Лимонова бурата с хляб с квас-Lemon burrata with sourdough bread





Обичам да имам подръка  лесни, вкусни и бързи предложения за хапване- за дни в които нямам време, за очаквани или неочаквани скъпи гости или просто за леко хапване с чаша вино. Днешното предложение е точно такова. Бурата с лимон и зехтин. Поднесох с листенца бял риган и лимонова мащерка, с филийки от хляб с квас. Всички обожават това ароматно, кремообразно предястие/ястие. Накрая поръсете с цветни листенца от ядливи цветя. 

Какво е Burrata?

Прясна топка моцарела в чиято сърцевина има кадифена  сметана.

Ако за първи път чувате за това сирене е добре да знаете:

Това е прясно сирене и трябва да се консумира до няколко дни след отваряне на опаковката. 

Обикновено се продава в кутийка с течност. Ако по някаква причина сте купили няколко топки бурата, съхранявайте неизползваните части, покрити с вода, в херметически затворен контейнер в хладилника. Това ще запази сиренето от засъхване и разваляне.

Преди да поднесете бурата е най-добре да я оставите на  стайна температура, на плота  поне 30 минути.

Как да консумираме бурата?

В салата с вкусни градински домати и босилек.

Върху паста с песто.

На филийка препечен домашен хляб.

С крекери.

С бавно печени домати и чесън.

С поширани яйца, аспержи.

С лимон и ароматни билки, начин, който споделям днес.

Ако има начин, който обичате вие ще се радвам да споделите в коментар, за да го опитат всички, които се отбиват тук.




Лимонова бурата с хляб с квас

Време за подготовка: 5 минути

Време за готвене: 6-7 минути

Общо време: 11-12 минути

Съставки

120-150 г топка бурата

2 ч. л. лимонова кора, прясно настъргана

1 малка скилидка чесън, смлян

 люспеста морска сол на вкус

прясно смлян черен пипер

2+2 с. л . зехтин 

пресни клончета бял риган и лимонова мащерка

хляб с квас, нарязан на тънки филийки

венчелистчета от ядливи цветя по желание

Начин на приготвяне

1. Поставете бурата в плитка чиния или дъска за сервиране и я оставете  на стайна температура.

2. Комбинирайте листенцата от риган, лимоновата мащерка, лимоновата кора, чесъна и 1 супена лъжица зехтин в малка купа.  Оставете вкусовете да се смесят, докато препичате хляба.

3. Поставете филийките хляб върху тава. Намажете ги леко с 1 супена лъжица зехтин. Използвайте четка. Запечете ги под грила за 3 минути от двете страни.

4. Сложете лимоновата  смес върху бурата. Поръсете с прясно смлян черен пипер, люспеста морска сол. Поръсете последната супена лъжица зехтин около буратата. Финално поръсете листенца  ядливи цветя.

5. Най -приятната част- нарежете буратата, за да оставите лепкавата среда да потече в купата. Загребете сиренето върху филийките и се насладете!



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни