Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

 Днес, освен нова рецепта за веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози, имам чудесна новина за всички, които четат блога ми, следват ме в Инста и Фейсбук и обичат да приготвят рецептите ми и въобще да готовят и споделят принципа, че храната е нашето здраве и красота.

 В тази публикация ви показах един страхотен продукт- българска закваска за кисело мляко с роза. Много информация съм споделяла за здравословните качества на розата Дамасцена. Съвсем накратко припомням, че тя притежава антибактериални, антиоксидантни и антиспазматични качества. Въздейства благоприятно на храносмилателната система, подпомага метаболизма. Действа положително за намаляване на стреса и тревожността. 

Партньорите ми от Genesis labolatories  са подготвили много приятна изненада- всички продукти с роза ( кликнете за да видите )имат отстъпка от 15% 

            Ако използвате и моя промокод VKUSNO10 получавате още 10% отстъпка

   До 15.02. получавате общо 25% отстъпка от цената на всеки продукт с роза. 

Ето ги и продуктите: 


В ляво и в дясно са розови таблетки( защото имат рози в съдържанието си), с които можем да се грижим за зъбите и венците си- в ляво  и в дясно са за облекчаване на раздразнено гърло. Изключително много ми допада идеята да се съчетаят успокояващите, антибактериални качества на розата с благотворното влияние на пробиотиците. За тези, които са скептични към аромата на розата, мога да кажа, че не ухаят на рози, така, както бих искала, но действието им е превъзходно.

Линковете по-долу ще ви отведат точно при продуктите в сайта на Genesis. 

Не забравяйте до 15.02. може да ги купите с 15% отстъпка. Използвайте и моя код VKUSNO10 за допълнителни 10%. Така отстъпката ви ще бъде общо 25%.

Genesis DENTAL пробиотик  спомага за поддържане на оптимално здравословна микрофлора в устнната кухина, намалява образуването на плака и кариеси и подпомага преодоляване на възпалителните процесии. 

Комбинацията от полезни микроорганизми подтискат развитието на патогенните  бактерии причиняващи зъбна плака, кариеси, възпаления на венците и афти.

Комбинацията от полезни микроорганизми подтискат развитието на патогенните  бактерии причиняващи зъбна плака, кариеси, възпаления на венците и афти. Действа благоприятно на храносмилателната и имунната система.

Закваска за кисело мляко с рози  - съдържа само от Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophiles и лиофилизирани листа от био роза Дамасцена. 

Genesis LB ROSE пробиотик - този продукт освен, че спомага преодоляването на възпалителните процеси в гърлото и устната кухина оказва благотворно влияние и за поддържането на чревната микрофлора в оптимален баланс.

Минавам към рецептата за кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози.

Днес показвам заквасено  мляко от бадеми, кашу, вода, щипка сол и пробиотична капсула с рози. По желание може да добавите ванилия или екстракт от ванилия. Очаквайте в следващата публикация специален десерт, приготвен с това мляко, така че, стойте на линия и ме последвайте тук, в  Инстаграм и Фейсбук.  

Вижте клипчето, което публикувах в Инстаграм, за да добиете "наживо" впечатление от млякото от кашу и розите.

А тук може да видите как изглежда като текстура новото мляко с бадеми и кашу.

Продукти:

375 г сурови ядки кашу, накиснати за 4-6 часа или една нощ

100 г сурови бадеми, накиснати за 4-6 часа или една нощ

700 мл филтрирана вода, загрята до 50 С

10-15 листенца лиофилизирана роза- по желание

щипка сол

2 пробиотични капсули "Закваска с роза" GENESIS

За да не ви отегчавам няма да се спирам подробно на процеса на заквасване, тъй като го споделих вече в тази публикация  Веган кисело мляко от кашу и закваска с рози ( цъкни линка ) Там ще прочетете как накисвам ядките, как подготвям бурканите, всички начини за поддържане на топлината на на бурканите за да се активират бактериите и да се случи заквасването, какви са признаците, че е готово. 

Начин на приготвяне:

1. Отцедете и изплакнете с вряла вода накиснатите ядки кашу и ги добавете в блендер. Залейте ядките от бадеми с вряла вода, отцедете и обелете. Това става много лесно, дори с една ръка. Стискате между пръстите си и ядката излиза от кожестата обвивка. Добавете и тях в блендера.

2. Изсипете останалите съставки  и блендирайте  на висока скорост за около 4-5 минути или докато сместа стане напълно гладка и копринена.

3. Прехвърлете сместа в стерилизирани буркани( най-добре да са топли), затворете  и покрийте с чиста кърпа. Дръжте на топло място за 24-28 часа, в зависимост от това колко кисело искате да стане киселото мляко! Вижте в предната статия как може да запазите млякото топло за да протече заквасването. Ще бъде готово, когато сместа изглежда леко пенеста, по стените на бурканите се виждат мехурчета и най-вече млякото ще има  приятна, леко остра миризма на кисело мляко!

4. Когато киселото мляко е втасало, може да разбъркате добре и да приберете бурканите в хладилника.  Съхранявайте в хладилник до 1 седмица. Ако е в херметически затворен буркан може да издържи и 2 седмици. Засега не се е случило да стои по-дълго. За предпочитане е да се приготвят няколко по-малки бурканчета. Отвореното бурканче ще свърши по-бързо, а останалите ще стоят добре затворени и съответно срока им се удължава.


Скоро ще се осмеля да приготвя и само от бадеми. Така, че бъдете тук за да го видите първи.

Пишете ми, ако искате да приготвя и друго кисело мляко.

Тази седмица ви очакват още вкусни рецепти и изненади с игри. 

Поздрави и приятно заквасване! 


Коментари

  1. Бети,
    В момента не използвам други ядки освен бадеми поради проблеми с камък в жлъчката.Така,че ще очаквам да публикуваш и рецепта за кисело мляко с бадеми.От друга страна бих искала да приготвиш и кисело мляко от слънчогледови семки / белен слънчоглед /Правила съм без закваска, само с лимонов сок и се получава като престои 36 - 48 часа и повече на стайна температура.Придобива вкус подобен на кисело мляко.Интересно ще ми е да пробваш с тази закваска.Можеш да комбинираш белен слънчоглед с бадеми или кашу.
    Имам въпрос - само онлайн ли мога да поръчам продуктите като използвам отстъпките ? Защото във Варна има магазин където продават закваската.За другите продукти не съм сигурна дали ги има.Магазинът се намира в близост до Окръжна болница / бивша книжарница Пеньо Пенев /. И още един въпрос : Може ли да се закваси животинско мляко с тази закваска ? Сестра ми прави домашно кисело краве мляко .Би ли могла с тази закваска да направи кисело мляко ?
    Поздрави, бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, планувала съм да приготвя само с бадеми и да заквася и слънчогледово.
      Правила съм слънчогледово сирене, което много ни хареса. Има го в блога, пак е с пр обиотици.
      Отстъпката важи за онлайн магазина. Не забравяй да използваш и допълнителната отстъпка с код VKUSNO10.
      Да, може да се заквасва и краве мляко с тази закваска. Тя съдържа само 210 mg Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophiles и 210 mg лиофилизирани листа от био роза Дамасцена
      Поздрави! Бъди здрава!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни