Хрупкава салата от лилаво китайско зеле с лимоново- маков дресинг
Тази салата веднага грабва очите с цветовете си. Обичам цветовете на храната и преди няколко дни за първи път попаднах на лилаво китайско зеле. Много приятно ми стана, когато видях, че е отгледано в България. Не вярвам да не сте опитвали китайско зеле и имате мнение за него. На нас ни харесва леката и крехка текстура, която има. Освен, че има малко калории, то е лесно смилаемо, улеснява дейността на бъбреците, има и други ползи- съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий и калий. Спомага за сваляне на висока температура, възпаления, инфекции и болки в гърлото.
Друга съставка, която радва с цвят, вкус и полезности е райската ябълка. Откакто открих за себе си, че твърдите райски ябълки от сорт Fuyu са сладки, вкусни и не са стипчиви, ги включвам и в салати, така както добавям круши, ябълки или други плодове. Вижте видеото.
Друга любима съставка в зимните салати са цитрусовите плодов, които внасят свежест и аромат. В тази салата сложих сладки мандарини.
Морковите, освен че толкова добре изглеждат до лилавото зеле съдържат важни за здравето ни каротеноиди.
Изпечените в последния момент бадеми внасят апетитен ядков вкус.
Лимоново-маковият дресинг балансира вкусовете и прави салатата още по-свежа.
Суров крем от райска ябълка и какао- само 2 съставки https://bit.ly/3gR0rhO
Хрупкава салата от лилаво китайско зеле с лимоново- маков дресинг
Съставки
Салата
1/2 глава китайско зеле, нарязана на ситно
4 моркова, настъргани
1 връзка зелен лук, нарязан
2 големи зрели, но твърди райски ябълки, за звездички или 1 нарязана на кубчета
4 до 6 мандарини, обелени и разделени
нарязани бадеми
Лимонов маков дресинг
1/4 чаша лимонов сок
1/4 чаша оризов оцет
1/2 чаша зехтин
1 с.л. кленов сироп
1 ч.л. маково семе
Инструкции
1. Пригответе дресинга за салата. Добавете всички съставки за дресинга за салата с изключение на маковото семе в малък блендер. Блендирайте до гладък светложълт цвят. Разбъркайте маковото семе и оставете настрана, докато приготвите салатата.
2. Добавете всички съставки за салатата в голяма купа за сервиране. Поръсете желаното количество дресинг върху салатата и разбъркайте добре, за да сте сигурни, че всичко е покрито.
3. Запечете нарязаните бадеми в тиган, като постоянно разбърквате. Уханието им прави салатата неустоима.
4. Поръсете в последния момент салатата с бадемите. Сервирайте веднага.
Толкова празнична на вид е тази салата! Действа ми зареждащо само да я гледам! Ще приготвя за празниците! Бети, благодаря че споделяш толкова красиви и идейни неща! Весели празници! Поздрави, Ана!
ОтговорИзтриване