Speculoos бисквитки ( Белгийски канелени бисквити)
Всяка година, наред с любиимите и изпитани рецепти за коледни сладки, приготвям и нови. Тази година се спрях на тези Speculoos, които видях при Мики от My Cooking Creations. Реших да се доверя на опита и, защото тя ги е приготвила по рецептата на Leonardo di Carlo от книгата му "Традиция в еволюцията. Изкуство и наука в сладкарството" Мики е доволна от резултата и казва, че бисквитите са същите като оригиналните Lotus Speculoos. Нямам основание да не и вярвам, още повече, че на снимките, които е публикувала бисквитите изглеждат вкусни и така се захванах с тяхното приготвяне. Първо си осигурих захар Панела, която е с вкус на карамел и е основна за тези бисквити. Мики е дала в публикацията си възможност за заместване-проверете. Промените, които направих са, че не използвах бяла захар( нямах у дома) и използвах повече подправки. Освен това, част от брашното е от лимец. Харесвам го в печива, особено с кафява захар. Не съжалявам, че послушах интуицията си. Ако искате максимална близост до оригиналните спекулос използвайте само брашно тип 500.
Тези бисквити имат характерен отпечатък - изписано е името Lotus. Холандските бисквити Спекулос има отпечатък- вятърна мелница или Свети Николай. Аз нямам такива отпечатъци и реших да използвам една силиконова форма за захарна дантела. Направих и няколко бисквити със снежинки. Ако имате точилка с релеф бихте могли да я използвате. По-долу в указанията описвам подробно процеса на приготвяне.
Важни моменти в приготвянето са престоя и охлаждането на тестото и след изрязването на бисквитите, повторно охлаждане преди печене. Този етап не бива да се пренебрегва, ако искаме бисквитите да са с ярък отпечатък.
Искам да обърна внимание и на момента с печенето. Времето за печене зависи от големината на бисквитите и тяхната дебелина. Следете печенето. Това не означава да стоите 10 или 15 минути до фурната, а да ги наглеждате след 6-та, 7-та минута, за да не прегорят.
За еднаква степен на изпичане препоръчвам бисквитите да бъдат с еднаква дебелина и форма в една тава. В противен случай ще има такива, които може да потъмнеят повече или прегорят.
Имайте предвид, че бисквитите ще бъдат меки при изваждането от фурната и ще станат хрупкави, когато напълно се охладят ( заради стягането на маслото и захарта)
Добре е да тествате времето за печене, което ще работи за вас и ще даде най-добър резултат. Оптималното време зависи от дебелината на тавата, бисквитите и фурната ви. Изпечете 2-3 бисквити. Оставете ги да се охладят и пробвайте за хрупкавост. Коригирайте времето за печене според степента на хрупкавост, която искате. Напомням, че бисквите ще станат хрупкави щом се охладят напълно. Това е така, защото захарта и маслото ще се втвърдят с охлаждането.
И последен съвет- за да не пропуснете някоя подправка или съставка, пригответе всичко предварително и проверете по списъка с продукти.
Приятно печене!
Speculoos бисквитки
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 9-10 минути
Допълнително време: 2 часа 30 минути
Общо време: около 3 часа
Порции: 50-60 бисквитки
Съставки:
(за около 60 бисквити)
200 г краве масло
200 г тъмна тръстикова кафява захар Панела (с аромат на карамел)
2 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. смляна канела
1 ч.л. смляно индийско орехче
1 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. смлени семена от анасон по желание( препоръчвам)
1 яйце размер М
20 г вода или мляко (изпорзвах растително)
1 ч.л. бакпулвер
400 г брашно *
* Използвах 200 г бяло и 200 г брашно от лимец ( обясних по-горе причините)
Инструкции:
1. В купата на миксера сипете маслото нарязано на кубчета, захарта, ванилията, подправките и солта.
200 г краве масло
200 г тъмна тръстикова кафява захар Панела (с аромат на карамел)
2 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. смляна канела
1 ч.л. смляно индийско орехче
1 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. смлени семена от анасон по желание( препоръчвам)
2. В друг съд си пригответе брашното, пресято с бакпулвера.
1 ч.л. бакпулвер
400 г брашно *
* Използвах 200 г бяло и 200 г брашно от лимец ( обясних по-горе причините)
3. Разбийте с миксера маслото, захарта и подправките, които са в тази купа до кремообразна смес. Ако имате кухненски робот използвайте плоската бъркалка за разбъркване, започнете да смесвате продуктите. Бъркайте на ниска скорост, докато се получи плътна хомогенна смес.
4. Добавете яйцето с млякото и продължете да разбърквате, докато се смесят и хомогенизират добре.
1 яйце размер М
20 г вода или мляко (изпорзвах растително)
5. Накрая на 2-3 приема добавете брашното. Ще се получи гладко, меко и нелепнещо тесто. Аз отново си помогнах в началото с миксера на ниска скорост. Когато сместа заприлича на влажни трохи доомесих с ръка.
6. Увийте го във восъчна кърпа или лист хартия за печене (или стреч фолио) или в торбичка и го приберете в хладилника за 2 часа, може и за цяла нощ.
7. След като тестото е стегнало и ароматите са се развили, го извадете от хладилника. Оставете го 15 минути да се отпусне и да е удобно за разточване.
8. Включете фурната на 180 С, без вентилатор.
9. Леко набрашнете хартия за печене, (може и тази, в която беше увито тестото) разточете на лист с дебелина около 3-4 мм. За да не ръсите допълнително количество брашно върху тестото може да постелите друга хартия или стреч фолио и да разточвате по този начин. Ако ще използвате релефна точилка разточете тестото с гладка точилка до дебелина 5-6 мм и тогава разточете с релефната.
10. За да е максимално ясен отпечатъка махнах хартията отгоре, леко напудрух с брашно(за да не залепне отпечатъка). За целта използвам торбичка от тензух, в която има брашно. Нанасям го като леко потупвам торбичката по повърхността на тестото. Поставих отпечатъка, в моя случай използах силиконова форма за захарна дантела, която бях купила, когато се занимавах с фонданени торти. Минах с точилката във всички посоки с умерен натиск. Ако използвате плетена дантела може и по-силно да натиснете. Внимателно отделете карето или формата. Отрежете бисквити. Пренесете в тавата с шпатула. Оставете малко място между всяка бисквита. Охладете! Това е важно. Всички маслени теста трябва да се охлаждат преди печене. Достатъчно е за 10 минути да постои тавата във фризера.
11. Сега идва момента, в който трябва да ги изпечете. Оптималното време зависи от дебелината на бисквитите, дебелината на тавата и от фурната ви. Бисквитите са хрупкави. Аз пекох моите 9-10 минути, като след 8-та минута ги гледах да не потъмнеят повече. Първата тава пекох 15 минути и бяха доста препечени, затова втората намалих времето на 12 минути, отново ми бяха една идея препечени. Третата и четвърта тава пекох 9-10 минути излязоха светли и след охлаждането се втвърдиха и станаха хрупкави.
Ето какво е най-добре да направите: Тествайте времето за печене, което ще работи за вас и ще даде най-добър резултат. Оптималното време зависи от дебелината на тавата, бисквитите и фурната ви. Изпечете 2-3 бисквити. Засечете време. Оставете ги да се охладят и пробвайте за хрупкавост. Коригирайте времето за печене според степента на хрупкавост, която искате. Напомням, че бисквите ще станат хрупкави щом се охладят напълно. Това е така, защото захарта и маслото ще се втвърдят с охлаждането.
Охладете ги напълно на решетка, след което ги приберете в буркан или кутия с херметично затваряне. Не е необхохдимо да държите в хладилник.
Иха, сърдечно ти благодаря! Чудесна шарка си им направила. Красота! Поздрави.
ОтговорИзтриванеМики, аз благодаря за чудесната рецепта и обяснения! Бисквитите са толкова вкусни! А захарта- не бях чувала за нея, но наистина прави чудеса с вкуса на печивата.
ИзтриванеТоку що попаднах на тези прекрасни бисквити! Любими са ми на вкус и искам да ги приготвя у дома тази Коледа! Толкова оригинална е тази шарка, че и производител ще завиди! Благодаря ти, че сподели! И един въпрос- откъде да си взема захар Панела? АКо е възможно, мога ли да я заменя с друг вид?
ОтговорИзтриване