Солени царевични кексчета ( малай ) със сушени домати, риган и розмарин - Sun-dried Tomatoes Cornbread Muffins with Oregano and Rosemary

 



Тези ароматни, сочни, вкусни кексчета са подходящи за самостоятелно хапване на закуска с чаша айрян, чай или мляко или по всяко време на деня. Могат да се поднесат и към основно ядене или салата. Перфектни са за закуска за училище, офис или пикник.



 Напомнят за любимият малай, но са безглутунови и приготвени без млечни продукти, като се използват растителни варианти. Могат да се добавят разбира се и млечни продукти и такива без лактоза. Това е рецепта, която може да използвате и да слагате любите си добавки за солени кексчета. 
 

Продукти:

 11 с.л. царевичен грис
 5 с.л. оризово брашно
 2 с.л. царевично брашно или царевичен грис
 10 г бакпулвер
 400 г соево кисело мляко
 4 яйца
 3/4 ч.ч. зехтин или олио ( например олиото от сушените домати)-180 мл
 1 1/2 с.л. накълцан пресен розмарин или на вкус
 1 с.л. сушен риган
 1  1/2 ч. ч. натрошено тофу или козе сирене - в случай, че използвате млечни
 5-6 половинки  сушени домати, отцедени от зехтина- нарязани на 1 - 1,5 см -ови парченца

Обикновено, когато някой продукт е даден в лъжици се има предвид равна лъжица.  В тази рецепта съм използвала пълни, заоблени лъжици.

Обещавам, следващия път ще отмеря продуктите в грамове, за всички, които чувстват несигурност с отмерванията в лъжици и чаши. 

Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 170 С
2. В купа се объркват брашната. В киселото мляко се добавя бакпулвера и се разбърква. Добавя се в купата с брашната. Яйцата и зехтина (олиото) леко се разбиват с вилица (обикновено ползвам кофичката от мляко за тази цел) Добавям в купата с брашното и киселото мляко. Разбърквам добре. Добавям сиренето, розмарина и сушените домати. Разбърквам с вилицата докато се разпределят равномерно.
3. Гребвам от сместа с лъжицата за сладолед и сипвам в силиконови формички за мъфини. Нареждам в тава. Пека около 15-20 минути. След 15-та минута проверявам с клечка за зъби. Готовите кексчета трябва да  имат приятен загар и по клечката да не залепва нищо.
4. Охлаждам леко на решетка във формите, изваждам и сервирам топли, топли. Вкусни са и студени.

Изпечени в силиконови форми се изваждат идеално.


 Сместа може да се изпече в правоъгълна тава и да се нареже на квадратчета.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни