неделя, 2 октомври 2011 г.

Тарта със сини сливи - Tart with Plums



Още един слънчев уикенд от дошлата вече есен...И един сладкиш със слънчеви плодове...



Продукти за блата:

* 250 гр. брашно
* 75 гр. захар
* 125 гр. студено масло-нарязано на 1  см квадратчета
* 1 щипка сол
* 1 яйце
* 4-5 супени лъжшци галета
*  25 гр.масло за намазване на тавичката



Продукти за плънката:                                                                              
* около 1 кг сини сливи-измити и подсушени
* 50-100 гр.захар-според зрелостта и сладостта на сливите
* 1 чаена лъжичка канела
* 3-4 супени лъжици смлени на едро бадеми






Приготвяне:  

1. Брашното, захарта, маслото и солта се сипват в блендера и се смилат до груби трохи.Изсипвате в купа,добавяте яйцето и събирате на топка.Увивате в свежо фолио и поставяте в хладилника поне за 30 минути.
2.Докато тестото се охлажда нарязвате сливите на половинки,а после всяка половинка на 3 еднакви парченца по дължина.Общо от една слива получавате 6 резенчета.Поставяте в дълбока купа .Разбърквате захарта с канелата и поръсвате сливите леко разбърквате или раздрусвате купата.Внимавате да не се наруши целостта на парченцата.Ако сливите са по- сладки- намалете количеството захар.
3.Загрейте фурната на 180 С.Извадете охладеното тесто и разточете на кръг с големина, колкото е диаметъра на формата  + височината на стените. .Намажете формата с масло и поръсете с 1/2 от галетата.С помоща на точилката пренесете тестото във формата Леко притиснете към стените.Пак с помоща на точилката отстранете излишното тесто,като прокарате точилката по ръба на формата.Приберете в хладилника остатъка или направете мини галет или мини тарталети.Можете да замразите на тесто, и когато решите да използвате вадите от фризера и  оставяте в хладилника през ноща да се размрази, а по-удобно е  да застелите мини тарталети и да замразите.Правите плънка когато пожелаете и без да размразявате печете.
4.Поръсете застлания блат с останалата галета и наредете сливите както е на снимката по-долу.



Печете около 35-40 минути или докато блата отстрани порозовее и сливите се запекат.Извадете от фурната и охладете във формата.



Поръсете със смлените бадеми, нарежете и се насладете на хубавия ден с приятели на  чаша кафе или чай.




Може да направите и индивидуални мини тарталети!


Пожелавам ви прекрасна и слънчева седмица!

6 коментара:

  1. Обожавам сини сливи, а с маслено тесто
    е неустоимо :)
    Поздрави, Бети и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дани,и на нас са ни любими.

    Хубава вечер и приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Безупречен сладкиш,Бети!И като подредба,и като вкус,и като снимки!Браво,мнооого ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсирче,
    Радвам се, че ти е допаднал сладкиша,и представянето му.Правиш ме щастлива.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкишът ти е невероятен, Бети! С любим мой плод, така идеално са подредени парченцата и изглежда неустоимо вкусен!:-))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Мони!Наистина беше много вкусен.Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване