Липови сарми с плънка от амарант, киноа и сушени череши- Tilia leaves stuffed with amaranth, quinoa and dried cherries
Липови сарми - вкусни, колкото лозовите. И от най-голямото листо, ще направите деликатна сармичка, не по-голяма от две хапки. От момента на разлистването, почти цяло лято може да използвате за приготвяне, с малко уточнение- аз използвам листа от младите филизи, които никнат около дърветата. Растат на сянка и сред връхните листа винаги може да намерите нежни. Тези на снимките, направих миналата година, когато нямах налични лозови листа. Хрумна ми да комбинирам със сушени череши, тъй като в момента бях заредила дехидрататора с прекрасни сладко- кисели череши, плътни, месести с богат аромат. В соса добавих пресни парченца от тях. Все още няма череши, но съвсем скоро ще има. Ще се радвам да използвате идеята.
Продукти:
* млади листа от липа
* 300 г амарант
* 100 г киноа
* 2 шепи сушени череши
* 3 малки глави лук или 1 голяма
* 1 с.л. счукан шарен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1/2 връзка копър
* 100 г счукани бадеми
* 100 г овче сирене или тофу за вегани
* олио
* 1-2 шепи зелени сливи и/или лимонов сок
за сервиране:
* гъсто кисело мляко/ за веган- лимонов сок
* свеж копър
* смлян черен пипер
* пресни череши
Приготвяне:
1. Нарежете ситно лука и задушете в олиото. Добавете амаранта и киноата. Разбъркайте няколко пъти. Добавете около 700-800 мл гореща вода, посолете и след завиране намалете температурата. Сложете капака. Гответе на тих огън, докато водата се поеме от зърната.
2. През това време в друга тенджера поставете вода и загрейте до завиране. Потопете листата от липа за няколко секунди. Листата са много фини и тази процедура е, колкото да станат удобни за сгъване. Отцедете в гевгир.
3. Към полусварените амарант и киноа, добавете копъра, пипера, бадемите, черешите и сиренето, ако слагате. Разбъркайте добре. Снимката по-горе.
4. Във всяко листо поставете лъчжичка плънка. Завийте по показания начин по-горе.
5. Наредете плътно в тава. Добавете зелени сливи.
6. Залейте с вода, към която сте добавили лимонов сок . Количеството, е на около 2 см от дъното. Ако нямате зелени сливи, добавете повече лимонов сок. Листата на липата нямат този приятно кисел вкус като лозовите листи и на мен ми харесва с повече лимонов сок, затова освен сливи, добавям и лимонов сок.
Поръсете с малко олио и леко посолете. Поставете в загрята фурна на 180 С и печете около 20 минути.
7. През това време пригответе соса. Разбийте гладко киселото мляко, добавете прясно смления пипер, ситно нарязан копър и парченца череши. Оставете част от черешите и поставете в допълнителна купичка или просто оставете върху киселото мляко..
8. Както се вижда от снимката водата се е поела от сармите, част от нея се е изпарила и на дъното няма течност, а само малко мазнина. Сервирайте в чинии, поръсени с копър. Поднесете със свежия сос. Ако имате вегани, поднесете с лимонов сок.
Опитайте тази комбинация. У дома на всички много им хареса.
Неустоимо нали? Нямам търпение да си направя отново с пресните череши.
wow looks delicious
ОтговорИзтриванеwww.faithheartfashion.blogspot.com
Thank you so much!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванечудесна идея, прекрасни сармички.Аз правя такива сарми освен с липови и лозови листа и с листа от ружа, манголд, лобода и лапад.Чудни стават, много апетитни и вкусни.Твоите са неустоими, с много интересен пълнеж, чудесно представени както винаги.
Поздрави !
Ели, радвам се, че ти харесват! От изброените от теб само с манголд съм приготвяла и със цвекло. Лапад не обичам особено.Останалите ги накълцвам в нещо....:)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Looks so delicious!
ОтговорИзтриванеI love your blog <3
Kisses from Germany <3
http://www.magicofjazz.blogspot.de/
Thank you Jazz!
ИзтриванеВъпреки че не обичам сарми, от тези бих опитала! Толкова апетитно изглеждат, Бети!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Благодаря, Ели! Това е голям комплимент!
Изтриванеwow this look so delicious and healthy <3
ОтговорИзтриванеJoin my giveaway
www.sarahrizaga.blogspot.com
Thank you Sarah!
ИзтриванеБети, Ваши необыкновенные фотографии таких же необыкновенных блюд могут просто свести меня с ума! Какие интереснейшие рецепты и потрясающая подача!!! Спасибо огромное Вам за вдохновение! Вы талант!!!
ОтговорИзтриванеAww! Thank you very much my dear Lenya!
ИзтриванеLooks very yummy! i love ur pics, SOO GOOD!
ОтговорИзтриванеThanks for your nice comment!
ИзтриванеLove dolmadakia... but your recipe is really original!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr
I'm sure you will love this!
ИзтриванеThank you!
Поредното пиршество за очите! Непременно ще приготвя рецептата тази пролет.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви хареса!
ИзтриванеБети, двете ти торти бяха толкова немислимо красиви... А сега с тези липови сармички просто по най-добрия начин успя да балансираш вкусовете - всичко е прекрасно! Възхищавам ти се на умението да твориш толкова деликатен свят около себе си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубава седмица! :)
Гери, радвам се много на думите ти!
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
Hello Betty!
ОтговорИзтриванеWow!!What a great recipe!!
Your staffed leaves look so delicious!
They look like our dolmadakia!!!My favorite dish!
Thank you for sharing!Have a happy May!
Dimi...
Yes, it is Dimi. We live on the Balkans and we have many similar dishes .. :)
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
parece delicioso!!!un besito.maria:)
ОтговорИзтриванеThank you, Maria!
ИзтриванеЧудесна интересна идея! Зная, че могат да се използват, но досега не съм правила сармички с липови листа. Поздравления за изкусителното предложение и за впечатляващата декорация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост! Надявам се да опиташ- много са вкусни!
ИзтриванеВкусно и с толкова хубави съставки! Тази зеленина е радост за очите!
ОтговорИзтриванеЛучия, благодаря ти! :)
ИзтриванеHi! Subscribe please to my channel ) subscribe to yours too ) http://www.youtube.com/channel/UCr8cgOlzgruDWB3XZ0a_sHA
ОтговорИзтриванеБети!!!Ама много е красиво тук и такова свежичко, зелено, пролетно и вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Бети,винаги успяваш да ме омагьосаш с твоите пищни багри,отново е цветна приказка на трапезата ви,поздравления,мила!Със сигурност рецептата е интересна и вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната сряда!
Роси, благодаря ти сърдечно! Прегръдка!
ИзтриванеHi there really delicious food. I like your blog and I am following you via GFC- would be nice if you could re-add me;)
ОтговорИзтриванеHugs from Germany
Isa
www.label-love.blogspot.com
Прекрасна пролетна идея, пък на всичкото отгоре интересна, здравословна, шарена. Както винаги при теб, Бети!Ухае!
ОтговорИзтриванеМарти, радвам се, че ти харесва идеята!
ОтговорИзтриванеThanks for your comment! I now followed you, please follow back :)
ОтговорИзтриванеLots of love, Amanda // juustamanda.blogspot.de
Не мога да спа да се възхищавам на красотата, която твориш, Бети!
ОтговорИзтриванеИ колкото да бях предубедена в началото за вкуса(не са ми познати доста от продуктите), толкова снимките ти ме накараха да ми се прииска да опитам! Поздрави!
Радвам се, Веси! На мен самата много ми харесват и се опитвам да заинтригувам хората да опитат. Благодаря ти за този коментар!
Изтриванеwow,that looks so yummy
ОтговорИзтриванеOh my goodness, this looks yummy. Do you know that cherries are my favorite fruit? I would love to try one of these.
ОтговорИзтриване~Sheri
Липови сарми съм яла, но не и с череши, амарант и киноа. Абе, Бети, тия картини направо ми взимат ума! То направо си художник в аранжировките :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеНаправо кеф ми прави да разглеждам в блога ти. Очите ми се пълнят с красоти!
Дари, картините сами се нареждат! Толкова са хубави продуктите! Благодаря ти за прекрасните думи! Много ме радваш!
Изтриване