Билкови маслени бисквити


Ако ме следите в Инстаграм ще знаете, че вчера на 16 юли бях на едно чудно събитие- Бяла вечеря.  Провежда се по цял свят и има определени правила. Мястото на вечерята се пази до последно в тайна, дрескодът е “бяло”, организаторите подсигуряват маси, столове, вие си носите покривка, чинии, чаши и прибори ( но не еднократни) напитките и храната. Има барове за напитки, музика на живо и  много изненади. Кликнете тук, за да усетите атмосферата.

И така,  пременени в бяло, подготвили вкусотии, се срещнахме на уречено в последния момент място и поехме с кошници, хладилни чанти към мястото на този градски пикник. Въпреки над 700 -те гости, вечерящи в бяло, се чувствахме уютно, имаше простор, място за танци. Бях  в чудесната компания на  @beyond.the.yummy, Лу @my.salted.lemons, Ева @sweetevagreen @hey.daniellaa . Подредихме чудна маса с дантелена покривка, с огромен букет от градински цветя, бели порцеланови чинии, златни прибори, кристални чаши, вкусна храна, която всеки от нас бе приготвил.   Всички подредиха с вкус и любов към детайла своите маси.



Част от лакомствата на нашата маса.




Едно от нещата, които занесох на тази вечеря са тези пикантни бисквити с билки, които са  перфектна гарнитура към чаша вино или любим коктейл.



Тези топящи се и уханни биствити се приготвят с малко продукти и са лесни. Направени са от брашно, масло, пармезан, розмарин и различни други ароматни билки, с които ги украсих отгоре. Приготвянето им е изключително удоволствие от началото до края. Използвах пресен розмарин, но може да се използват риган или мащерка. Препоръчвам да използвате пресни подправки, за да е осезаем ароматът им. 



Тестото се приготвя с меко масло и за улеснение използвах чопър, където смесих всичко, без листата за ламиниране. Това става за около минута. Премесих на ръка за да обединя тестото. Прибрах в хладилник. Разточих между две хартии за печене с дебелина 5-6 мм. След това идва забавната част. 


Наредих на разстояние листенца от избраните ароматни билки- риган, майорана, салвия, мащерка, тарос, босилек, розмарин.


Поставих отгоре лист хартия за печене и притиснах листата, като разточих леко с точилката. Тестото не бива да се изтънява прекалено. Придържайте се към 5-6 мм дебелина.


Както виждате по-долу, листенцата са притиснати, а по листа няма залепнало тесто. Това е така, защото тестото е охладено. 




След това с 5 см диаметър чаша или формичка изрязвате бисквити. 


Пренасяте бисквитите в тава, покрита с хартия за печене и поставяте във фризера за не повече от 5-10. Това е наложително, особено, ако в стаята е топло и тестото междувременно се е отпуснало и започне да залепва. 

Загрявате фурната до 180 С и печете за 10-12 минути. Добре е да проверите след 10 минути, ако са със порозовели краища ги извадете. Тези бисквити се изпичат бързо и не е необходимо да порозовяват целите. Оставете за кратко в тавата и извадете върху решетка с шпатула. След окончателното охлаждане ги приберете в кутия. Не е необходимо да съхранявате в хладилник.

Продължете по същия начин с останалото тесто, докато изпечете цялото количество. 


Ако не ви се занимава с ламиниране, вижте идеите след рецептата. Но пък са толкова красиви! Какво мислите?

Други солени бисквити, които ще ви харесат: 







Билкови маслени бисквити


Време за подготовка:1час 20 минути

Време за готвене: 10 минути 

Общо време: 1час 30 минути 

Порции: 36 бисквити


Съставки:

 

320 г (2 1/2 чаши) брашно (използвах тип 400)

150 г настърган пармезан

3 супени лъжици фино нарязани листа от розмарин

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. пресен натрошен черен пипер

250 г несолено масло, на стайна температура

цели листа от розмарин, салвия, магданоз, лавандула, естрагон, малки клончета мащерка, майорана, риган  за ламиниране върху тестото

Инструкции: 

1. Сложете брашното, пармезана, розмарина, солта и черния пипер в купата на кухненския робот. Добавете парченцата меко масло и пулсирайте, за да се смесят в ронлива смес. Продължете, ако трябва и продължително въртене, докато тестото се събере, това не трябва да отнема повече от  минута. Ако тестото не се събере, добавете малко вода в купата, започнете с 1/2 чаена лъжичка и обработете отново. При мен не се наложи. 

2. Обърнете тестото върху парче найлоново фолио и го съберете в гладък плосък диск, точно както правите с тестото за кори за пай. Тестото трябва да е гладко и еднородно, без сухи брашнести части. Омесете го с ръце, ако е необходимо. Увийте диска в найлон и охладете за един час.

3. Загрейте фурната до 180 С.

4. Разточете тестото на около 5-6 мм дебелина. Най-удобно е между два листа хартия за печене и няма никакво залепване. Ако искате да ламинирате билки върху повърхността на тестото, разпределете ги върху тестото, като оставите разстояние между тях. Поставете лист хартия отгоре и леко разточете с точилката, за да натиснете билките направо в тестото. Внимавайте да не изтъните прекалено тестото. Запазете тази дебелина, важна е за печенето.

 5. Използвайте 5 см-ова кръгла форма за бисквитки, за да изрежете кръгове. 

6. Наредете бисквитите върху тава с  лист за печене. Ако тестото е омекнало ( според температурата в стаята) поставете с тавата във фризера за бързо охлаждане, достатъчни са 5 минути. Аз го направих, защото в стаята беше около 28 С. Печете бисквитите за 10-12 минути, докато започнат да стават бледо златисти по краищата. Охладете за няколко минути в тавата, след което извадете върху решетка. Те ще стегнат, докато се охлаждат.

7. Разточете останалото тесто отново и повторете, докато се използва цялото тесто.

Идея:

Ако не искате да  ламинирате листа върху бисквитите, може да оформите тестото на дънер, да поставите в хладилника да се стегне и да нарежете с нож бисквити, които да изпечете.

Използвайте вместо билкови листа- венчелистчета от ядливи цветя- например невен или градинска теменуга.

Вместо розмарин в тестото, използвайте салвия или мащерка.

Вместо пармезан опитайте с чедър или друго твърдо сирене.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни