Кекс за закуска-веган
Наближават дните, в които децата ще тръгнат на училище и ще започнем да търсим рецепти за закуски, подходящи за носене в кутия. Кексът, който предлагам днес е точно такъв- засищащ, пълнозърнест, пълен с плодове, семена и сушени плодове. Този кекс не е пухкав, има плътна текстура, прилича повече на хляб със семена и ядки, отколкото на сладкиш. Съдържа естествени подсладители, но не е никак сладък. Няма ядки, но би могло да се сложат. Сушените плодове и пресните плодове също могат да бъдат различни, според предпочитанията. Моят съпруг много го хареса и иска отново да го приготвя, но да добавя орехи или лешници.
Тази рецепта съчетава толкова много различни „полезни за теб“ съставки в един хляб/кекс. Закуска или лека закуска, която можете да разнообразиш, като добавиш всякакъв вид нарязани ядки, семена, сушени или пресни плодове, горски плодове, зеленчуци или дори парченца шоколад. Ползата от използването на спелта пред бялото брашно си заслужава напълно. То е добър източник на диетични фибри, повече протеини от обикновената пшеница, както и витамини и минерали. Спелтата е по-лесна за храносмилане от организма.
Опитайте и тези, ще ви харесат:
Безглутенови кексчета с коприва и елда и
Салата от моркови с портокалов дресинг и кедрови ядки
Здравословна морковена торта без млечни и без глутен
Пълнозърнест кекс с касис и лавандула
Солени царевични кексчета или любимият ми малай
Царевични кексчета с тиква и салвия (без глутен, веган)
Солени царевични кексчета със сушени домати, риган и розмарин
Царевично-оризови кексчета ( без глутен)
А това са едни от любимите ми бисквити, както и на моите деца, докато ходеха на училище и после като студенти. И досега ни остават любими. Може би защото изглеждат като от книжките, в които героите ходят на пикник. Захарта също може да се замени с еритритол, стафидите с ядки, червените боровинки придават страхотен вкус, оставете ги. Приготвят се супер бързо и децата ще могат да участват. Ще се радвам да ги изпечете и вие за вашите деца. Кажетет ми, ако ги приготвите! Ще се радвам!
Бисквити със стафиди и червени боровинки
Има още много, много вкусни и много, много рецепти на бисквити в блога ми- с различни текстури, форми и съставки. Само кликнете на линка- думичката бисквити и изберете.
Кекс за закуска-веган
Съставки
Сухи съставки
240 г брашно от спелта (може да се замени с 1:1 безглутеново брашно)
90 г фини овесени ядки (обикновени или без глутен)
1 с.л. бакпулвер д-р Йоткер
1 с.л. канела
1 ч.л. смлян кардамон
¼ ч.л. морска сол
Мокри съставки
90 г кокосово масло, разтопено
120 мл чист кленов сироп
120 мл растително мляко, аз използвах овесено
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
Плодове, зеленчуци и семена
1 чаша смесени пресни горски плодове, аз използвах малини, червено френско грозде, боровинки и къпини
35 г ситно нарязан манголд или бейби спанак
100 г ситно настъргани моркови
1 средно голяма ябълка, настъргана - аз използвах Грени Смит, при мен изезе настъргана-180 г
35 г стафиди
¼ чаша пресни/замразени червени боровинки, разполовени ( или сушени червени боровинки)
45 г смес от слънчогледови и тиквени семки и конопени семена или всякакви нарязани ядки
5-6 нарязани на кубчета сушени сини сливи
Инструкции
1. Приготви форма за кекс с размери 12-13 x 23 см, покрий с хартия за печене или намажи с мазнина и поръси с брашно. Изтупай излишното. Загрей фурната до 190°C.
2. Разбий сухите съставки заедно в голяма купа.
240 г брашно от спелта (може да се замени с 1:1 безглутеново брашно)
90 г фини овесени ядки (обикновени или без глутен)
1 с.л. бакпулвер д-р Йоткер
1 с.л. канела
1 ч.л. смлян кардамон
¼ ч.л. морска сол
3. В отделна купа разбъркай мокрите съставки, след което ги добави към сухите, само докато се смесят. НЕ бъркай повече от необходимото.
90 г кокосово масло, разтопено
120 мл чист кленов сироп
120 мл растително мляко, аз използвах овесено
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
4. Добави останалите съставки- сместа от зеленчуци, плодове и семена. Внимателно ги разбъркай.
1 чаша смесени пресни горски плодове, аз използвах малини, червено френско грозде, боровинки и къпини
35 г ситно нарязан манголд или бейби спанак
100 г ситно настъргани моркови
1 средно голяма ябълка, настъргана - аз използвах Грени Смит, при мен изезе настъргана-180 г
35 г стафиди
¼ чаша пресни/замразени червени боровинки, разполовени ( или сушени червени боровинки)
45 г смес от слънчогледови и тиквени семки и конопени семена или всякакви нарязани ядки
5-6 нарязани на кубчета сушени сини сливи
5. Сложи тестото във формата за кекс и печи 45 -50 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
6. Остави да се охлади за 10-15 минути, след което извади кекса върху решетката, за да се охлади напълно.
Сервирай с чаша мляко или купичка кисело мляко. Подходящ е за компания на чай или кафе.
Коментари
Публикуване на коментар