Сарми от листа на липа, елда и орехи




Ако сте любители на лозовите сармички и нямате търпение да се появят пресните листа на лозите, тази рецепта за липови сарми ще ви изненада приятно. В момента, малко след пълното им разлистване, листата на липите са нежни и много подходящи за завиване на сармички.  Приготвят се със същите плънки, които използвате за лозови сарми и по същия начин. У дома ги предпочитаме запечени във фурната. От години не използвам ориз в плънката. Използвала съм различни зърна - амарант, просо, киноа, булгур, най-много използам елда. Не тази печена, кафява, която много хора са опитвали и не им харесва и леко се смръщват, когато чуят елда. Използвам светлата, сурова елда, отглежда се в България и я има в много магазини.   

Споделяла съм рецепта със снимки "стъпка по стъпка" - Липови сарми с плънка от киноа, амарант и сушени череши - може да погледнете за вдъхновение или да изберете коя плънка ще ви допадне повече. 

Може да видите и тези, в които има връхчета коприва- Сарми от листа на липа с плънка от елда и орехи в лимонов сос - Linden( Tilia)  leaf sarmi stuffed with buckwheat and walnuts in lemon sauce

Ще ви харесат и тези Лозови сарми с булгур, орехи и сушени сини сливи

Днес споделям тези сарми, които приготвих с много семпла плънка, но не по-малко вкусна- елда и счукани орехи, черен пипер за подчертаване на вкуса, малко сушен джоджен. В плънката сложих и една шепа арония, която придаде лек кисело-тръпчив вкус, който много ми допадна.  Готвих ги във фурната в лек лимонов сос. Прелестни пролетни сармички!  Поднесох с веган кисело мляко и парченца лимони. Преди печенето добавих зелени джанки (сливи), които намерих край гората. Костилките им още не са твърди, така че могат да се ядат целите. Добавете, ако откриете - придават много свеж кисел вкус.  И да- разбира се, че може да ги поднесете с обикновено гъсто краве или овче кисело мляко и лимон за още свежест. 

Кажете ми, ако ги направите! Приятно ми е да получавам мнението на хората, които изпробват рецептите ми. Тук в коментар или в Инстаграм. Ще видя, ако ме тагнете-@vkusnosbety

Сарми от листа на липа, елда и орехи

Продукти:

 млади, крехки листа от липа

 400 г елда ( светла, българска)

 2 малки глави лук или 1 голяма

 1 ч.л. червен пипер

 1 с.л. счукан черен пипер

 1 ч.л. сол

 1 с.л. сушен джоджен

 около една шепа замразена арония

 100 г  орехи или семена от слънчоглед, накълцани или едро смлени

 2-3 с.л. олио

 лимонов сок от 2 -3 лимона

 шепа зелени сливи ( ако намерите)


за сервиране:

  гъсто веган кисело мляко

 лимонов сок или парченца лимони

 свеж копър

 смлян черен пипер

 зехтин

Инструкции:

1. Нарежете ситно лука и задушете в олиото. Добавете червения пипер, разбъркайте за да освободи аромат.  Добавете елдата. Разбъркайте няколко пъти. Добавете около 700-800 мл гореща вода, посолете и след завиране намалете температурата. Сложете капака. Гответе на тих огън, докато водата се поеме от зърната. Може да се наложи да добавите вода. Добавяйте по малко и разбърквайте. Целта е сместа да остане на мазнина, както се казва, т.е. да няма излишна течност. Когато елдата е готова добавете накълцаният копър, сушения джоджен, орехите, плодчетата арония и черния пипер. Разбъркайте и отново покрийте с капак. Оставете плънката леко да се охлади.

2. През това време подгответе листата за пълнене. Моите листа бяха много нежни, и също леко поувехнали( след няколко часа скитане в гората), което ги правеше идеални за завиване на сарми и не съм ги бланширала. Преценете дали листата, които сте набрали имат нужда от това. Ето как да бланширате, ако искате : Докато плънката се приготвя, в друга тенджера поставете вода  и загрейте до завиране. Потопете листата от липа за една-две секунди. Листата са много фини и тази процедура е, колкото да станат удобни за сгъване. Отцедете в гевгир.

4. Във всяко листо поставете по една супена лъжица или чаена ( според големината на вашите листа) плънка. Завийте по показания начин в тази публикация .

5. Наредете плътно в тава. Загрейте фурната на 180 С. Намажете леко със зехтин и поръсете леко със сол. Залейте с около 100 -150 мл вода, към която сте добавили лимоновия сок .  Количеството, е около 1-2 см от дъното. Ако имате зелени сливи, наредете от тях в тавата. Придават много приятен кисел вкус на ястието и са много вкусни. 

6. Печете до златисто около 15-20 минути. Колкото по-нежни са листата, толкова по-малко е необходимо да се пекат. След изваждане намажете с четка всички сарми, както са в тавата със зехтин. 

7. Поднесете топли или студени с кисело мляко, копър, парченца лимон, черен пипер и соса от дъното на тавата. Сосът може да се разбърка и с млякото. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни