Лимонова бурата с хляб с квас-Lemon burrata with sourdough bread
Обичам да имам подръка лесни, вкусни и бързи предложения за хапване- за дни в които нямам време, за очаквани или неочаквани скъпи гости или просто за леко хапване с чаша вино. Днешното предложение е точно такова. Бурата с лимон и зехтин. Поднесох с листенца бял риган и лимонова мащерка, с филийки от хляб с квас. Всички обожават това ароматно, кремообразно предястие/ястие. Накрая поръсете с цветни листенца от ядливи цветя.
Какво е Burrata?
Прясна топка моцарела в чиято сърцевина има кадифена сметана.
Ако за първи път чувате за това сирене е добре да знаете:
Това е прясно сирене и трябва да се консумира до няколко дни след отваряне на опаковката.
Обикновено се продава в кутийка с течност. Ако по някаква причина сте купили няколко топки бурата, съхранявайте неизползваните части, покрити с вода, в херметически затворен контейнер в хладилника. Това ще запази сиренето от засъхване и разваляне.
Преди да поднесете бурата е най-добре да я оставите на стайна температура, на плота поне 30 минути.
Как да консумираме бурата?
В салата с вкусни градински домати и босилек.
Върху паста с песто.
На филийка препечен домашен хляб.
С крекери.
С бавно печени домати и чесън.
С поширани яйца, аспержи.
С лимон и ароматни билки, начин, който споделям днес.
Ако има начин, който обичате вие ще се радвам да споделите в коментар, за да го опитат всички, които се отбиват тук.
Лимонова бурата с хляб с квас
Време за подготовка: 5 минути
Време за готвене: 6-7 минути
Общо време: 11-12 минути
Съставки
120-150 г топка бурата
2 ч. л. лимонова кора, прясно настъргана
1 малка скилидка чесън, смлян
люспеста морска сол на вкус
прясно смлян черен пипер
2+2 с. л . зехтин
пресни клончета бял риган и лимонова мащерка
хляб с квас, нарязан на тънки филийки
венчелистчета от ядливи цветя по желание
Начин на приготвяне
1. Поставете бурата в плитка чиния или дъска за сервиране и я оставете на стайна температура.
2. Комбинирайте листенцата от риган, лимоновата мащерка, лимоновата кора, чесъна и 1 супена лъжица зехтин в малка купа. Оставете вкусовете да се смесят, докато препичате хляба.
3. Поставете филийките хляб върху тава. Намажете ги леко с 1 супена лъжица зехтин. Използвайте четка. Запечете ги под грила за 3 минути от двете страни.
4. Сложете лимоновата смес върху бурата. Поръсете с прясно смлян черен пипер, люспеста морска сол. Поръсете последната супена лъжица зехтин около буратата. Финално поръсете листенца ядливи цветя.
5. Най -приятната част- нарежете буратата, за да оставите лепкавата среда да потече в купата. Загребете сиренето върху филийките и се насладете!
Коментари
Публикуване на коментар