Сладолед Баклава - Baklava Ice cream



Баклавата е традиционен десерт в Йордания, Гърция, Палестина, Турция... навсякъде в този регион. В България, макар и не в такъв мащаб, също е традиция за някои празници да се приготвя и сервира баклава. И както и баклавата, така и този сладолед искат отдаденост и желание за да ги направите.  Сладоледът баклава има две неща, без които не може – много мед и шамфъстък. Ароматите, които добавих за автентичност са малко канела и вода от портокалов цвят. Приготвих без млечни този сладолед, като използвах  растително мляко и сметана, но използвах яйчни жълтъци за добавяне на еластичност. По-долу в продуктите съм посочила и млечните алтернативи, за хората, които не ги избягват.  Направих и канелен сос с вода от портокалов цвят, който придава интересно усещане, когато го вкусите в част от някоя хапка. Може да се пропусне, но сладоледът няма да е в пълния си блясък. Разбира се накъде и без богато количество смлени шамфъстъци, типични за плънката на баклавата. Накрая поднесох допълнително с малко мед и шамфъстъци. Ако не успеете да намерите вода от портокалов цвят използвайте розова вода. 

Сладолед

Съставки:

1 ½  (360 мл) чаши гъсто домашно приготвено мляко от кашу (пълномаслено краве мляко)

1 ½ (360 мл) чаши кокосова  сметана ( 30 или 40 %  млечна сметана)

2/3 (160 мл) чаша  мед-течен (мед от диви цветя или вашият любим)

¼ ( 50 г) чаша захар, аз използвах светла тръстикова

5 яйчни жълтъка

½ ( 120 мл) чаша тахан от шам-фъстък ( може да се замени с тахан от кашу, в този случай, ако държите на зелен цвят добавете малко зелена спирулина или матча, или прах от пшеничен сок)


Начин на приготвяне:

1. Изсипете млякото, сметаната, солта и захарта в тенджерка.

2. Загрейте сметановата смес, докато започне да къкри.

3. Свалете котлона. Разбийте жълтъците в малка купа (около 1 минута)

4. Бавно разбийте ½ чаша от загрятата сметанова смес в жълтъците, за да се темперират. Изсипете яйчената смес в останалата сметанова смес в тенджерата, като бъркате непрекъснато.

5. Бъркайте сместа за крем постоянно на среден огън с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато задната част на лъжицата се покрие с крем.

6. Изсипете крема през цедка с фина мрежа в топлоустойчива купа. Разбъркайте няколко пъти, за да се охлади.

7. Изсипете меда в крема. Добавете маслото/ тахана от шам-фъстък и разбъркайте.

8. Охладете в хладилник за поне четири часа (или за една нощ)

9. Опитайте сместа, за да се уверите, че има достатъчно мед. Добавете още, ако е необходимо, преди да поставите в сладоледената машина.

8. Изсипете крема в купата на машината и оставете да се разбърква, докато се сгъсти, около 30 минути.*

* Ако нямате сладоледена машина, най-добрия начин, при който да постигнете въздушност на сладоледа и липса на кристали при замразяването е, след като сместа е охладена да я поствите в плосък съд и да замразите, след това да блендирате до кремообразна текстура и тогава нареждате слоевете в по-дълбока форма за окончателно замразяване на сладоледа.

Канелен сос вода от портокалов цвят:

1 супена лъжица канела

½ чаена лъжичка сол

¼ чаша кокосова захар

¼ чаша светла тръстикова захар

2 супени лъжици царевично нишесте

1 ½ чаши вода + 2 супени лъжици вода

2 гвоздейчета карамфил (цели)

½ чаена лъжичка екстракт от ванилия

½ супена лъжица вода от портокалов цвят или розова вода (по избор)


Начин на приготвяне:

1. Разбийте 2 супени лъжици вода с 2 супени лъжици царевично нишесте.

2. В малък тиган смесете канела, сол, кафява захар, захар и 1 ½ чаша вода. Добавете разбърканото нишесте. Бъркайте на среден огън, докато захарта се разтвори. Добавете карамфил и ванилия.

3. Оставете да заври и след това оставете да къкри за 20 минути. Отстранете от огъня. Прецедете или извадете гвоздейчетата карамфил.

3. Добавете портокалов цвят или розова вода (ако използвате).

4. Оставете да изстине напълно (горещият канелен сос ще разтопи медения ви сладолед!)


Шам-фъстъци

2 чаши осолен шам фъстък (почистени)

Нарежете осолените шамфъстъци в кухненски робот или с нож, за да направите по-малки парчета. Внимавайте да не смелите шам фъстък на паста. Все още искате разпознаваеми парчета.

Комбиниране на всичко в Сладолед Баклава

1. Загребете половината от вашия сладолед в удобен за фризер контейнер (или форма за кекс или хляб).

2. Налейте канеления сос отгоре, като използвате китайска клечка за хранене, за да направите завихряне.

3. Отгоре поръсете нарязан шам фъстък.

4. Добавете останалия меден сладолед към съда. Налейте канелен сос отгоре (като го завъртите още едно малко). Покрийте отгоре с шам-фъстък.

5. Замразете сладоледа за поне 4 часа, за да стегне.  Преди сервиране оставете леко да се отпусне за около 10-15 минути. Загребвайте всяка топка след като потопите лъжицата за сладолед в купа с гореща вода.

6. Сервирайте с допълнително поръсване на мед и натрошен шамфъстък.




Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни