Веган ванилов сладолед с пробиотик - Vegan Vanilla Ice Cream with Probiotic

 



Ще се влюбите в този веган ванилов сладолед с пробиотик, защото е супер кремообразен и топящ се в устата. Може да се оформи на хубава топка и да се поднесе към парче пай или галет. Развихрете фантазията си и направете сладолед със свой любим аромат и вкус като използвате рецептата като база, която ще ви осигури перфектен кремообразен резултат. Повечето веган сладоледи, които съм приготвяла включват кокосово мляко( с изключение на сорбетата и банановите). Харесвам аромата и вкуса на кокос и колко кадифено гладки сладоледи се получават от високата масленост на кокосовата сметана. Но има хора, които не са почитатели. Този сладолед не се приготвя с кокосова сметана и въпреки това е много кремообразен и вкусен.




Сервирах го със сезонни дребни плодчета-касис и горски ягодки. Толкова голям избор има за любими топинги в този сезон, освен пресни плодове, може да използвате сос от ягоди или малини, любима хрупкава гранола или ядки, сироп от фурми... Може да поставите във вафлена фунийка или да поднесете върху топъл галет.





Какво има в този кремообразен и вкусен сладолед? 

Всички съставки са естествени и лесни за откриване и работят за кремообразната текстура на този веган ванилов сладолед. При традиционните вегетариански сладоледи обикновено съставките са яйца, маскарпоне, сметана, кондензирано мляко и т.н. В този сладолед зползвам накиснато кашу, овесени ядки, растително мляко, кленов сироп, кокосово масло или какаово масло. Няма гума-гуар, ксантанова гума или друг сгъстител, от които ще намерите в купените сладоледи. Някои от тези сгъстители са трудни за откриване, а има хора, които не желаят да ги използват. Останалите съставки са щипка сол, която помага за вкуса и естествено ванилия- използвайте най- доброто, което може да си позволите. За да е още по-здравословен и полезен добавих пробиотици. Не ги усещате във вкуса, но полезните бактерии вършат своята работа за нашето здраве.

Кашу: суровото, накиснато кашу придава кремообразност. Ако сте правили веган сирене от кашу, знаете колко е важно накисването за правилната текстура. Ако все пак нямате 8 часа за накисване, залейте кашуто с вряла вода и оставете за 1-1/2 час, след това изплакнете отново с гореща вода и продължете с рецептата. 

Овесени ядки: Обикновени пресовани овесени ядки. Задушават се с малко растително мляко, докато омекнат, преди да ги смесите. 

Растително мляко: Използвала съм домашно мляко от кашу, соево(без подсладители), овесено. В случая използвах домашно мляко от кашу.

Кленов сироп: може да използвате мед, ако не държите да  е стриктно веган. Количеството е малко, ако желаете може да добавите още. Не препоръчвам замяната с еритритол или стевия. Може да използвате сироп от фурми, който освен вкуса леко ще промени и цвета. Захарта или сиропа има значение за текстурата.

Масло- кокосово масло или какаово масло? Добавянето на малко мазнина към сладоледа помага да се запази текстурата богата, гладка и кремообразна. Ако използвате кокосово нерафинирано, ще усещате съвсем лек кокосов нюанс. Рафинираното кокосово масло, така нареченото кокосово олио без аромат съответно няма да се усеща. Какаовото масло  придава нотка  вкус на бял шоколад.

Можете да пропуснете мазнината, ако желаете, но сладоледът няма да е толкова кремообразен.

Ванилия: все пак е ванилов сладолед, и е необходима ванилия! Можете да използвате или семената от две ванилови шушулки, или супена лъжица паста от ванилови зърна. Може да използвате и смлени ванилови шушулки. Може да използвате и екстракт, ако това е, с което разполагате. 

Сол: Малко сол наистина помага да се подчертае вкусът и да се балансира сладостта.

Пробиотици: за да е още едно ниво по- здравословен този супер вкусен сладолед,  добавих и пробиотик пробиотик GENESIS Bio Mix

Пробиотик BioMix съдържа микс от живи пробиотични микроорганизми – лактобацили, бифидобактерии и млечнокисели стрептококи, култивирани в млечна среда. Пробиотикът e подходящ за ежедневна профилактика за възрастни и деца над 1 г. Подходящ е за профилактика при стомашно-чревни заболявания и след лечение с антибиотици. Понижава риска от хранителни разстройства при пътуване. Спомага за поддържане нивото на полезната чревна микрофлора и стимулира имунната система.

За да се активират бактериите ги добавих към част от растителното мляко, на принципа на заквасване. Направих го предната вечер. Отбележете, че тук не търсим гъстота, а активиране на бактериите. Тук съм описала подробно процесаПо-долу в рецептата накратко ще опиша също. 


Ако нямате машина за сладолед

Може да направите сладоледа с малко повече усилия. Поставете охладената смес във фризера и на всеки 30 минути го изваждайте и го разбивайте за кратко с миксер. Върнете във фризера. Повторете това докато текстурата стане еднородно мека, без ледени кристали. Оставете да се стегне окончателно за няколко часа. Преди сервиране го извадете за 15 минути на плота за да загребете топки.

Повторете това, докато достигне мека консистенция, след което оставете да замръзне окончателно за няколко часа.  Преди да сервирате извадете от фризера и оставетет за 15-20 минути леко да се отпусне за да може да загребвате топки с лъжица.

 Вижте видеото, което ще публикувам в Инстаграм


Веган ванилов сладолед с пробиотик

 Съставки

180 г сурово кашу, накиснато, изплакнато с гореща вода 

30 г  овесени ядки

800 мл неподсладено растително мляко, използвах домашно от кашу (соево, овесено- всички  дават отличен резултат)

50 г разтопено кокосово олио или какаово масло ( какаовото масло ще придаде вкус на шоколад)

60 мл кленов сироп или мед ( ако използвате)

1 капсула пробиотик GENESIS Bio Mix

1 с.л. паста от ванилия или семена от 2 шушулки ванилия

¼ ч.л. сол

Инструкции

1. Предната вечер активирайте бактериите, като загреете до завиране млякото ( 400 мл от общото количество за сладоледа) от кашу. Оставете да се охлади до 39 С. Разбъркайте капсулата пробиотик в млякото и го оставете на топло за 5-8 часа, като покриете с топла завивка. После приберете в хладилника, ако не сте готови да започнете сладоледа. Ако сте начинаещи в заквасването на мляко в тази публикация подробни указания за да добиете представа.

2. С другата половина мляко сварете овесените ядки за около 10 минути. Разбърквайте често за да не загори. Овесените ядки трябва да са напълно омекнали. 

3. Отцедете накиснатото кашу, след което го изплакнете с вряла вода и поставете в блендера с другата половина от млякото, овесената смес, ванилията, разтопеното масло, солта, кленовия сироп и разбийте до гладкост. Оставете да се охлади в хладилника.

4.  Точно преди да поставите сладоледа в машината, добавете млякото с активираните бактерии в сместа от т.3 и разбийте още веднъж за кратко.

5. Поставете в машината за сладолед. Действайте според инструкциите на производителя до получаването на мека сладоледена текстура. В моята машина за 30 минути. Прехвърлете в удобен контейнер с капак и оставете да се замрази напълно-за цяла нощ или поне 4 часа.

6. Преди да сервирате, оставете за 15 минути на плота да се отпусне и да е удобен за загребване на топки.

7. Сервирайте с любими добавки- горски плодове, малиново кули, гранола, карамелизирани орехи, сироп от фурми, каквото имате и каквото обичате!

По-горе описах как да процедирате, ако нямате машина за сладолед.

Ако съм ви вдъхновила, и приготвите тази салата, маркирайте снимките си в Инстаграм с @vkusnosbety  за да ги видя. Вашите споделяния наистина правят денят специален и ми дават заряд да продължавам да споделям.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни