Пробиотична торта с рози

 


Трябва ли ви повод, за да ядете торта? Празнувате или не празника на любовта, предлагам тази вкусна торта, която може да приготвите за празничен ден, а защо не и за уикенд. Тази торта може да се хапва без никакви угризения дори и за закуска. Може да бъде приготвена и в кето вариант, ще напиша по-долу. Креместата част на тортата е приготвена с млякото, което ви показах в предната публикация, заквасено  от кашу и бадеми, и закваска с рози на Genesis labolatories. За по-нежно излъчване оцветих в два нюанса крема. Най-отгоре сложих желиран слой за свежест. Той е направен с вода, лимонов сок, няколко капки стевия и розова вода. Сушените рози, които използвах за украса са от комплекта " Закваска с рози". Те също внасят аромат на рози на цялата торта. 

 Преди да мина към рецептата искам да ви кажа, че партньорите ми от Genesis labolatories  са подготвили много приятна изненада- всички продукти с роза ( кликнете за да видите )имат отстъпка от 15% 

            Ако използвате и моя промокод VKUSNO10 получавате още 10% отстъпка

   До 15.02. получавате общо 25% отстъпка от цената на всеки продукт с роза. 

В тортата съм използвала два източника на сладост- кленов сироп в крема и фурми Меджул в блата. Ако искате да е напълно сурова ( кленовият сироп не е суров продукт) може да използвате мед, ако не сте веган или дори да не подслаждате. 

За кето вариант:

- пропуснете фурмите в блата, като използвате за спойка кокосово масло и или кокосова паста/тахан в подходящо количество

- в крема заместете кленовия сироп със стевия или ксилитол на вкус

Пробиотична торта с рози

Съставки:

За бисквитена основа:

100 г сурови бадеми

20 г конопено семе

10 г настърган кокос+2.с.л.

8 Medjool фурми без костилка 160 г

1/4 ч.л сол

За кремовете:

930 г  заквасено мляко от кашу и бадеми - на стайна температура

220 мл кокосово масло -стопено 

60 мл  кленов сироп

1 щипка сол

180 мл  мляко от кашу

2 ч.л. агар агар

за розов слой-питая на прах 2 ч.л.

за син слой- до 1/4 ч.л. синя спирулина 

За слой от агар и рози:

рози, листа, пъпки - от комплекта "Закваска с рози" на Genesis

60 мл лимонов сок или на вкус( ако сложите повече, редуцирайте водата или сместа с варене)

35 г агар агар*

2 с.л. розова вода - 30 мл

няколко капки стевия на вкус

700 мл вода за 2,5 см покритие за 20 см форма**


Начин на приготвяне:

 Бисквитена основа:

100 г сурови бадеми

20 г конопено семе

10 г настърган кокос+2.с.л.

8 Medjool фурми без костилка 160 г

1/4 ч.л сол

1. В блендер се смилат ядките и кокоса до степен да се забелязват парченца. Добавят се фурмите и отново се блендира докато се получат равномерни трохи, които при натиск се слепват. 

2. Дъното на формата се посипва с 2-те супени лъжици кокос, за да не залепва за дъното основата на тортата и да е по-удобна за пренасяне върху чиния. Поставя се сместа за основата и се притиска с пръсти. Охлажда се докато сме готови с кремовете.

Кремовете:

930 г  заквасено мляко от кашу и бадеми - на стайна температура

220 мл кокосово масло -стопено 

60 мл  кленов сироп

1 щипка сол

180 мл  мляко от кашу

2 ч.л. агар агар

за розов слой-питая на прах 2 ч.л.

за син слой- до 1/4 ч.л. синя спирулина 

За слой от агар и рози:

рози, листа, пъпки - от комплекта "Закваска с рози" на Genesis

смлян шамфъстък- по желание

60 мл лимонов сок или на вкус( ако сложите повече, редуцирайте водата или сместа с варене)

35 г агар агар*

2 с.л. розова вода - 30 мл

няколко капки стевия на вкус

700 мл вода за 2,5 см покритие за 20 см форма**

* Внимателно прочетете инструкциите на вашата опаковка и съобразете с цялото количество течност- вода+лимонов сок+розова вода. Направете проба с около 1 чаена лъжичка, като поставите на студено за 15-20 минути.

** Общо течноста трябва да е 785 -790 мл. 

1. В блендер или дълбок съд за пасиране се поставят киселото мляко, кленовия сироп и солта. Блендират/пасират се на висока скорост докато се обединят.

2. На котлон се загряват млякото от кашу и агара. Оставете го да заври, като непрекъснато разбърквате за да се разтвори добре. Свалете го от огъня и го добавете към сместа с кисело мляко. Веднага блендирайте. Добавете течното и топло кокосово масло. Отново блендирайте до гладка смес.

3. Отсипете половината за да оцветите после със синя спирулина.

4. Към половината в блендера добавете розовата питая на прах. Блендирайте и разпределете върху охладената форма. Отново охладете докато стегне достатъчно за да се постави втория слой 

5. Когато е втвърдена розовата смес добавете към втората половина синята спирулина и отново блендирайте. За по-светъл нюанс добавете половината количество и след блендиране добавете още, ако желаете.

6. Загрейте водата с агара до завиране, като бъркате непрекъснато. Оставете да ври на тих огън 1-2 минути. Добавете лимоновия сок, стевията и розовата вода. Опитайте на вкус и добавете още стевия и/или лимонов сок. Направете проба за степента на желиране- вземете малко количество от сместа, например чаена лъжичка, поставете в чинийка и в хладилника. Оставете за 15-20 минути и проверете. Ако е напълно втвърдено значи сместа успешно ще се втвърди и върху тортата. Ако обаче не е категорично втвърдено ще трябва да върнете сместа на огъня и да добавите още агар. Не мога да бъда категорична за количеството агар, защото различните марки имат различни указания. Най-добре е да се следват указанията на опаковката като се пресметне спрямо количеството течност, която искате да желирате. Агарът може да се загрява неограничено, да се охлажда и да завира. Когато сте сигурни, че сместа ще стегне, охладете до степен на гелообразна текстура и изсипите внимателно върху втвърдения горен слой на тортата. За украсата наредете сушените рози по повърхността. Оставете да се стегне. 

7. Оставете цялата торта да се охлади за няколко часа, най-добре за през ноща. За да нарежете тортата, използвайте остър нож, който преди всеки разрез потапяйте в дълбок съд с гореща вода и попивайте в кърпа.

8. Насладете се!


За същия резултат не замествайте киселото мляко с обикновено или краве. Използвайте евентуално цедено краве кисело мляко или тип Skyr.

Коментари

  1. Разкошна торта Бети.Иска ми се да я приготвя, но имам притеснения при използването на агар - агар.Опитах няколко пъти да желирам с него, но не се получи.Не знам защо.Спазих точно инструкциите за приготвяне на агара.
    Поздравления за прекрасната торта.Чудна е.При това с прекрасни съставки.
    Бъди здрава и благословена !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много се радвам, че ти харесва тортата! Благодаря ти за милите думи! Много ме радваш! Чудя се какъв е бил проблема с агара при теб? Да не би да не си го оставила да заври? При него това е начина да се активира. Ако искаш опитай за желето отгоре, като използваш двойно количество агар. Всъщност какъв агар си ползвала или имаш?
      Още веднъж много ти благодаря!

      Изтриване
  2. Леле хора .. изглежда топ красиво! С кеф да изям една тортичка с рози! Браво
    Планетарни миксери! за професионална кухня

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни