Веган лимецов пай с праз, орехи и мащерка - Einkorn, Buckwheat Vegan Mini Pie with Leek and Thyme Filling
От пропорциите по-долу направих 4 пая. Два по-дълбоки/високи , изпекох във форми за суфле и два ниски във форми за тарталети. С останалото тесто направих няколко листа.
Продукти:
Хрупкава коричка:
* 130 г пълнозърнесто брашно от лимец
* 80 г брашно от елда
* 1/2 ч.л хималайска сол
* 60 мл. олио
* около 50 - 60 мл студена вода
Плънка:
* 600 г праз - около 3 солидни стръка
* 3-4 с.л. олио
* 1 скилидка чесън
* хималайска или морска сол
* щипка смляно индийско орехче
* едро смлян черен пипер
* мащерка
* 60- 100 г орехи, смлени
За поднасяне - печено на тиган тофу или козе сирене, ако не сте веган.
Приготвяне:
1. От продуктите за хрупкавата коричка се замесва тестото. Отначало брашното се разбърква с олиото и после се добавя водата, като сместа се обединява в тесто. Оставя се да престои докато приготвите плънката.
2. Празът се нарязва на тънки кръгчета. Чесънът се накълцва. Олиото се загрява и в него се задушават праза и чесъна. Бърка се често. Когато напълно омекне празът се добавя сол, черен пипер и листенца мащерка , орехи и индийско орехче.
3. Загрейте фурната на 200 С.
4.Топката се разточва на тънка около 5 мм кора и с нея се покрива дъното на формички. От останалото тесто се разточват капачета за пайовете. Разточете по-големи кръгове от диаметъра на формите. Поставете върху пълните форми и с точилката притиснете равномерно отгоре.
5. Надупчете с вилица дъното на формите и напълнете с плънката. Покрийте с капачетата както написах по-горе.
6. Надупчете отгоре с клечка за зъби. Печете 25-30 минути.
7. Докато се пекат може да приготвите тофуто или козето сирене. Нарежете на кубчета и опечете в загрят тиган без мазнина.
Поднесете топли или студени.
Fantastyczny pomysł na jesienny wypiek! Szczególnie podobają mi się te powykrawane foremką listki.... Muszę i Ja coś takiego wykombinować, bo wygląda to obłędnie!
ОтговорИзтриванеSerdeczności ślę! :)
Бети,
ОтговорИзтриванечудесни веган изкушения - тофуто, както и пайчетата с праз и мащерка са впечатляващи и много вкусни.Ще ги изпробвам и аз в това студено и дъждовно време - подходяща топла и вкусна храна.
Поздрави !
Надявам се да са ти допаднали, Ели.
ИзтриванеКрасота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеBety, you certainly have a way to take pictures that makes your food look so appealing. This looks Yummy. :)
ОтговорИзтриване~Sheri
Yes, the way is simple - just shoot delicious food!
ИзтриванеThank you, dear Sheri!