поднасят се добре изстудени. Коктейлът се приготвя с вино  Просеко, което има плодов и цветен аромат, или друго качествено бяло вино, минерална или газирана вода, лед, сироп от бъз или ягоди, парченца лайм, стръкове мента. Ние си приготвяхме например така:
Летен коктейл "Хуго"

* 150 мл бяло вино
*  100 мл газирана вода
* 2 с.л. сироп от бъз или 1 топка сорбе от бъз
* 1 клонче мента
* 2-3 шайби лайм или лимон
и разбира се лед.







В чашата се слагат няколко кубчета лед, шайбите лайм/лимон,  ментовите листа, леко притиснати в хаванче, налива се бялото вино, газираната вода и сиропът.




Количествата са ориентировъчни, може да използвате и друг плодов или цветен сироп. Вместо газирана вода и бяло вино, може да се използва пенливо, шампанизирано вино.

Лека и освежаваща напитка.



Да се върнем към рецептата за сироп от бъзови цветове и маточина.



Продукти:

* 20-30 цвята бъз- около 70-100 г
* листа от 10-12 стръка маточина, около 30 см дълги- 50 г
* 400 г мед
* 200 г сироп агаве
* 1 л вода
* 8-9 лимона  -настъргана кора и изцеден сок

Може да замените изцяло меда със сироп от агаве. При алергия или непоносимост към мед, може да се замени изцяло с агаве сироп. Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта.





Приготвяне:


1.Съцветията бъз се почистват от прецъфтели цветчета и малки насекоми. Изтръскват се. Това може да се направи още, докато събирате цветовете. Стръковете маточина се измиват добре под течаща вода. Отделят се само листата.

2.Цветовете бъз и листата маточина се нареждат  в голям стъклен буркан или купа. Водата леко се загрява до 20 -25 -30 С и в нея с бъркане се разтварят меда и сиропа от агаве. Тази температура запазва качествата на меда, но улеснява неговото по-бързо разтваряне. Добавя се сокът от лимоните и настърганата кора. Разбърква се добре.  Полученият сироп се излива в буркана. Затваря се с капак или свежо фолио.

3. Бурканът се съхранява в хладилник за 48 часа. Прецежда се през цедка и няколко слоя марля.Полученият сироп се налива в чисти стъклени бутилки и се съхранява в хладилника 1-2 седмици. Може да съхранявате и замразен и да сервирате и като сорбе.

4. Ако решите да замразите ароматният сироп се изсипва се в машина за сладолед и се пуска на режим 35 минути. Полузамразената маса се изсипва в кутии и се поставя във фризера.
Ако нямате машина за сладолед, може да поставите в кутия, по-добре с по-голяма площ за бързо замразяване. От време на време разбърквайте за кратко сместа, за да се избегне образуването на големи кристали. Разбъркването може да стане с приставката за пасиране или блендиране. Аз така правех преди да имам машината за сладолед.

*** Ако сиропът се приготви със захар и лимонтозу може да се съхранява извън хладилник, само на хладно място, като изба например. Захарта и лимонтозуто го стабилизират. Може да погледнете този сироп. Намалете количеството на цветове от бъз и добавете листа от маточина.



Коментари

  1. Бети, отново благодаря за чудесната разхлаждаща рецепта! Направих сорбе от бъз и съм много доволна от рецептата. :)
    Лятото ще се разхлаждаме с чудесният ти коктейл.
    Поздрави и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Много се радвам, че ти е харесало сорбето!
      Хубав следобед и на теб!

      Изтриване
  2. Hello from Spain: great proposals. Very tasty,.We keep in touch

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам Хуго!
    И си го купувам готово, защото трудно намирам
    сироп от бъз.
    Но го предпочитам с шампанско :)
    Прегръдки, Бети и се радвам за блога ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех, че в България има. В Икеа съм виждала сироп от бъз, но по-бързо ми е да си направя у дома.
      Дани и аз се радвам, макар и със свито сърце....
      Прегръдки!
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Бети, миналото лято дори пуснаха в Лидл.

      Изтриване
    3. Явно съм пропуснала тази немска седмица. Ще се оглеждам при следваща.
      Благодаря, Дани!

      Изтриване
  4. That looks delicious! Thanks for sharing this recipe with us :) Love the pictures, too.

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, чудесно предложение за сорбе от бъз! Предполагам, че и коктейлът е запомнящ се, но аз ще пропусна за сметка на леденото вълшебство. :)
    Прегръдки!

    П.П. Пратих ти едно писмо тези дни. Погледни, ако ти остане време. А всичко наред ли е с блога ти? Тези дни не искаше да се отвори...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!

      Гери, пощата ми е компроментирана, поне засега. Изпратих ти писмо от временен abv акаунт.

      Изтриване
  6. Tiene un aspecto muy refrescante y tiene que ser muy aromático, una estupenda receta para combatir el calor.
    Un beso y agradezco tus comentarios en mi blog

    ОтговорИзтриване
  7. Фантастично свежо е!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, така се радвам да те видя тук! Като изчезна блога ти направо се стресирах. Първоначално помислих, че ти си го изтрила, но после си викам, а бе как се трие толкова много красота:). После получихме разни съобщения, които никак не бяха в твой стил:). Бети, много съм щастлива, че всичко вече е ок! А публикацията ти както винаги е поредната цветна приказка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и на мен ми е щастливо за блога, но с малко" свит" , знам ли какво може да се случи всеки един момент...
      Съжалявам за писмата, които са били изпратени от моя имейл, който на практика е бил вече извън моя контрол. Пощата ми все още е неизползваема, когато си направя нов акаунт, ще уведомя всички.

      Благодаря ти!
      Прегръдки

      Изтриване
  9. Бети,
    чудесно е представянето и на двете рецепти.Чудесни снимки, както винаги.Прекрасни аромати.Писала ли си ми писмо, защото получих писмо от теб , а не знам написаното дали е истина ?
    Поздрави, леки и прекрасни летни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eли, благодаря ти и за хубавите думи и за загрижеността !
      Относно писмото- не съм ти писала аз. Имах проблем с имейла, дори блогът ми беше заличен. Всички имейли са ми изчезнали и се отваря на арабски....А блогът си го имам отново.
      Сърдечен поздрав за теб!

      Изтриване
  10. Прекрасно приложение на сиропа от бъз и само като гледам тези живи снимки вкусвам свежестта, аромата и хладината на това сорбе!! Ще взема и аз да сложа във фризера, а как ще върви с малини само мммм....!!
    Прегръдка, Бети и прекрасна седмица, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, става за добавка и към малини, като основа за малиново сорбе....
      Благодаря ти за хубавите думи и ведрото настроение, Руми!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  11. Бети,радвам се,че отново мога да надникна в твоето местенце,събрало толкова талант и красота!Подариха ми сироп от бъз ,имам и охладено бяло вино и сега ще прибягам за газирана вода,благодаря ти!С пожелание всичко вече да не наред занапред,прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за комплимента и загрижеността!
      Дано, всичко е наред!
      Щом имаш сироп от бъз, можеш в толкова неща да го вложиш, а този коктейл е наистина много приятен! Наздраве!

      Изтриване
  12. I feel refreshed only by looking at them. Perfect combination for hot, sunny summer.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, thank you, Aga!
      I feel the same way when you look your garden!

      Изтриване
  13. Bety, this lemon drink and sorbet sounds delicious. I love anything with lemons. This kind of looks like frosty icecream. Would love to try this. All your desserts and dishes sound so yummy.

    Have a happy week, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, радвам се, че всичко тук вече е наред.
    Второ, сорбето май не ми допада като идея изобщо, но онова, което спомена за добавката към коктейли, е моята добавка! Благодаря, че сподели. Имам всички изходни продукти. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. И аз, Марта! Току що си върнах и пощата и всички писма!
    Радвам се, че ти харесва идеята за приложенията на този сироп, който аз предпочитам като сорбе, и в този случай може да се замрази и на кубчета,

    ОтговорИзтриване
  16. Hi Dear :* What beautiful pictures <3 Great idea, I also often add them to desserts black elderberry flowers, now I'm doing honey with elderberry blossoms flowers :) Kisses!

    ОтговорИзтриване
  17. And I've tried with roses and lavender. Obtained honey with fine fragrance.
    Thank you for your lovely comment!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, сега разбирам за проблема ти...това вирус ли е, или някаква атака?
    Иначе - така ме изкушаваш с тези нови бъзови изкушения, и аз успях тази година да се снабдя с малко бъз и си направих сироп, а също и от ягоди и от рози:))Кеф, неописуем...

    ОтговорИзтриване
  19. Обезателно ще си направя. И сироп от бъз имам, и маточина имам :)
    Отбелязвам си рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И така може . Да си направиш отделно сироп от маточина и да комбинираш после със сироп от бъз. Ще се радвам да ти хареса!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни