Торта " Ягодов облак " - белтъчни блатове с кокосов крем и ягоди, и сакура цветчета - Cake "Strawberry cloud" - Angel food cake with Coconut cream and Strawberries and Sacura flowers
Честит рожден ден на мен!
Още един рожден ден, изпълнен с емоции, изненади, много усмивки и страхотни пожелания! Благодаря на семейството ми, на всички приятели - реални и виртуални, на колегите ми, които направиха деня ми толкова специален!
Почерпих с тази ефирна, лека торта с ягодов аромат. Украсих семпло с черешови/вишневи (Sakura - Prunus serrulata ) цветчета. Специално култивирани, тези череши, в някои източници се наричат вишни (има много сортове) се отглеждат заради техните цветове, нямат плодове. Цветчетата са ядливи и по време на цъфтежа, а и не само с тях се приготвят различни сладкиши, украсяват се ястия. Японците ги мариноват, осоляват и съхраняват до момента на влагането им в някаква храна. Сакура се счита за национално цвете на Япония. Изображения на цветчета, клонки, дървета сакура се използват за декориране на съдове, манга, облекла... По време на приказния цъфтеж на тези дървета се устройват фестивали, хората излизат за да се любуват на дърветата, правят си пикници под тях. За тази традиция прочетох тук . Интересна информация и снимки може да видите в този пътепис.
Омагьосващата красота на тези разцъфнали дървета е вдъхновяваща. Ако застанете под разцъфнала японска вишна ще се почувствате като в приказка. На мен ми се удаде такава възможност, преди години, когато бях в Германия. Виждала съм и в Търново.
Знаете, че когато решим да правим торта, особено предназначена за празничен повод, замисляме какви ще са блатовете, кремовете, украсата и когато всички детайли са добили по-конкретни очертания и имаме концепция започваме да действаме. При мен поне е така.Тази година отново реших да използвам живи цветя. Визията и вкуса се появиха в съзнанието ми едновременно, провокирани от разцъфнало дръвче сакура. Получи се една лека като вкус и текстура торта, с любим ягодов вкус и аромат. Ето и рецептата.
Продукти:
за блатовете
* 12 големи яйчни белтъка на стайна температура
* 1 ч.ч. бяло пшенично брашно- пресято - чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ч.л. ванилови шушулки на прах
* 1 1/2 ч.л. лимонтузу
* щипка сол
Постъпкови снимки за приготвянето на сместа може да видите тук.
Приготвяне:
* 1 ч.ч. бяло пшенично брашно- пресято - чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ч.л. ванилови шушулки на прах
* 1 1/2 ч.л. лимонтузу
* щипка сол
Постъпкови снимки за приготвянето на сместа може да видите тук.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 С ( 170 С
с обдухване )
2. Пригответе формите -3 бр. с диаметър 19 см- намажете с масло и посипете леко с брашно.
3. Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.
2. Пригответе формите -3 бр. с диаметър 19 см- намажете с масло и посипете леко с брашно.
3. Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.
4. Разбийте
белтъците на сняг с лимонтузуто на меки върхове.
5. Постепенно добавете останалата 3/4 ч.ч от захарта и разбивайте до твърди,
лъскави върхове.
6. Внимателно добавете сухите съставки, така че да влиза, колкото е възможно повече въздух.
Целта е тестото да запази своята въздушност.
7. Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица. При печенето тестото се надига, а след охлаждането леко спада, затова не се притеснявайте и напълнете формите до горе. Може да погледнете постъпковите снимки тук.
6. Внимателно добавете сухите съставки, така че да влиза, колкото е възможно повече въздух.
Целта е тестото да запази своята въздушност.
7. Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица. При печенето тестото се надига, а след охлаждането леко спада, затова не се притеснявайте и напълнете формите до горе. Може да погледнете постъпковите снимки тук.
8. Пече се 20-25 минути- до леко златисто. Пробва се с клечка. Ако е суха, без полепнали трохи - блатът е изпечен.
9. Охлажда се напълно на решетка.
10. След като изстинат се разполовяват с ножа за хляб.
9. Охлажда се напълно на решетка.
10. След като изстинат се разполовяват с ножа за хляб.
* 500 гр маскарпоне
* 400 мл кокосова сметана
* 10 гр
желатин или чаена лъжичка агар агар***
* 100 гр ягоди
* 100 гр ягоди
*250 г замразени череши/вишни или боровинки
* 4-5 с.л. пудра захар. Може да замените със сироп от агаве,
стевия или друг желан от вас подсладител. Ако не обичате сладко може и да
пропуснете.
* 400 г свежи
ягоди, нарязани на парченца
Приготвяне:
1.Желатиньт се накисва. Стопява се на водна баня или в микровълнова. Важно е да не се допусне завиране.
*** ако използвате агар агар, разтворете го в пасираните ягоди и боровинки, като доведете сместа до завиране и бъркайте докато се сгъсти.
2.Маскарпонето се разбива и кьм него се добавя сметаната . Разбиването продължава докато се получи еднородна, гладка смес.
3. Ягодите - 100 г и боровинките се пасират много фино, заедно със захарта или подсладителя, който сте избрали. Добавят се кьм маскарпонената смес. Разбиват се. Прибавя се желатина с непрекьснато разбиване. Опитайте на сладост и може да добавите в този момент още захар- пудра за да се разтвори бързо или по-добре сироп от агаве или стевия.
4. С готовия пьлнеж се намазват блатовете, като се оставя и за отгоре. Равномерно се поръсва с нарязаните ягоди. Поставете следващия блат и процедирайте по същия начин. Може да използвате ринг с регулиращ се диаметър. За да се получи относително еднакво количество, разделете предварително на 5 части.
1.Желатиньт се накисва. Стопява се на водна баня или в микровълнова. Важно е да не се допусне завиране.
*** ако използвате агар агар, разтворете го в пасираните ягоди и боровинки, като доведете сместа до завиране и бъркайте докато се сгъсти.
2.Маскарпонето се разбива и кьм него се добавя сметаната . Разбиването продължава докато се получи еднородна, гладка смес.
3. Ягодите - 100 г и боровинките се пасират много фино, заедно със захарта или подсладителя, който сте избрали. Добавят се кьм маскарпонената смес. Разбиват се. Прибавя се желатина с непрекьснато разбиване. Опитайте на сладост и може да добавите в този момент още захар- пудра за да се разтвори бързо или по-добре сироп от агаве или стевия.
4. С готовия пьлнеж се намазват блатовете, като се оставя и за отгоре. Равномерно се поръсва с нарязаните ягоди. Поставете следващия блат и процедирайте по същия начин. Може да използвате ринг с регулиращ се диаметър. За да се получи относително еднакво количество, разделете предварително на 5 части.
Крем за измазване
на тортата:
(швейцарски маслен крем)
(швейцарски маслен крем)
*3 белтъка
* 120 гр пудра захар
* щипка сол
* 220 гр масло, на стайна температура
* 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. екстракт от ванилия
* 120 гр пудра захар
* щипка сол
* 220 гр масло, на стайна температура
* 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. екстракт от ванилия
*
4 с.л. сироп от ягоди и или сок от цвекло - количество според това колко наситен нюанс на розово желаете
Комбинирайте
белтъците, захарта и солта в топлоустойчива купа
и поставете над тенджера с гореща вода. Бъркайте непрекъснато, с телена бъркалка, докато захарта се стопи
и сместа достигне 70 ° . Сместа се прехвърля в купата на миксера
и се разбива около 10 минути, докато се оформят върхове и сместа стане лъскава..
Намалете скоростта до средна и започнете да добавяте малки парченца масло.
Добавяйте, когато предното количество се е усвоило добре. Когато добавите
цялото масло, сместа ще изглежда като пресечена, продължете да разбивате и ще
получите идеален кадифен крем. Тогава добавете сиропа и сока от цвекло и семенцата от шушулката ванилия*** или ваниловия екстракт.
Разбийте докато се усвои цвета от цялата смес.
Измажете тортата отгоре и отстрани. Приберете в хладилника.
***Ако разполагате с ванилова шушулка, но не сте използвали досега, ето как се процедира - с остър нож, разполовявате шушулката по дължина. Прокарвате върха на ножа и остъргвате семенцата. Празните шушулки сложете в буркана със захар, може да използвате за поширане на плодове в даден момент. Може да смелите и да използвате в друго печиво или мармалад или оцет.
Ако ви остане от крема, приберете и запазете за
слепване на целувки или макарони, бисквити или някакви пасти. Преди използване оставете на стайна температура и отново
разбийте за кратко.Разбийте докато се усвои цвета от цялата смес.
Измажете тортата отгоре и отстрани. Приберете в хладилника.
***Ако разполагате с ванилова шушулка, но не сте използвали досега, ето как се процедира - с остър нож, разполовявате шушулката по дължина. Прокарвате върха на ножа и остъргвате семенцата. Празните шушулки сложете в буркана със захар, може да използвате за поширане на плодове в даден момент. Може да смелите и да използвате в друго печиво или мармалад или оцет.
Украсявате по желание .Аз използвах сакура цветчета.
Поднесете с ягодова лимонада и поръсете черешови цветчета.
Ако използвате свежи цветя, аранжирайте преди поднасяне. Живите цветя не трябва да са третирани. Измити, и поставени във влажна кухненска хартия и в добре затворена кутия в хладилника могат да издържат до няколко дни.
Hi dear.. this post is so lovely and the pics are so mesmerizing..
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеС великолепна, нежна и ароматна торта черпиш за празника си, Бети!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден, мила!
С пожелание за много здраве, много слънчеви и весели дни, сбъдване на всички мечти и винаги обградена от любимите ти хора!
Поздрави и прегръдки! :)
Хриси, благодаря ти за сърдечното пожелание!
ИзтриванеПрегръдки!
Pero que rica! :D
ОтговорИзтриванеBesos
Już czuję jego smak! Wygląda obłędnie................... :)
ОтговорИзтриванеThank you, Dorota, for your lovely comment!
ИзтриванеGorgeous cake!
ОтговорИзтриванеTHE PINK ELEPHANT SHOE | FACEBOOK | INSTAGRAM |
Thanks Catia!
ИзтриванеЧестит рожден ден, прекрасна Бети! В момента мъничко съжалявам, че рецептата не се появи миналата седмица, за да я направя за рождения си ден, но нищо, ще я използвам за предстоящия рожден ден на голямата ми дъщеря.
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти за прекрасните думи! Хубав празник ви желая!
ИзтриванеЧестит рожден ден, Бети!
ОтговорИзтриванеЗдрава и безкрайно щастлива бъди!
А тортата е вълшебна, както всяка друга, излязла изпод ръцете ти! Обичам да гарнирам сладкиши с ядливи цветя, но за тези на японската вишна нито бях чувала, нито съм виждала (май). Вкара ми муха в главата ти.
Спорен и усмихнат ден! Прегръдка!
Ирме, благодаря за сърдечните пожелания! Радвам се, че съм те вдъхновила!
ИзтриванеWooooo it´s so beautiful!! And delicious, sure! Happy birthday to you, Betty!!!
ОтговорИзтриванеHugs
Thank you, dear Nena!
ИзтриванеЧестит рожден ден на теб, прекрасна Бети! Бъди ми здрава и много щастлива! Невероятно нежна и красива торта!
ОтговорИзтриванеМила, Йоли, сърдечно благодаря!
ИзтриванеFeliz cumpleaños Bety. Espectacular tarta, con esas capas que lleva tiene que ser una delicia pegarle un bocado, y la presentación con las flores y los tonos rosas tan suaves,aún se ve más hermosa.
ОтговорИзтриванеUn beso
Thank you so much for your lovely comment dear Rosss!
ИзтриванеЧестит празник, Бети!
ОтговорИзтриванеЕй такава нежна, като тортата си представям и теб!
В София знам, че има такова дръвче срещу БНБ, на жълтите павета, освен да ходя да го объсам нощес:))
Благодаря, Веси!
Изтриванене знам колко ще е ядливо от жълтите павета ;) но можеш да се насладиш на гледката...
Еми то, всичко дето го ядем (и дишаме) тука май е така...:(
ИзтриванеOMG this cake is absolutely stunning and I guess delicious too!! *-*
ОтговорИзтриванеYou're so talented!!
xoxo
Thank you dear Roberta!
ИзтриванеНежност, финес, красота и стил - вълшебна пролетна торта,
ОтговорИзтриванеотражение на теб и твоя празник, Бети!
Честит рожден ден,
с пожелания за здраве, творческо вдъхновение и много щастие!
Диани, благодаря ти за прекрасните думи!
ИзтриванеБети, съвършена :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Зори!
ИзтриванеЧестит рожден ден,Бети!Пожелавам ти здраве,усмихнати дни и много поводи да се чувстващ щастлива,обичана,уважавана и удовлетворена!Нестихващо вдъхновение и безброй почитатели на твоето кулинарно изкуство!
ОтговорИзтриванеТортата е нежна като самата теб,фина,изтънчена,стилна и кокетна!
Не разбрах от къде намери тези цветчета,явно имате такова дърво,много са красиви!
Роси, благодаря ти за прекрасните пожелания!
ИзтриванеThank you Vikee!
ОтговорИзтриванеМила Бети, Честит Рожден Ден на ТЕБ с малко закъснение!
ОтговорИзтриванеЖелая ти от все сърце много здраве, любов, късмет, щастие както на теб, така и на близките ти! Много творческо вдъхновение, пътувания и приятни емоции през цялата година! :)
Усмивки! :)
Ели, благодаря ти за сърдечните думи и прекрасни пожелания! Прегръдки!
ИзтриванеРазкошна е! Ягодов облаК - отново поезия ( дори имам такова стихотворение - Моята баба вари на небето сладко от облачни ягоди...)
ОтговорИзтриванеДа си жива и здрава! Да се радваш все така на света и да го пресъздаваш такъв, какъвто го оглежда сърцето ти!
Първо - веднага потърсих стихотворението ти, но попаднах на октомврийското ти сладко от диви ягоди.... Какво да ти кажа- готви по-често, независимо дали ще направиш "запеканка" или сироп, освен тази захар(добра е, само дето е бяла) има и други начини за разсеяни майки дето поезия им е в главата :) например гелфиксовете на Йоткер...И друго- обичам да те чета!
ИзтриванеТази торта не знам как да се казва по друг начин- блатовете леки, кремчетата и те, ягодовия аромат- едни мечти, като облачета , по това време цъфтят тези вдъхновяващи вишни, досущ като розови облачета....
Прегръщам те!
Точно така трябва да се казва - нежна и въздушна като облак- какво търпение имаш само... - това може да се обясни само с любов :)
ОтговорИзтриванеСладко от облаци
Моята баба вари на небето
сладко от облачни ягоди,
сутрин обира ги -
додето са пресни,
после в тавата ги слага.
Взема лъжицата,
сяда до огъня -
препенва го,
тихо припява,
сладкият полъх донася ми вятъра.
Бабино сладко.
Познавам .
Марте, чудесно е стихотворението ти! Веднага ми представи моята сладка баба!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети,
ОтговорИзтриванечеститя ти празника с малко закъснение.Разкошна е тортата, но не ми стана ясно какви са тези цветове за украсата.Приличат на цвят от плодни дръвчета или шипка.Тортата е напълно подходяща за теб и те характеризира като майстор на именно такива сладкиши - леки, ефирни, наситени с много естествен аромат и вкус.Бъди жива и здрава и сбъдвай мечтите си Бети.Разкошен е блога ти.Лично на мен ми носи много наслада.
Поздрави !
Елена, всяко поздравление ме кара да се чувствам празнично! Сърдечно благодаря за хубавите ти думи!
ИзтриванеЦветчетата са от японска вишна, плодно дръвче, както си се ориентирала, но не ражда плодове. Селектирано е специално заради цветовете си. Има различни сортове, някои с празни цветчета, други, като тези на снимката са по-едри и пълни. Винаги са на гроздчета от по няколко. Цъфтят по това време на годината и в Япония празнуват този невероятен цъфтеж, в който потъва цялата страна...