понеделник, 11 май 2015 г.

Липови сарми с плънка от амарант, киноа и сушени череши- Tilia leaves stuffed with amaranth, quinoa and dried cherries


Липови сарми - вкусни, колкото лозовите. И от най-голямото листо, ще направите деликатна сармичка, не по-голяма от две хапки. От момента на разлистването, почти цяло лято може да използвате за приготвяне, с малко уточнение- аз използвам листа от младите филизи, които никнат около дърветата. Растат на сянка и сред връхните листа винаги може да намерите нежни. Тези на снимките,  направих миналата година, когато нямах налични лозови листа. Хрумна ми да комбинирам със сушени череши, тъй като в момента бях заредила духидрататора с прекрасни сладко- кисели череши, плътни, месести с богат аромат. В соса добавих пресни парченца от тях. Все още няма череши, но съвсем скоро ще има. Ще се радвам да използвате идеята.



 Продукти:

* млади листа от липа
* 300 г амарант
* 100 г киноа
* 2 шепи сушени череши
* 3 малки глави лук или 1 голяма
* 1 с.л. счукан шарен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1/2 връзка копър
* 100 г счукани бадеми
* 100 г овче сирене или тофу за вегани
* олио

* 1-2 шепи зелени сливи  и/или лимонов сок



за сервиране:

*  гъсто кисело мляко/ за веган- лимонов сок
* свеж копър
* смлян черен пипер
* пресни череши




Приготвяне:

1. Нарежете ситно лука и задушете в олиото. Добавете амаранта и киноата. Разбъркайте няколко пъти. Добавете около 700-800 мл гореща вода, посолете и след завиране намалете температурата. Сложете капака. Гответе на тих огън, докато водата се поеме от зърната.


 

2. През това време в друга тенджера поставете вода  и загрейте до завиране. Потопете листата от липа за няколко секунди. Листата са много фини и тази процедура е, колкото да станат удобни за сгъване. Отцедете в гевгир.



3. Към полусварените амарант и киноа, добавете копъра,  пипера, бадемите, черешите и сиренето, ако слагате. Разбъркайте добре. Снимката по-горе.



4. Във всяко листо поставете лъчжичка плънка. Завийте по показания начин по-горе.

 

5. Наредете плътно в тава. Добавете зелени сливи.



6. Залейте с вода, към която сте добавили лимонов сок . Количеството, е на около 2 см от дъното. Ако нямате зелени сливи, добавете повече лимонов сок. Листата на липата нямат този приятно кисел вкус като лозовите листи и на мен ми харесва с повече лимонов сок, затова освен сливи, добавям и лимонов сок.
Поръсете с малко олио и леко посолете. Поставете в загрята фурна на 180 С и печете около 20 минути.



7. През това време пригответе соса. Разбийте гладко киселото мляко, добавете прясно смления пипер, ситно нарязан копър и парченца череши. Оставете част от черешите и поставете в допълнителна купичка или просто оставете върху киселото мляко..




8. Както се вижда от снимката  водата се е поела от сармите, част от нея се е изпарила и на дъното няма течност, а само малко мазнина. Сервирайте в чинии, поръсени с копър. Поднесете със свежия сос. Ако имате вегани, поднесете с лимонов сок.


 Опитайте тази комбинация. У дома на всички много им хареса.


Неустоимо нали? Нямам търпение да си направя отново с пресните череши.

40 коментара:

  1. wow looks delicious
    www.faithheartfashion.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесна идея, прекрасни сармички.Аз правя такива сарми освен с липови и лозови листа и с листа от ружа, манголд, лобода и лапад.Чудни стават, много апетитни и вкусни.Твоите са неустоими, с много интересен пълнеж, чудесно представени както винаги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти харесват! От изброените от теб само с манголд съм приготвяла и със цвекло. Лапад не обичам особено.Останалите ги накълцвам в нещо....:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Looks so delicious!
    I love your blog <3

    Kisses from Germany <3
    http://www.magicofjazz.blogspot.de/

    ОтговорИзтриване
  4. Въпреки че не обичам сарми, от тези бих опитала! Толкова апетитно изглеждат, Бети!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Това е голям комплимент!

      Изтриване
  5. wow this look so delicious and healthy <3

    Join my giveaway
    www.sarahrizaga.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, Ваши необыкновенные фотографии таких же необыкновенных блюд могут просто свести меня с ума! Какие интереснейшие рецепты и потрясающая подача!!! Спасибо огромное Вам за вдохновение! Вы талант!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Looks very yummy! i love ur pics, SOO GOOD!

    ОтговорИзтриване
  8. Love dolmadakia... but your recipe is really original!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  9. Анонименмай 11, 2015

    Поредното пиршество за очите! Непременно ще приготвя рецептата тази пролет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса!

      Изтриване
  10. Бети, двете ти торти бяха толкова немислимо красиви... А сега с тези липови сармички просто по най-добрия начин успя да балансираш вкусовете - всичко е прекрасно! Възхищавам ти се на умението да твориш толкова деликатен свят около себе си!
    Прегръдки с пожелания за хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се много на думите ти!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  11. Hello Betty!
    Wow!!What a great recipe!!
    Your staffed leaves look so delicious!
    They look like our dolmadakia!!!My favorite dish!
    Thank you for sharing!Have a happy May!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, it is Dimi. We live on the Balkans and we have many similar dishes .. :)
      Thank you for your lovely comment!

      Изтриване
  12. parece delicioso!!!un besito.maria:)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна интересна идея! Зная, че могат да се използват, но досега не съм правила сармички с липови листа. Поздравления за изкусителното предложение и за впечатляващата декорация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Надявам се да опиташ- много са вкусни!

      Изтриване
  14. Вкусно и с толкова хубави съставки! Тази зеленина е радост за очите!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети!!!Ама много е красиво тук и такова свежичко, зелено, пролетно и вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Бети,винаги успяваш да ме омагьосаш с твоите пищни багри,отново е цветна приказка на трапезата ви,поздравления,мила!Със сигурност рецептата е интересна и вкусна!
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти сърдечно! Прегръдка!

      Изтриване
  17. Прекрасна пролетна идея, пък на всичкото отгоре интересна, здравословна, шарена. Както винаги при теб, Бети!Ухае!

    ОтговорИзтриване
  18. Марти, радвам се, че ти харесва идеята!

    ОтговорИзтриване
  19. Не мога да спа да се възхищавам на красотата, която твориш, Бети!
    И колкото да бях предубедена в началото за вкуса(не са ми познати доста от продуктите), толкова снимките ти ме накараха да ми се прииска да опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Веси! На мен самата много ми харесват и се опитвам да заинтригувам хората да опитат. Благодаря ти за този коментар!

      Изтриване
  20. Oh my goodness, this looks yummy. Do you know that cherries are my favorite fruit? I would love to try one of these.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  21. Липови сарми съм яла, но не и с череши, амарант и киноа. Абе, Бети, тия картини направо ми взимат ума! То направо си художник в аранжировките :) Поздравления!
    Направо кеф ми прави да разглеждам в блога ти. Очите ми се пълнят с красоти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, картините сами се нареждат! Толкова са хубави продуктите! Благодаря ти за прекрасните думи! Много ме радваш!

      Изтриване