Ягоди и ревен крамбъл

 


Ягоди и ревен е едно от любимите ми съчетания в този сезон. Обичам как се съчетават киселият и свеж вкус на дръжките на ревена с аромата и вкуса на ягодите. 

Листата на ревена приличат по външен вид и структура на листната целина, но в повечето случаи са червени. Ревенът харесва мек и влажен климат. Но дори и при перфектен климат са необходими особени грижи за това растение. За да изглеждат листните дръжки толкова примамливо червени трябва да се отглежда със затъмняване, в противен случай дръжките ще бъдат предимно зелени. Това не влияе на вкуса, но е по-красив с червения цвят, особено ако го поставяте  върху тарт. Нямам оранжерия, но в градината съм поставила върху моите ревени големи глинени саксии. Засега вършат работа, но след няколко години предполагам ще трябва да търся друго решение, ако искам червени дръжки. 



Нещо важно, което може би не знаете, е че листата на ревена съдържат големи количества оксалова киселина, толкова че се считат за отровни. Това е причината  в магазините дръжките да се предлагат без листа. И други растения, които ядем съдържат оксалова киселина, но в много по-малки количества- например спанак, манголд, киселец... За да ни навредят тези растения обаче, трябва да изяждаме килограми от тях на едно хранене в сурово състояние. Шепа сурови листа в салатата е ясно, че не пречат. Няколко капки ябълков оцет или лимонов сок намаляват действието на оксаловата киселина. 

Тия дни приготвих вероятно най-лесната рецепта с ревен- крамбъл. Разбърках ягодите, ревена, малко захар, портокалова кора, портокалов сок. Изпекох и поръсих с маслени трохи. 


Отново във фурната за златиста коричка и ето го - топъл, ароматен и сочен! Поднесох с топка сладолед! А може и две или три.





Съставки

За ревена и ягодите

80 г светла тръстикова захар или стевия на вкус

2 супени лъжици бистър мед или кленов сироп

2 с.л. нишесте

кора ( настъргана) и сок от 1 портокал

400 г ревен, нарязан на парчета -2-3 см

400 г ягоди, нарязани на четвъртинки

За маслените трохи

30 г  брашно от лимец

50 г овесени ядки

50 г тъмнокафява захар

1⁄2 ч. л. смлян кардамон 

60 г кокосово масло

50 г обеленин бадеми накълцани

щипка сол


Инструкции

1. Загрейте фурната на 200 C ( вентилатор 180 C).  Разбъркайте в  купа ягодите, ревена, захарта, портокаловата кора и нишестето. Разбъркайте, за да се комбинират. Поръсете портокаловия сок. Поставете във форма за печене и печете във фурната за 15-20 минути, докато омекнат. Поставете под решетката, на дънотото на фурната широка тава за всеки случай, ако при печенето започнат да прелива сок.

2. Междувременно смесете брашното, овесените ядки, кафявата захар, бадемите и кардамона за крамбъла. Разтрийте маслото в сухите съставки, за да образувате ронлива смес. Разпределете равномерно върху ягодите и ревена и печете  за около 10- 12 минути, докато стане златисто и хрупкаво. Изважда се от фурната и се оставя за 15-20 минути.

3. Сервирайте крамбъла още топъл в широки купички със сладолед. 

* Ако ви остане за следващия ден, загрейте отново във фурната за да стане коричката хрупкава. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни