Веган безглутенов сладкиш с кайсии и хрупкав топинг

 





 Този сладкиш е перфектен за чаша чай, кафе, студено мляко. Може да сервирате за закуска дори, ако си падате по такива закуски. Може да сервирате по време на брънч, късна закуска или десерт.  Тъй като това е сладкиш за закуска, избрах овесено брашно заради аромата му. Това е много влажна торта – не толкова пухкава като пандишпан, повече прилича на мъфини. И точно като тях се приготвя в една купа. Нищо прекалено изискано. Просто веган, без глутен, по-здравословен сладкиш.

Вместо олио или веган масло използвам бадемов тахан. Придава хубав вкус и влага в сладкиша. Може да замените с друг вид, който предпочитате. Може цвета на сладкиша да се промени взависимост от избора на тахан. 

Сладкишът е деликатно сладък. Използвах светла тръстикова захар. Ако замените с кокосова, цветът на сладкиша ще бъде по-тъмен. 

Кайсиите. Трябва да са узрели, ароматни, твърди. Най-добре български. Обръщам внимание, че трябва да са твърди. Запазете меките за мармалад или конфитюр.  Нарязвам предварително на кубчета. 

Лавандула. Добавих този аромат, защото е перфектният комплимент за кайсиите и направо се втурвате в лятото, когато добавите тази нотка в десерта. 

Щройселът или хрупкавите трохи отгоре. О, тази хрупкава част, има  магическа способност да прави всичко 10 пъти по-вкусно. Той е сладък, леко солен и подправен с лавандула и толкова вкусен. Избрах бадеми, за да добавя малко ядки, но можете да използвате всякакъв вид ядки (или дори семена- конопени, слънчогледови), които харесвате. Малко прекалих със смилането им. Вие може да оставите на по-едри парченца.

Напластяваме трите слоя, печем, ядем, опитваме се да запазим някое парче за по-късно или за някой друг, но е трудно. Знайте, че не сте сами в тази борба.

Ако решите да смените плодовете с праскови или череши е необходимо да подсушите върху кухненска хартия, вече нарязаните плодове. В противен слуай соковете, които изтичат при рязането или почистването на костилките ще направят клисав сладкиша. 

Ако не обичате овесено брашно, направете го с готова безглутенова смес на Doves Farm или с брашно от спелта, ако не е необходимо да е безглутенов. 

Други веган сладкиши, които може да ви харесат:

Веган шоколадов сладкиш с череши

Кокосов крамбъл с къпини и касис- веган, без глутен

Ягоди и ревен крамбъл

Торта с червен касис

Веган безглутенова торта с кайсии и хрупкав топинг

 Време за подготовка: 20 минути 

Време за готвене: 35 минути 

Общо време: 55 минути 

Порции: 9 резена 


Торта

 125 г  бадемово масло/тахан (или масло от ядки/семена по избор)

 100 г  светла тръстикова захар

 240 г  бадемово мляко или друго растително мляко

1 супена лъжица лимонов сок

1 ч. л . ванилов екстракт

220 г  овесено брашно

 60 г  нишесте от тапиока или царевично нишесте

1 ч. л. бакпулвер

1/2 ч. л. сода бикарбонат

1/4 ч. л. сол

1 ч. л. сушени цветчета лавандула

320 г нарязани на кубчета узрели, ароматни, но твърди кайсии


Хрупкави трохи

1 ч. л. сушени лавандулови цветчета

 75 г смлени бадеми, средно големина (или ядки или семена по избор)

 40 г  овесено брашно

3 супени лъжици ( 40 г ) кокосово масло 

1/4 ч. л. сол

 40 г  светла тръстикова захар или стевия на вкус, или ако използвате еритритол

Инструкции

за тортата

1. Загрейте фурната до 180 С.

2. Разбийте заедно бадемовото масло, захарта, бадемовото мляко, лимоновия сок и ванилията.

125 г  бадемово масло/тахан (или масло от ядки/семена по избор)

 100 г  светла тръстикова захар

 240 г  бадемово мляко

1 супена лъжица лимонов сок

1 ч. л . ванилов екстракт

3. Добавете сухите съставки и разбъркайте, за да се комбинират.

220 г  овесено брашно

 60 г  нишесте от тапиока или царевично нишесте

1 ч. л. бакпулвер

1/2 ч. л. сода бикарбонат

1/4 ч. л. сол

1 ч. л. сушени цветчета лавандула

4. Прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за кекс (използвах тази квадратна форма 22 × 22 см ).

5. Разпределете кайсиите върху кексовото тесто, като леко притиснете.

300 г нарязани на кубчета узрели, ароматни, но твърди кайсии

За щройсела/хрупкавата част отгоре смесете бадемите, овесеното брашно, захарта, кокосовото масло, лавандулата и солта до консистенция на малки трохи.

Поръсете отгоре върху кайсиите.

Печете 35-40 минути при 180 С.

Охладете поне 30 минути преди нарязване и ядене.

Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер в хладилника.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни