Лешникова торта със смокини-без глутен и без млечни

















Има нещо магично в сезона на смокините…  Те носят вкус на слънце, лято и спомени от градината. Тези плодове винаги ми напомнят за късно лято – когато слънцето е щедро, но вече не парещо, а въздухът носи обещание за есен.

В тази торта ги събрах с пухкави лешникови блатове и получих десерт, който ухае на уют и споделени моменти.  Идеална компания за чаша кафе на терасата или сладък финал на дълга вечеря с близки. Това е от онези десерти, които не просто се похапват, а се изживяват – като момент на уют, топлина и удоволствие, споделено с любимите хора.

Приготвя се бързо и няма нужда от престояване, както се случва с доста други торти, които сте видели тук.

Тортата е без глутен, без млечни и без захар. Тези от вас, които нямат проблеми с изброените, могат да заменят с обикновено брашно, с млечно крема сирене и да използват захар. Никой от опиталите тортата не разбра за съставките и всички одобриха тортата. Рожденичката, моята скъпа леля беше очарована! Пожелахме и да бъде здрава и щастлива!

Украсих тортата със смокини и бъз. Същият, чийто цветове използваме за лимонади и сиропи през май и юни. Колко бързо отлетя времето, нали? 

Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина, драмбъз е дървовиден вид бъз с черни плодове. Нарича се свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането ѝ стават за свирки.  Разпространен е край населени места, из храсталаци и гори.

Внимание: зелените или недоузрели плодове съдържат самбуцин и самбунигрин, които са отровни. Така че, внимателно отделете зелените плодчета, ако има такива. 

Ако сте любители на смокините като мен, непременно вижте другите ми рецепти с тези чудни плодове:


 Лешникова торта със смокини-без глутен и без млечни

за двуслойна кръгла торта с диаметър 16 см 

Време за подготовка: 15 мин

Печене: 25 мин

Общо: 40 мин

Порции: 8-10 

Съставки

Блат

100 г пълнозърнесто оризово брашно

40 г лешниково брашно (смляно от препечени и обелени лешници)

20 г (2 равни с.л.) нишесте от тапиока или брашно от арарут

1/4 ч.л. сол

1 1/2 ч.л. бакпулвер

150 г еритритол или тръстикова захар (или кокосова захар)

60 мл кокосово масло (меко, не разтопено)

2 яйца от свободно отглеждани кокошки, на стайна температура

1 с.л. екстракт от ванилия

120 мл неподсладено растително мляко ( използвах овесено)


Плънка от смокини

300-350 г узрели черни смокини приблизително, нарязани на четвъртинки

1 с.л. кленов сироп 

1-2 с.л. пресен лимонов сок

1/4 ч.л. кардамон (по избор)


Глазура от крема сирене ( веган)

430 г веган крема сирене 

100 мл стопено кокосово масло без аромат

2 с.л. еритритол на пудра или  пудра захар, по желание

1 шушулка  ванилия, семената( запазете шушулките за ароматизиране на захар/крем или за екстракт)

Украса

цели или нарязани смокини

бъз( плодове от същия, от който приготвяме лимонада) може да замените с грозде или каквото и да е, което имате под ръка

печени цели или грубо нарязани лешници

ядливи цветя


Инструкции

Блат

1. Загрейте фурната до 180° и покрийте дъното на всяка форма за кекс с хартия за печене. След това намажете и поръсете с брашно формите, оставете настрана.

2. В голяма купа разбийте първите 5 съставки и ги оставете настрана. 

100 г пълнозърнесто оризово брашно

40 г лешниково брашно (смляно от препечени и обелени лешници)

20 г (2 равни с.л.) нишесте от тапиока или брашно от арарут

1/4 ч.л. сол

1 1/2 ч.л. бакпулвер

3. В друга голяма купа смесете захарта и кокосовото масло с електрически миксер и разбийте на средна скорост, докато сместа стане лека и пухкава. Добавете яйцата едно по едно, докато се смесят; след това добавете ванилията и млякото; разбъркайте отново за около 30 секунди. Намалете скоростта на миксера на средно-ниска; малко по малко, добавете сухите съставки към мокрите.

150 г еритритол или тръстикова захар (или кокосова захар)

60 мл кокосово масло (меко, не разтопено)

2 яйца от свободно отглеждани кокошки, на стайна температура

1 с.л. екстракт от ванилия

120 мл неподсладено растително мляко ( използвах овесено)

4. Разпределете тестото по равно между двете форми за кекс ( с кантар винаги ми е най-лесно да получа 2 напълно равномерни слоя)  по 290 г в случая в двете форми.  Печете 20-25 минути или докато пробата с клечка излезе чиста. Проверете след 20 минути. Не препичайте повече от необходимото, за да не изсъхне блата.

5. Прехвърлете върху решетка за охлаждане и оставете да се охлади за 20 минути; след това извадете блатовете и ги оставете върху решетка, докато се охладят напълно. Ако не използвате в същия ден, увийте всеки слой в отделно парче пластмасово фолио и поставете в хладилник, до един ден.

Слой от смокини

1. Поставете нарязаните смокини в средно голяма тенджера; добавете сиропа, лимоновия сок и кардамона (ако използвате). Поставете на среден огън и бъркайте често, докато смокините омекнат и пуснат сок. Оставете смокините да се разпаднат, като разбърквате от време на време, използвайте гърба на лъжицата, за да ги раздробите малко. След като сместа се сгъсти малко - около 15-20 минути, свалете от котлона и оставете да се охлади. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилник, докато сте готови за употреба.

300-350 г узрели черни смокини приблизително, нарязани на четвъртинки

1 с.л. кленов сироп 

1-2 с.л. пресен лимонов сок

1/4 ч.л. кардамон (по избор)

глазура от крема сирене

Глазура

1. В голяма купа разбийте крема сиренето и мазнината, докато стане пухкаво. Добавяйте ванилията и еритритола или пудрата захар, ако слагате, малко по малко и разбърквайте, докато се смесят (ако не използвате веднага, покрийте с пластмасово фолио и съхранявайте в хладилник).

430 г веган крема сирене 

100 мл стопено кокосово масло без аромат

2 с.л. еритритол на пудра или  пудра захар, по желание

1 шушулка  ванилия, семената( запазете шушулките за ароматизиране на захар/крем или за екстракт)

Сглобяване:

1. Извадете блатовете за торта от хладилника и ги поставете върху стойка за торта или голяма чиния. 

2. С помощта на шпатула сложете около 2-3 супени лъжици глазура върху единия блат и разпределете равномерно. Намажете по същия начин и другия блат. 

3. Поставете в пош или торбичка част от глазурата. Шприцовайте слой около 1,5 см широк по ръба на първия блат. Разпределете слоя от смокини в образувания кръг. 

4. Поставете другия блат отгоре с намазаната страна към смокините. Намажете с глазура останалата част от тортата отгоре и отстрани. 

5. Гарнирайте с допълнителни смокини - нарязани или цели - бъз или други плодове, които имате под ръка. 

Насладете се!

Тортата е чудесна с охладено розе, студен или топъл чай, кафе. Изберете напитката според повода и предпочитанията си.

Харесва ли ти тази рецепта?

Моля, остави коментар в публикацията за да разбера твоето преживяване. Насреща съм за въпросите ти. Поддържай връзка чрез социалните медии: YouTube,  Pinterest , Facebook и Instagram 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни