Сарми от листа на липа, елда и орехи
Ако сте любители на лозовите сармички и нямате търпение да се появят пресните листа на лозите, тази рецепта за липови сарми ще ви изненада приятно. В момента, малко след пълното им разлистване, листата на липите са нежни и много подходящи за завиване на сармички. Приготвят се със същите плънки, които използвате за лозови сарми и по същия начин. У дома ги предпочитаме запечени във фурната. От години не използвам ориз в плънката. Използвала съм различни зърна - амарант, просо, киноа, булгур, най-много използам елда. Не тази печена, кафява, която много хора са опитвали и не им харесва и леко се смръщват, когато чуят елда. Използвам светлата, сурова елда, отглежда се в България и я има в много магазини.
Споделяла съм рецепта със снимки "стъпка по стъпка" - Липови сарми с плънка от киноа, амарант и сушени череши - може да погледнете за вдъхновение или да изберете коя плънка ще ви допадне повече.
Може да видите и тези, в които има връхчета коприва- Сарми от листа на липа с плънка от елда и орехи в лимонов сос - Linden( Tilia) leaf sarmi stuffed with buckwheat and walnuts in lemon sauce
Ще ви харесат и тези Лозови сарми с булгур, орехи и сушени сини сливи
Днес споделям тези сарми, които приготвих с много семпла плънка, но не по-малко вкусна- елда и счукани орехи, черен пипер за подчертаване на вкуса, малко сушен джоджен. В плънката сложих и една шепа арония, която придаде лек кисело-тръпчив вкус, който много ми допадна. Готвих ги във фурната в лек лимонов сос. Прелестни пролетни сармички! Поднесох с веган кисело мляко и парченца лимони. Преди печенето добавих зелени джанки (сливи), които намерих край гората. Костилките им още не са твърди, така че могат да се ядат целите. Добавете, ако откриете - придават много свеж кисел вкус. И да- разбира се, че може да ги поднесете с обикновено гъсто краве или овче кисело мляко и лимон за още свежест.
Кажете ми, ако ги направите! Приятно ми е да получавам мнението на хората, които изпробват рецептите ми. Тук в коментар или в Инстаграм. Ще видя, ако ме тагнете-@vkusnosbety
Сарми от листа на липа, елда и орехи
Продукти:
млади, крехки листа от липа
400 г елда ( светла, българска)
2 малки глави лук или 1 голяма
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. счукан черен пипер
1 ч.л. сол
1 с.л. сушен джоджен
около една шепа замразена арония
100 г орехи или семена от слънчоглед, накълцани или едро смлени
2-3 с.л. олио
лимонов сок от 2 -3 лимона
шепа зелени сливи ( ако намерите)
за сервиране:
гъсто веган кисело мляко
лимонов сок или парченца лимони
свеж копър
смлян черен пипер
зехтин
Инструкции:
1. Нарежете ситно лука и задушете в олиото. Добавете червения пипер, разбъркайте за да освободи аромат. Добавете елдата. Разбъркайте няколко пъти. Добавете около 700-800 мл гореща вода, посолете и след завиране намалете температурата. Сложете капака. Гответе на тих огън, докато водата се поеме от зърната. Може да се наложи да добавите вода. Добавяйте по малко и разбърквайте. Целта е сместа да остане на мазнина, както се казва, т.е. да няма излишна течност. Когато елдата е готова добавете накълцаният копър, сушения джоджен, орехите, плодчетата арония и черния пипер. Разбъркайте и отново покрийте с капак. Оставете плънката леко да се охлади.
2. През това време подгответе листата за пълнене. Моите листа бяха много нежни, и също леко поувехнали( след няколко часа скитане в гората), което ги правеше идеални за завиване на сарми и не съм ги бланширала. Преценете дали листата, които сте набрали имат нужда от това. Ето как да бланширате, ако искате : Докато плънката се приготвя, в друга тенджера поставете вода и загрейте до завиране. Потопете листата от липа за една-две секунди. Листата са много фини и тази процедура е, колкото да станат удобни за сгъване. Отцедете в гевгир.
4. Във всяко листо поставете по една супена лъжица или чаена ( според големината на вашите листа) плънка. Завийте по показания начин в тази публикация .
5. Наредете плътно в тава. Загрейте фурната на 180 С. Намажете леко със зехтин и поръсете леко със сол. Залейте с около 100 -150 мл вода, към която сте добавили лимоновия сок . Количеството, е около 1-2 см от дъното. Ако имате зелени сливи, наредете от тях в тавата. Придават много приятен кисел вкус на ястието и са много вкусни.
7. Поднесете топли или студени с кисело мляко, копър, парченца лимон, черен пипер и соса от дъното на тавата. Сосът може да се разбърка и с млякото.
Коментари
Публикуване на коментар