Царевично оризови кексчета - без глутен - Corn - Rice Muffins




Тези ароматни, сочни, вкусни кексчета са подходящи за самостоятелно хапване на закуска с чаша айрян, чай или мляко или по всяко време на деня, могат да се поднесат и към основно ядене или салата. Перфектни са за закуска за училище, офис или пикник. Напомнят за любимият малай, но са безглутунови и приготвени без млечни продукти, като се използват растителни варианти. Могат да се добавят разбира се и млечни продукти и такива без лактоза. Това е рецепта, която може да използвате и да слагате любите си добавки за солени кексчета. 

Продукти:


* 11 с.л. царевичен грис
* 5 с.л. оризово брашно
* 2 с.л. царевично брашно (заменете с царевичен грис) 
* 10 г бакпулвер
* 400 г кисело соево мляко
* 4 яйца
* 3/4 ч.ч. олио - 180 мл
* 1 с.л. накълцан пресен розмарин
* 1  1/2 ч. ч. натрошено козе сирене
* 2 с.л. сушени домати- нарязани
Обикновено, когато някой продукт е даден в лъжици се има предвид равна лъжица.  В тази рецепта съм използвала пълни лъжици.


Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 170 С. 
2. В купа се объркват брашната. В киселото мляко се добавя бакпулвера и се разбърква. Добавя се в купата с брашната. Яйцата и олиото леко се разбиват с вилица (обикновено ползвам кофичката от мляко за тази цел) Добавям в купата с брашното и киселото мляко. Разбърквам добре. Добавям сиренето, розмарина и сушените домати. Разбърквам с вилицата до еднородна смес.
3. Гребвам от сместа с лъжицата за сладолед и сипвам в силиконови формички за мъфини. Нареждам в тава. Пека около 15-20 минути. След 15-та минута проверявам с клечка за зъби. Кексчетата имат приятен загар и по клечката не залепва нищо.
4. Охлаждам леко на решетка във формите, изваждам и сервирам топли, топли.

Изпечени в силиконови форми се изваждат идеално.




Сервирайте топли с айран или кисело мляко. Да ви е сладко!



Коментари

  1. Страхотно изглеждат! Непременно ще опитам. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Ще се радвам да ти харесат!

      Изтриване
  2. It looks really delicious:)
    Have a nice day!
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  3. Que buena pinta tienen Bety!!!! Besitos desde Canarias.

    ОтговорИзтриване
  4. So delicious!


    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,
    чудесни мъфини с два вида брашно и царевичен грис.Идеална комбинация за следобедна закуска.Чудесно изглеждат и веднага ще ги изпробвам.Тази комбинация е чудесна за всички диабетици, които трябва да използват по - често царевичното брашно и грис.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh Bety, these corn muffins look delicious. How funny that you placed them upside down. You know, one of my favorite dishes is chili and corn bread. :)

      Have a very nice weekend, my friend.

      love, ~Sheri

      Изтриване
    2. Yes, yes, upside down have to show that it does not stick when baked in silicone forms. These muffins are not suitable for baking paper.

      Изтриване
    3. Ели, ще се радвам да ти харесат! Подходящи са за всяко време :) Удобни за носене и засищащи. Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Se ven muy apetecibles para mojar en la leche.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна рецепта отново, Бети! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нели! Много си мила! Наистина са много хубави на вкус!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Дааа, по-вкусни са отколкото изглеждат.

      Изтриване
  9. Много рядка ми стана сместта, а и времето за печене ми беше много недостатъчно, къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип на малая сместа е по-рядка. Лъжиците бяха ли пълни както съм написала? Времето за печене може да е различно според печката. Точно затова е важно да се провери готовността с клечка за зъби. Ако указаното време е недостатъчно и има залепнали трохи по клечката, продължете да печете 5 минути и отново проверете. Правила съм тези мъфини многократно и резултатът е винаги като този на снимките.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни