Лешникова торта със смокини-без глутен и без млечни

Има нещо магично в сезона на смокините… Те носят вкус на слънце, лято и спомени от градината. Тези плодове винаги ми напомнят за късно лято – когато слънцето е щедро, но вече не парещо, а въздухът носи обещание за есен.
В тази торта ги събрах с пухкави лешникови блатове и получих десерт, който ухае на уют и споделени моменти. Идеална компания за чаша кафе на терасата или сладък финал на дълга вечеря с близки. Това е от онези десерти, които не просто се похапват, а се изживяват – като момент на уют, топлина и удоволствие, споделено с любимите хора.
Приготвя се бързо и няма нужда от престояване, както се случва с доста други торти, които сте видели тук.
Тортата е без глутен, без млечни и без захар. Тези от вас, които нямат проблеми с изброените, могат да заменят с обикновено брашно, с млечно крема сирене и да използват захар. Никой от опиталите тортата не разбра за съставките и всички одобриха тортата. Рожденичката, моята скъпа леля беше очарована! Пожелахме и да бъде здрава и щастлива!
Украсих тортата със смокини и бъз. Същият, чийто цветове използваме за лимонади и сиропи през май и юни. Колко бързо отлетя времето, нали?
Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина, драмбъз е дървовиден вид бъз с черни плодове. Нарича се свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането ѝ стават за свирки. Разпространен е край населени места, из храсталаци и гори.
Внимание: зелените или недоузрели плодове съдържат самбуцин и самбунигрин, които са отровни. Така че, внимателно отделете зелените плодчета, ако има такива.
Ако сте любители на смокините като мен, непременно вижте другите ми рецепти с тези чудни плодове:
Лешникова торта със смокини-без глутен и без млечни
за двуслойна кръгла торта с диаметър 16 см
Време за подготовка: 15 мин
Печене: 25 мин
Общо: 40 мин
Порции: 8-10
Съставки
Блат
100 г пълнозърнесто оризово брашно
40 г лешниково брашно (смляно от препечени и обелени лешници)
20 г (2 равни с.л.) нишесте от тапиока или брашно от арарут
1/4 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. бакпулвер
150 г еритритол или тръстикова захар (или кокосова захар)
60 мл кокосово масло (меко, не разтопено)
2 яйца от свободно отглеждани кокошки, на стайна температура
1 с.л. екстракт от ванилия
120 мл неподсладено растително мляко ( използвах овесено)
Плънка от смокини
300-350 г узрели черни смокини приблизително, нарязани на четвъртинки
1 с.л. кленов сироп
1-2 с.л. пресен лимонов сок
1/4 ч.л. кардамон (по избор)
Глазура от крема сирене ( веган)
430 г веган крема сирене
100 мл стопено кокосово масло без аромат
2 с.л. еритритол на пудра или пудра захар, по желание
1 шушулка ванилия, семената( запазете шушулките за ароматизиране на захар/крем или за екстракт)
Украса
цели или нарязани смокини
бъз( плодове от същия, от който приготвяме лимонада) може да замените с грозде или каквото и да е, което имате под ръка
печени цели или грубо нарязани лешници
ядливи цветя
Инструкции
Блат
1. Загрейте фурната до 180° и покрийте дъното на всяка форма за кекс с хартия за печене. След това намажете и поръсете с брашно формите, оставете настрана.
2. В голяма купа разбийте първите 5 съставки и ги оставете настрана.
100 г пълнозърнесто оризово брашно
40 г лешниково брашно (смляно от препечени и обелени лешници)
20 г (2 равни с.л.) нишесте от тапиока или брашно от арарут
1/4 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. бакпулвер
3. В друга голяма купа смесете захарта и кокосовото масло с електрически миксер и разбийте на средна скорост, докато сместа стане лека и пухкава. Добавете яйцата едно по едно, докато се смесят; след това добавете ванилията и млякото; разбъркайте отново за около 30 секунди. Намалете скоростта на миксера на средно-ниска; малко по малко, добавете сухите съставки към мокрите.
150 г еритритол или тръстикова захар (или кокосова захар)
60 мл кокосово масло (меко, не разтопено)
2 яйца от свободно отглеждани кокошки, на стайна температура
1 с.л. екстракт от ванилия
120 мл неподсладено растително мляко ( използвах овесено)
4. Разпределете тестото по равно между двете форми за кекс ( с кантар винаги ми е най-лесно да получа 2 напълно равномерни слоя) по 290 г в случая в двете форми. Печете 20-25 минути или докато пробата с клечка излезе чиста. Проверете след 20 минути. Не препичайте повече от необходимото, за да не изсъхне блата.
5. Прехвърлете върху решетка за охлаждане и оставете да се охлади за 20 минути; след това извадете блатовете и ги оставете върху решетка, докато се охладят напълно. Ако не използвате в същия ден, увийте всеки слой в отделно парче пластмасово фолио и поставете в хладилник, до един ден.
Слой от смокини
1. Поставете нарязаните смокини в средно голяма тенджера; добавете сиропа, лимоновия сок и кардамона (ако използвате). Поставете на среден огън и бъркайте често, докато смокините омекнат и пуснат сок. Оставете смокините да се разпаднат, като разбърквате от време на време, използвайте гърба на лъжицата, за да ги раздробите малко. След като сместа се сгъсти малко - около 15-20 минути, свалете от котлона и оставете да се охлади. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилник, докато сте готови за употреба.
300-350 г узрели черни смокини приблизително, нарязани на четвъртинки
1 с.л. кленов сироп
1-2 с.л. пресен лимонов сок
1/4 ч.л. кардамон (по избор)
глазура от крема сирене
Глазура
1. В голяма купа разбийте крема сиренето и мазнината, докато стане пухкаво. Добавяйте ванилията и еритритола или пудрата захар, ако слагате, малко по малко и разбърквайте, докато се смесят (ако не използвате веднага, покрийте с пластмасово фолио и съхранявайте в хладилник).
430 г веган крема сирене
100 мл стопено кокосово масло без аромат
2 с.л. еритритол на пудра или пудра захар, по желание
1 шушулка ванилия, семената( запазете шушулките за ароматизиране на захар/крем или за екстракт)
Сглобяване:
1. Извадете блатовете за торта от хладилника и ги поставете върху стойка за торта или голяма чиния.
2. С помощта на шпатула сложете около 2-3 супени лъжици глазура върху единия блат и разпределете равномерно. Намажете по същия начин и другия блат.
3. Поставете в пош или торбичка част от глазурата. Шприцовайте слой около 1,5 см широк по ръба на първия блат. Разпределете слоя от смокини в образувания кръг.
4. Поставете другия блат отгоре с намазаната страна към смокините. Намажете с глазура останалата част от тортата отгоре и отстрани.
5. Гарнирайте с допълнителни смокини - нарязани или цели - бъз или други плодове, които имате под ръка.
Насладете се!
Тортата е чудесна с охладено розе, студен или топъл чай, кафе. Изберете напитката според повода и предпочитанията си.
Харесва ли ти тази рецепта?
Моля, остави коментар в публикацията за да разбера твоето преживяване. Насреща съм за въпросите ти. Поддържай връзка чрез социалните медии: YouTube, Pinterest , Facebook и Instagram
Коментари
Публикуване на коментар