Сладкиш със сливи и кайсии


 Сладкиш със сливи и кайсии – лесен, ароматен и адаптивен.

Тази рецепта за сладкиш е от онези, които винаги е добре да имаш в ръкава си и да приготвиш при необходимост. Спасява всяка спонтанна среща с чаша кафе или следобедно „нещо сладко“.

А най-хубавото? Можеш да импровизираш – с плодове, подправки и настроение. Сливи, кайсии, праскови, череши, горски плодове, дори круши или ябълки- използвай каквото имаш под ръка. Аз, например, направих сладкиша с кайсии и сливи- защото това беше останало у дома и още не беше станало на конфитюр (или изядено в движение).

  Махлебът е изцяло по желание. Обичам да го добавям, когато пека костилкови плодове или използвам бадеми. Плодовете, които използвах са сливи и кайсии, защото това имах у дома. Ти можеш да използваш праскови, нектарини, череши, горски плодове, круши, ябълки, с една дума чувствай се свободен да го адаптираш според наличностите у дома или предпочитанията си. Добре е плодовете да са узрели, но твърди, за да запазят формата си. Нарежи ги на клинове с дебелина около 1-1.5 см, така ще се карамелизират леко по повърхността, без да потънат напълно в тестото. Ако обичаш повече плодове, може една част да побутнеш в тестото, а други да оставиш на повърхността.

🍑 Какви плодове да използваш?

Добре е да са узрели, но твърди – за да запазят формата си при печене. 



Сладкиш със сливи и кайсии

Излизат около 8 до 10 порции 

Съставки:

250 г  обикновено брашно

4 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. махлеб, по желание или 1/4 ч.л. екстракт от бадем (есенция д-р Йоткер)

щипка канела, по желание

щипка кардамон, по желание

1/2 ч.л. сол

100 г масло, омекнало

200 г захар или еритритол

4 големи яйца

1 ч.л. чист екстракт от ванилия

2 до 3 сливи и/или кайсии, обезкостени и нарязани на клинове с дебелина 1-1.5 см

1 с.л. захар или еритритол

пудра захар или пудра еритритол за финално поръсване

Инструкции:

1. Загрей фурната до 175°C. Напръскай тава с подвижен диаметър 26 см с незалепващ спрей или намажи с масло. Поръси с брашно, изтупайте излишното. Остави настрана. 


2. В средно голяма купа разбий заедно брашното, бакпулвера, кардамона, махлеба, канелата ако използваш, и солта. Остави настрана. 

250 г  универсално брашно

4 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. махлеб, по желание или 1/4 ч.л. екстракт от бадем (есенция д-р Йоткер)

щипка канела, по желание

щипка кардамон, по желание

1/2 ч.л. сол

3. В купата на миксер разбий маслото и захарта или еритритола на висока скорост, докато сместа стане лека и пухкава. Добави яйцата едно по едно, разбий след всяко. След това добави ванилията и бадемовата есенция или екстракт. 

100 г масло, омекнало

200 г захар или еритритол

4 големи яйца

1 ч.л. чист екстракт от ванилия

4. Смеси сухите съставки с мокрите. Разпредели тестото в подготвената тава. Отгоре сложи резенчета кайсии и сливи. Поръси със захарта или еритритола и печи около 40 минути или докато горната част стане златистокафява и клечка за зъби излезе чиста. 

2 - 3 сливи и/или кайсии, обезкостени и нарязани на клинове с дебелина 1-1.5 см

1 с.л. захар или еритритол

5. Остави сладкиша да се охлади леко преди сервиране. Поръси с пудра захар. 

пудра захар или пудра еритритол за финално поръсване

6. Може да поднесеш леко топъл с топка сладолед. Вкусен е и с купичка кисело мляко. 


Приятно печене!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни