Салата с аспержи, ягоди и диви треви - Salad with asparagus, strawberries and wild grasses
Защо обичам пролетта! Заради всички плодове и зеленчуци, цветя и билки, аромати и цветове... Любимите ми нежни аспержи, дъхави ягоди и диви треви..Ето каква салата направих с тях.
Какво сложих в салатата:
Продукти:
за 2 порции
* 250 г аспержи
* 6-7 ягоди
* листа от рукола, динка, обикновено киселиче,
* зелени семена от лапад
* цветчета парички
* шарен пипер- прясно смлян
дресинг:
* 1 с.л. студено пресовано олио от рапица
* 1 с.л. ягодов оцет ****
* 1 ч.л. акациев мед
Приготвяне:
1. Аспержите се почистват- отрязват се най-долните части на стъблата, обелват се, ако има нужда. Бланшират се за 3-5 минути (зависи колко искате да са хрупкави, аз хапвам пресните и сурови или бланширам за 2-3 митуги)във вряща подсолена вода. Прецеждат се и се заливат с ледена вода. Отцеждат се и се оставят настрани
2. Приготвя се дресинга. Всички съставки се разбиват добре.
3.В чиния се поставят аспержите. Добавят се нарязаните ягоди, листата от рукола, динка и киселиче. Полива се с дресинга. Поръсва се със зелените семена от лапад и прясно смлян шарен пипер. Украсете с цветчетата парички.
Какво сложих в салатата:
Продукти:
за 2 порции
* 250 г аспержи
* 6-7 ягоди
* листа от рукола, динка, обикновено киселиче,
* зелени семена от лапад
* цветчета парички
* шарен пипер- прясно смлян
дресинг:
* 1 с.л. студено пресовано олио от рапица
* 1 с.л. ягодов оцет ****
* 1 ч.л. акациев мед
Всички познавате вкуса на руколата, знаете и че паричката е ядливо растение, но може би не сте опитвали динка и киселиче.
Както подсказват нашите народни имена на билките, киселичето-това, което прилича на детелинка и е общоизвестен "плевел"има приятен лимоново кисел вкус. В листата на динката (може да намерите по огрети от слънцето поляни) се долавя аромат на диня и краставица. А зелените семена на лапада, добавих заради красивия им вид на малки зелени конфети. Така украсявахме като деца ястията, които приготвяхме за феите :)
Някой друг път ще спомена повече за използваните диви растения.
**** Ако нямате ягодов оцет, сега е момента да си направите. Ето как направих аз моя оцет. Винаги когато приготвям ягодови сладоледи, сосове и други, в които прецеждам през цедка ягоди, не изхвърлям остатъка, а го слагам в буркан, и покривам с ябълков оцет. От време на време разклащам и ако се наложи доливам оцет. Разбира се може да нарежете или пюрирате ягоди и да залеете с оцет, а след 1-2 седмици да прецедите. На мен ми хрумна така да използвам ароматното гъсто пюре със семенца, което ми остава.
1. Аспержите се почистват- отрязват се най-долните части на стъблата, обелват се, ако има нужда. Бланшират се за 3-5 минути (зависи колко искате да са хрупкави, аз хапвам пресните и сурови или бланширам за 2-3 митуги)във вряща подсолена вода. Прецеждат се и се заливат с ледена вода. Отцеждат се и се оставят настрани
2. Приготвя се дресинга. Всички съставки се разбиват добре.
3.В чиния се поставят аспержите. Добавят се нарязаните ягоди, листата от рукола, динка и киселиче. Полива се с дресинга. Поръсва се със зелените семена от лапад и прясно смлян шарен пипер. Украсете с цветчетата парички.
Аз хапнах с малко пармезан и рустик хлебче. Някои пожелаха и чаша бяло вино.
Толкова красив букет! И той е като картина, г-жо художник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Йоли!
ИзтриванеМного обичам тая природна дивост в снимките и рецептите ти - все някоя зелена клонка ще има, някое красиво цвете от двора. Така ти завиждам за продуктите, които са ти на разположение като бъз и лавандула и рози и какво ли още не дето го няма в големия град дори и в магазина :-) Поздрави
ОтговорИзтриванеИ аз обичам всичко, което имам в градината си, всички растения.. Може би в UK има фермерски пазара и там могат да се открият разни такива неща... Те са прочути с розите, които отглеждат и зеленчуковите си градини. Всъщност техните градини са ми любимият тип- такива едни уж небрежно създадени...
ИзтриванеБлагодаря ти, Дени за милия коментар!
Wow very rich!!! Nice presentation!!!!
ОтговорИзтриванеHave a good week!!! my g+ for you!!!:)))
Besos, desde España, Marcela♥
Thank you, dear Marchela!
ИзтриванеUm prato chique e belo, adorei.
ОтговорИзтриванеTenha uma ótima semana.
Obrigado pela sua encantadora comentário!
ИзтриванеБети, моля те не наричай това салата...това е произведение на изкуството!
ОтговорИзтриванеУдивляват ме познанията ти за всички тези, за мен напълно непознати растения, дори не съм ги виждала, от къде черпиш информация...
Ясно е, че няма да си направя това у дома, но пък мога да се насладя на красотата на снимките ти максимално!
Веси, салата е, и много вкусна, не разбрах защо няма да си направиш..:)
ИзтриванеРастенията,...от както се помня ям разни треволяци, разпитвам..., първо бабите си, после учителите, преподавателите, имам толкова книги за тях..Обичам ги. Не мога да изразя достатъчно ясно, това което чувствам към растенията, цветята, ....толкова са уникални, многообразни, красиви, зареждащи с положителна енергия...
Благодаря ти сърдечно за толкова милия коментар!
Бети, за теб готвенето съвсем не е това, което всички разбираме! За теб е изкуство! Искрено се радвам и възхищавам на всичко, което твориш. И как пренасяш природата във всяка чиния. Невероятно е! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ели, трогваш ме с думите си! Много ти благодаря за сърдечния коментар ! Съчетавам продуктите, както ги почувствам в даден момент и много се радвам, че ти допада!
ИзтриванеПрегръдки!
It looks beautiful and tastes certainly great !!
ОтговорИзтриванеThank you Ela, it is really delicious!
ИзтриванеOnce again... wonderful shooting!
ОтговорИзтриванеhave a lovely week :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Thank you so much!
ИзтриванеКолко много красота! Тази чинийка бих я сложила в рамка и бих си я гледала всеки ден!
ОтговорИзтриванеЛучи, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеBety, you know, asparagus is one of my favorites, and this salad with strawberries looks yummy. I've never tried arugula before, and I'm wondering what it tastes like. You are a great chef, Bety, and your kitchen must smell of wonderful scents when you walk in.
ОтговорИзтриванеHave a pleasant week.
~Sheri
Spices really are magical ... One of the pleasures of cooking...
ИзтриванеДинка и киселиче нищо не ми говорят. Отивам да ги намеря да си поприказваме. Пак прекрасна салата, Бети. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе съм обръщала внимание има ли по Витоша динка, в Родопите със сигурност е много разпространена, а киселичето е разпространен "плевел", който никне там където не го сееш...
ИзтриванеAmazing! This is art. Wow. You've done gorgeous.
ОтговорИзтриванеxox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Thank you, Lena!
ИзтриванеThe salad looks so delicious! These images are so stunning and inspirational, thank you for this takeback!
ОтговорИзтриванеhttp://fairyland111.blogspot.com/
Oksana, thank you for you so lovely comment!
ИзтриванеI love asparagus and I am so happy the the season for them has now begun. And your salad looks really picturesque.
ОтговорИзтриванеThank you so much, Aga!
ИзтриванеMuy interesante lo de las hierbas silvestres yo solo conozco la rúcula, para comerla sola la encuentro con demasiado sabor, sin embargo mezclada con otras hierbas o ensaladas esta muy buena y en una ensalada de pasta también.
ОтговорИзтриванеComo siempre me sorprenden tus platos por que de una cosa tan simple como unos espárragos has creado un precioso ramo, da gusto ver tus platos.
Besos
Yes, arugula has a special taste that is not appealing to everyone, but there are a number of useful qualities for which they were worth it added to salads. There are many wild plants that many people still do not know, and some of them grow in our gardens and are literally at your fingertips and bring beauty and flavor to our table ...
ИзтриванеThank you, Ross, for your nice comments!
This looks so delicious and the presentation is on another level.Glad to find your blog.New fan too on GFC .You are welcome to visit my blog too.Keep in touch.
ОтговорИзтриванеDear Ruth, thank you for visiting and you nice comment!
ИзтриванеLooks fantastic as always! Sad to eat it and destroy the composition !
ОтговорИзтриванеThank you very much!
ИзтриванеFresh delicious and very wild looks,
ОтговорИзтриванеI like the presentation of the salad!
Thank you for your nice comment!
ИзтриванеThanks for sharing! Looks like this is absolutely my taste and now I want immediately to have this :)
ОтговорИзтриванеxx from Germany/Bavaria, Rena
www.dressedwithsoul.com
Thank you Rena!
ИзтриванеБети, обичаш ги, но и те те обичат - направо греят в снимките ти. Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеГери, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеHi, thanks for your response to my blog post.
ОтговорИзтриванеThis delicious salad you have presented very nicely. It looks appetizing.
greetings
Thank you, yumme!
ИзтриванеMmm...it look delicious *.*
ОтговорИзтриванеA u mnie malutki konkursik :)
http://official-patty.blogspot.com/
Thank you for stoping by!
ИзтриванеКрасота! Прекрасен букет, прекрасни снимки, Бети! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Алекс!
ИзтриванеШедьовър :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Наси!
ИзтриванеZawsze jak do Ciebie zaglądam to nadziwić się nie mogę jak to wszystko pięknie wygląda. Pięknie i apetycznie! Szkoda, że szparagi tak szybko się kończą...
ОтговорИзтриванеThank youрBzuzi, for your sweet comments!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриваневъзхищавам се на умението ти да сътворяваш невероятна красота в чинията.Твоите кулинарни творения са уникални.И аз от малка се интересувам от растенията - за кулинарно използване и за лечение.Това влечение е невероятна страст да научаваш все нови и нови неща за различните растения и да ги използваш по различен начин в кухнята.
Поздрави !
Растенията са много вдъхновяващи, наистина!
ИзтриванеБлагодаря ти, Ели за прекрасния ти коментар!
Ми да, както казва Веси, то си е произведение на изкуството! Цяла картина :)
ОтговорИзтриванеНаправо я залепвам и слагам в рамка, и си я окачвам на стената :)
Радвам се много, че ти харесва! Чудесни комплименти!
ОтговорИзтриване