Салата с аспержи, ягоди и диви треви - Salad with asparagus, strawberries and wild grasses

 Защо обичам пролетта! Заради всички плодове и зеленчуци, цветя и билки, аромати и цветове... Любимите ми нежни аспержи, дъхави ягоди и диви треви..Ето каква салата направих с тях.


Какво сложих в салатата:

Продукти:
за  2 порции

* 250 г аспержи
* 6-7 ягоди
* листа от рукола, динка, обикновено киселиче,
* зелени семена от лапад
* цветчета парички
* шарен пипер- прясно смлян

дресинг:

* 1 с.л. студено пресовано олио от рапица
* 1 с.л. ягодов оцет ****
* 1 ч.л. акациев мед



Всички познавате вкуса на руколата, знаете и че паричката е ядливо растение, но може би не сте опитвали динка и киселиче.
Както подсказват нашите народни имена на билките, киселичето-това, което прилича на детелинка и е общоизвестен "плевел"има приятен лимоново кисел вкус. В листата на динката (може да намерите по огрети от слънцето поляни) се долавя аромат на диня и краставица. А зелените семена на  лапада, добавих заради красивия им вид на малки зелени конфети. Така украсявахме като деца ястията, които приготвяхме за феите :)

Някой друг път ще спомена повече за използваните диви растения.

**** Ако нямате ягодов оцет, сега е момента да си направите. Ето как направих аз моя оцет. Винаги когато приготвям ягодови сладоледи, сосове и други, в които прецеждам през цедка ягоди, не изхвърлям остатъка, а го слагам в буркан, и покривам с ябълков оцет. От време на време разклащам и ако се наложи доливам оцет. Разбира се може да нарежете или пюрирате ягоди и да залеете с оцет, а след 1-2 седмици да прецедите. На мен ми хрумна така да използвам ароматното гъсто пюре със семенца, което ми остава.



 Приготвяне:

1. Аспержите се почистват- отрязват се най-долните части на стъблата, обелват се, ако има нужда. Бланшират се за 3-5 минути (зависи колко искате да са хрупкави, аз хапвам пресните и сурови или бланширам за 2-3 митуги)във вряща подсолена вода. Прецеждат се и се заливат с ледена вода. Отцеждат се и се оставят настрани

2. Приготвя се дресинга. Всички съставки се разбиват добре.

3.В чиния се поставят аспержите. Добавят се нарязаните ягоди, листата от рукола, динка и киселиче. Полива се с дресинга. Поръсва се със зелените семена от лапад и прясно смлян  шарен пипер. Украсете с цветчетата парички.


Аз хапнах с малко пармезан и рустик хлебче. Някои пожелаха и чаша бяло вино.


Коментари

  1. Толкова красив букет! И той е като картина, г-жо художник!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименмай 25, 2015

    Много обичам тая природна дивост в снимките и рецептите ти - все някоя зелена клонка ще има, някое красиво цвете от двора. Така ти завиждам за продуктите, които са ти на разположение като бъз и лавандула и рози и какво ли още не дето го няма в големия град дори и в магазина :-) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обичам всичко, което имам в градината си, всички растения.. Може би в UK има фермерски пазара и там могат да се открият разни такива неща... Те са прочути с розите, които отглеждат и зеленчуковите си градини. Всъщност техните градини са ми любимият тип- такива едни уж небрежно създадени...
      Благодаря ти, Дени за милия коментар!

      Изтриване
  3. Wow very rich!!! Nice presentation!!!!
    Have a good week!!! my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  4. Um prato chique e belo, adorei.
    Tenha uma ótima semana.

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, моля те не наричай това салата...това е произведение на изкуството!
    Удивляват ме познанията ти за всички тези, за мен напълно непознати растения, дори не съм ги виждала, от къде черпиш информация...
    Ясно е, че няма да си направя това у дома, но пък мога да се насладя на красотата на снимките ти максимално!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, салата е, и много вкусна, не разбрах защо няма да си направиш..:)
      Растенията,...от както се помня ям разни треволяци, разпитвам..., първо бабите си, после учителите, преподавателите, имам толкова книги за тях..Обичам ги. Не мога да изразя достатъчно ясно, това което чувствам към растенията, цветята, ....толкова са уникални, многообразни, красиви, зареждащи с положителна енергия...
      Благодаря ти сърдечно за толкова милия коментар!

      Изтриване
  6. Бети, за теб готвенето съвсем не е това, което всички разбираме! За теб е изкуство! Искрено се радвам и възхищавам на всичко, което твориш. И как пренасяш природата във всяка чиния. Невероятно е! :)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, трогваш ме с думите си! Много ти благодаря за сърдечния коментар ! Съчетавам продуктите, както ги почувствам в даден момент и много се радвам, че ти допада!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. It looks beautiful and tastes certainly great !!

    ОтговорИзтриване
  8. Once again... wonderful shooting!
    have a lovely week :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  9. Колко много красота! Тази чинийка бих я сложила в рамка и бих си я гледала всеки ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Bety, you know, asparagus is one of my favorites, and this salad with strawberries looks yummy. I've never tried arugula before, and I'm wondering what it tastes like. You are a great chef, Bety, and your kitchen must smell of wonderful scents when you walk in.

    Have a pleasant week.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  11. Динка и киселиче нищо не ми говорят. Отивам да ги намеря да си поприказваме. Пак прекрасна салата, Бети. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм обръщала внимание има ли по Витоша динка, в Родопите със сигурност е много разпространена, а киселичето е разпространен "плевел", който никне там където не го сееш...

      Изтриване
  12. Amazing! This is art. Wow. You've done gorgeous.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ОтговорИзтриване
  13. The salad looks so delicious! These images are so stunning and inspirational, thank you for this takeback!

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  14. I love asparagus and I am so happy the the season for them has now begun. And your salad looks really picturesque.

    ОтговорИзтриване
  15. Muy interesante lo de las hierbas silvestres yo solo conozco la rúcula, para comerla sola la encuentro con demasiado sabor, sin embargo mezclada con otras hierbas o ensaladas esta muy buena y en una ensalada de pasta también.
    Como siempre me sorprenden tus platos por que de una cosa tan simple como unos espárragos has creado un precioso ramo, da gusto ver tus platos.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, arugula has a special taste that is not appealing to everyone, but there are a number of useful qualities for which they were worth it added to salads. There are many wild plants that many people still do not know, and some of them grow in our gardens and are literally at your fingertips and bring beauty and flavor to our table ...
      Thank you, Ross, for your nice comments!

      Изтриване
  16. This looks so delicious and the presentation is on another level.Glad to find your blog.New fan too on GFC .You are welcome to visit my blog too.Keep in touch.

    ОтговорИзтриване
  17. Looks fantastic as always! Sad to eat it and destroy the composition !

    ОтговорИзтриване
  18. Fresh delicious and very wild looks,
    I like the presentation of the salad!

    ОтговорИзтриване
  19. Thanks for sharing! Looks like this is absolutely my taste and now I want immediately to have this :)
    xx from Germany/Bavaria, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, обичаш ги, но и те те обичат - направо греят в снимките ти. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Hi, thanks for your response to my blog post.
    This delicious salad you have presented very nicely. It looks appetizing.
    greetings

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименмай 29, 2015

    Mmm...it look delicious *.*
    A u mnie malutki konkursik :)
    http://official-patty.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  23. Красота! Прекрасен букет, прекрасни снимки, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Zawsze jak do Ciebie zaglądam to nadziwić się nie mogę jak to wszystko pięknie wygląda. Pięknie i apetycznie! Szkoda, że szparagi tak szybko się kończą...

    ОтговорИзтриване
  25. Бети,
    възхищавам се на умението ти да сътворяваш невероятна красота в чинията.Твоите кулинарни творения са уникални.И аз от малка се интересувам от растенията - за кулинарно използване и за лечение.Това влечение е невероятна страст да научаваш все нови и нови неща за различните растения и да ги използваш по различен начин в кухнята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Растенията са много вдъхновяващи, наистина!
      Благодаря ти, Ели за прекрасния ти коментар!

      Изтриване
  26. Ми да, както казва Веси, то си е произведение на изкуството! Цяла картина :)
    Направо я залепвам и слагам в рамка, и си я окачвам на стената :)

    ОтговорИзтриване
  27. Радвам се много, че ти харесва! Чудесни комплименти!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни