Торта с червен касис - Red currant cake
В Инстаграм пуснах в истории (stories) снимка на този сладкиш преди да влезе във фурната и много хора пожелаха да напиша рецепта и да го видят изпечен. Ето го и него. Сега аз пък ще чакам отзиви и снимки. Ако го приготвите непременно ми го покажете- това много ме радва винаги. Пишете ми тук в коментар, в Инстаграм- тагнете ме с @vkusnosbety и във FB с @вкусносбети. Мнението ви, всяка обратна връзка ме интересуват и съм благодарна на всеки, който е отделил от времето си за да сподели впечатления.
Приятно печене!
Може да ви хареса:
Веган шоколадов сладкиш с череши
Торта с червен касис
Съставки
250 грама червен касис
220 грама брашно
50 г царевично нишесте
1 1/2 ч. л. бакпулвер
100 грама захар, светла тръстикова
1 щипка сол
80 г кокосови стърготини
140 г масло, разтопено, но не горещо ( заменете с разтопено кокосово олио без аромат, за безмлечни)
280 г кисело мляко ( без лактоза или веган)
3 жълтъка
3 белтъка
1 лайм
касис за гарнитура
маскарпоне, гъсто кисело мляко, веган скир- по желание за сервиране
екстракт/есенция или етерично масло от лайм- по желание
Инструкции
1. Загрейте фурната до 180°C. Намажете и набрашнете форма за торта с диаметър 20 см. Може да изпечете във форма с по-голям диаметър, тогава тортата ще стане по-ниска. Но аз съм обсебена от високите торти. Ако решите да изпечете в плитка тава( например тавата на фурната), ще получите симпатични квадратчета. В последния случай печете по-кратко време. Пробата с дървевн шиш или клечка за зъби е основният тест за готовност.
2. Комбинирайте брашното, царевичното нишесте и бакпулвера и ги пресейте в голяма купа за смесване. Не пропусайте тази стъпка. Добавете солта, захарта и кокосовите стърготини. Разбъркайте всичко с лъжица и оформете кладенче.
3. В малка купа разбийте заедно маслото, жълтъците, киселото мляко, сока от половин лайм и цялата кора от лайма. Изсипете сместа в кладенчето и разбъркайте, за да се получи гладко тесто. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към тестото. Направете го като добавите на няколко пъти ( 4-5), като след всяко добавяне разбърквате внимателно до пълното поемане на белтъчния сняг. Разбърквайте с лъжица или шпатула, като се стремите да запазите въздушността. Тестото ще бъде гъсто, но пухкаво. Накрая добавете 200 г от зрънцата касис и внимателно разбъркайте за да ги разпределите в цялото тесто. Ако касисът не е презрял, зрънцата ще запазят форма. Ако използвате замразен касис- не го размразявайте.
4. Изсипете готовото тесто в подготвената форма. Поставете отгоре останалите 50 г касис. Може да побутнете някои от зрънцата леко надолу в тестото с тъпата страна на дървено шишче. Поставете решетката на дъното на фурната и поставете формата върху решетката. Печете сладкиша за около 60-65 минути до златисто. Краищата на сладкиша ще се отделят леко от формата- това също е признак за готовност. Най-сигурно и задължително е да пробвате с дървен шиш - ако няма полепнали трохи и тестера е сух- блатът е готов. Извадете от фурната. Оставете да изстине напълно върху решетка и гарнирайте с пресен касис преди сервиране.
По желание поднесете с лъжица бита сметана, маскарпоне, скир или цедено мляко, разбъркани с 1-2 капки екстракт от лайм или етерично масло лайм.
Бети,
ОтговорИзтриванезаписах рецептата.Лесна за изпълнение, но много малък сладкиш се получава.Явно трябва да направя двойна доза.Страхотен сладкиш.
Поздрави, бъдете здрави !
Ели, радвам се, че ти харесва! Формата ми е 20 см и са височки парченцата. Ако речеш в тава на фурна и искаш високи квадратчета, вероятно ще трябва да удвоиш продуктите.
Изтриване