Салата от пъпеш, диня и мента
Лятото има свой собствен ритъм- слънцето пече, въздухът мирише на узрели плодове, а масата зове за нещо свежо и цветно. Тази салата от пъпеш, диня и мента е точно това – сочна, хрупкава и пълна с витамини, с малко калории, хидратираща и толкова освежаваща!
Всяка хапка носи полъх на градина и лято- сладка и хрупкава диня, нежен, ароматен пъпеш и охлаждаща мента подобно на лек летен бриз се допълват идеално. А когато добавим мекотата на мини топчета бокончини или малко козе сирене, получаваме перфектния баланс между плод и протеин.
Това е салата, която хидратира, освежава и впечатлява с вида си- чудесна за летни събирания, пикник в парка или просто като компания на любимата книга в следобеда.
Ето някои от ползите за здравето от обикновените пъпеши, които познаваме най-добре. Оранжевите сортове са добър източник на витамин А, а зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий.
Защитава кожата : Една порция пъпеш (1 чаша) съдържа 100% от дневните ви нужди от витамин C. Витамин C, от своя страна, помага на тялото да произвежда колаген, който помага за предпазване на кожата от вредните UV лъчи.
По-добро изхождане : Пъпешите също могат да помогнат за регулиране на изхождането, тъй като са богати на фибри.
Хидратация след тренировка: Пъпешът е 90% вода, което го прави чудесен за хидратация. Чудесна закуска след тренировка, тъй като съдържат калий, който е електролитен минерал и помага за хидратацията. Калият регулира кръвното налягане и поддържа баланса на течностите.
Здраве на мозъка : Една чаша от този сладък плод съдържа 8% от препоръчителния дневен прием на витамин B6. B6 е необходим, за да помогне на децата да формират правилното развитие на мозъка. Необходим е и при възрастните за правилната мозъчна функция.
По-силни кости: Богат на калций, той помага за укрепване на костите (включително зъбите).
Здраве на очите : Съдържа зеаксантин и лутеин. Тези два антиоксиданта са известни с това, че помагат за поддържането на силни и здрави очи.
Диня
Поддържа здрава имунна система : Динята съдържа бета-каротин, който телата ни могат да превърнат във витамин А, който помага за поддържане на имунната ни система, като я поддържа здрава.
Супер ниско съдържание на мазнини: Една порция диня има само 0,2 грама мазнини.
Помага в борбата с възпаленията: Този плод съдържа много ликопен, който е чудесен за лечение на възпаления.
Помага за контролиране на кръвното налягане: Динята съдържа аминокиселина, наречена цитрулин, която помага за контролиране на кръвното налягане.
Добавих мини топчета бокончини за малко протеини. Можеш да използваш краве или козе сирене, ако желаеш. Използвай веган сирене фета или бадемово ферментирало сирене.
Добавих листа от тученица-сочна и вкусна от градината, листенца мента- определено внасят хлад и свежест. Можеш да добавиш босилек или магданоз, ако предпочиташ.
Други рецепти, с които да се насладиш на ползите от тези плодове:
Лятна салата мозайка с веган пробиотично сирене
Лятна салата с радикио, диня, боровинки и къпини
Диня с босилек и дребни плодчета
Лятна похапка с диня и козе сирене
Граните от диня, праскови, ягоди и малини
Смути от пъпеш, краставица и мента
Салата от пъпеш, диня и мента
Време за подготовка 20-30 минути
Порции 6-8
Съставки
1/4 диня, охладена
1/2 пъпеш с оранжева вътрешност, охладен
1/2 пъпеш със зелена вътрешност, охладен
тученица- няколко стръка млади клонки, добре хидратирани
1 чаша мини топчета бокончини или козе сирене или веган сирене
шепа листа прясна мента , нарязана на ситно
чили на фини люспи
прясно смлян черен пипер
кора и сок от 2 лайма
1 -2 с.л. течен мед, по желание
2 с.л. зехнит, по желание
две щипки люспеста сол
Инструкции
Нарежи пъпешите и динята на кубчета или използвай коктейлна лъжичка за издълбаване. Можеш да използваш един сорт пъпеши. Можеш да направиш тази част от салатата няколко часа предварително и да съхраняваш в добре затворена купа в хладилника. Доброто охлаждане е ключово за свежаста на салатата.
1/4 диня, охладена
1/2 пъпеш с оранжева вътрешност, охладен
1/2 пъпеш със зелена вътрешност, охладен
Дресинг
Смеси всички съставки за дресинга, които ще използваш в малък буркан с капак. Разклати добре. Опитай и подправи отново, ако желаеш. Съхранявайте в хладилник до необходимост.
чили на фини люспи
прясно смлян черен пипер
кора и сок от 2 лайма
1 -2 с.л. течен мед, по желание
2 с.л. зехнит, по желание
две щипки люспеста сол
Сглобяване
Разпредели динята, пъпеша и бокончините в поднос или купа за сервиране. Добави тученицата и ментата.
тученица- няколко стръка млади клонки, добре хидратирани
1 чаша мини топчета бокончини или козе сирене или веган сирене
шепа листа прясна мента , нарязана на ситно или остави листата цели, ако са по-малки
Полей с дресинга, но не прекалявай. По-добре е да не добавите достатъчно дресинг и да позволите на всеки да добави още към порциите си, отколкото салатата да се пренасити. Това е особено важно, ако планирате да запазите остатъците.
Гарнирайте с цели листенца мента.
Бележки:
Важно е тученицата, ако използваш да е хидратирана, за да са крехки листата и младите стъбла. Събирай я от чисти места-най-добре от твоята градина.
Използвай толкова диня и пъпеш, колкото ти е вкусно.
Ако нямаш лайм, замени с лимон.
Ако нямаш мента, спешно поправи този пропуск-отглежда се лесно и е незаменима, особено през лятото. Замени с босилек или магданоз.
Коментари
Публикуване на коментар