Бързи веган скони/питки - 2 варианта - Quick Vegan Sconеs - two options
Днес предлагам тези лесни и бързи питки, които се приготвят за 20 минути, заедно с печенето. Подходящи за закуска, могат да заменят хлябът към основно ястие или да хапнете следобед с чай. Приготвих в два варианта, като смених само брашното. И двата вида питки са вкусни, зависи какво брашно предпочитате. Предлагам основната рецепта с варианти на овкусяване и поднасяне със солени или сладки храни. Най-вкусни са топли.
Пшенични:
* 250 г пшенично брашно
* 3 ч.л. бакпулвер
* 50 г кокосово олио - студено, твърдо
* 150 мл растително мляко
* сол или стевиа - по желание
* подправки по желание
Лимецови:
* 250 г лимецово брашно
* 3 ч.л. бакпулвер
* 50 г кокосово олио - студено, твърдо
* 150 мл растително мляко
* сол или стевиа - по желание
* подправки по желание
Приготвяне:
И с двете брашна процедурата е една и съща. Изберете вашето предпочитано и следвайте стъпките по-долу.
1. Загрейте фурната на 220 С.
2***. Поставете брашното с бакпулвера в купа. Разбъркайте.
3. Добавете твърдото кокосово олио и с вилица намачкайте, докато сместа заприлича на грис. Направете кладенче.
4. Добавете млякото и с вилица разбъркайте като приобщавате брашно от периферията.
Бъркайте докато се образува топка тесто.
5. Поръсете плота с малко брашно.
Поставете тестото и леко го завъртете да се обрашни равномерно.
Притиснете топката с ръце, докато оформите кръг с дебелина около 1 см.
С формичка изрежете питките.
6. Поставете в тава, покрита с хартия и печете 8-10 минути.
7. Сервирайте топли.
*** Аз направих питките неутрални на вкус. Не сложих нито сол, нито стевиа. Сервирах с мармалад от малини и ябълки. В този вид без подправки са подходящи за поднасяне към салата, със солени неща за мазане или дори ястия. Могат да се поднесат и със сладко или мед.
Ако решите да се възползвате от идеите по-долу за солени или сладки питки в стъпка 2 добавете избраните подправки, сол или стевиа.
Видна е разликата. Тези от бялото брашно са по пухкави и високи, а лимецовите са по-нисички, но са по-ароматни, добре изпечени и много вкусни.
Не печете по-дълго от 10 минути, защото вместо меки питки, ще получите хрупкави курабии.
Идеи за солени питки/скони:
Според това, с какво ще ги сервирате може да добавите сол и различни аромати - розмарин, копър, чубрица, мащерка, салвиа, риган, може да се добавят към тях нарязани сушени домати, могат да се поръсят със семена - ким, слънчогледови семки, нигела, сусам, тиквени семки или микс от ядки и семена.
Идеи за сладки питки/скони:
Ако решите да изпечете сладки питки, може да добавите стевиа или захар и да подправите с канела, ванилия, коледни аромати, лимонова или портокалова кора. Може да сервирате със задушени ябълки, ябълков или сливов мармалад или конфитюр, с мед или други сладости.
Възможностите са много и тези питки може да ви станат любими, заради бързината на приготвяне и импровизации.
Ще се радвам да видя вашите варианти. Може да споделите тук, като ми напишете линк къде мога да видя вашите питки.
Бети,
ОтговорИзтриванемного лесна и простичка рецепта, която същевременно позволява много импровизации.Аз съхранявам такива хлебчета в найлонова торбичка в хладилник и по време на ползване ги претоплям.Така,че дори и малко твърди да станат при претоплянето омекват.
Поздрави !
Да, и това е вариант. Вкусни са и студени, но в пъти повече, когато са топли.
ИзтриванеБлагодаря, Ели!
Muy apetecibles y fácil de preparar, intentare hacerlas haber que me sale a mi.
ОтговорИзтриванеUn beso
Yes, they are very easy to prepare and quick.Thank you Rosss!
Изтриванеlooks delicious!
ОтговорИзтриванеlu | coco & louis
Thanks, Lu!
ИзтриванеI have at home a vegan, my daughter. Recipe for her in time :)
ОтговорИзтриванеGreat! I'm sure he will love it !
ИзтриванеThanks Julia!
Огладнях...
ОтговорИзтриванеСупер!! Много вкусни и лесни, мерси
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви допаднали! Благодаря за обратната връзка!
Изтриване