Лятна салата мозайка с веган пробиотично бадемово сирене
Събирахме сме под лозите на двора. С баба стъкмявахме масата, слагахме чинийка с домашно сирене, чинийка печен пипер, поръсен с магданоз, оцет и олио, маслини, купени от селския магазин, корнишони от градината, разрязани на половинки. Все неща, отгледани с любов, труд и отдаденост. Дори маслините, някъде от Гърция, носеха емоция с ходенето и купуването им с дядо от селския магазин...И такааа..вечерята- непретенциозна, обикновена, но толкова сладка. Дядо носеше от мазата студена диня, разрязваше я, слагаше парчетата в голяма тава и всички сядахме и лакомо ядяхме. Колко смях и разговори имаше. Всеки споделяше нещо от изминалия ден- дядо- прежилици с магарето докато е събирал сено. Баба се оплакваше от сляпото куче или къртиците, които са дръпнали нещо в градината. Ние- нашите детски открития или как сме получили драскотините по коленете си. Когато се разхладеше идваше ред да полеем лехите с доматите, пипера, патладжана, морковите, магданоза, чушките...Обичах да поливам редичките с босилек, когато ги докосвах с краката си се разнасяше ароматът им. За последно оставяхме цветята- уморени от лятната жега с леко клюмнали листа, но ухаещи силно. Поливайки ги, си представях как се радват и разперват листенца за благодарност. Около чешмата баба имаше едни самонасадили се между плочките, тютюнчета им казваше, тези тютюнчета отваряха цветчета, когато падне ноща и ухаеха силно като парфюм.
Денят завършваше с баня със слънчева вода. Завивахме се с тънки чаршафи и заспивахме с песните на щурците и аромата на петуниите под прозорците.
И аз си поплаках и направих тази салата, хапнахме я на терасата, на дървената маса и си спомнихме дядо и баба.
Пригответе си нещо любимо от детството и върнете хубави мигове с вашите си баба и дядо.
Направете спомените на вашите деца и внуци.
Рецепти, които ще ви харесат:
Веган сирене от слънчогледови семена
Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози
Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози
Веган малинов чийзкейк без печене
Бадемово бяло сирене с пробиотици
Яли ли сте диня и пъпеш със сирене?
Кои са вашите любими спомени от детството?
Лятна салата мозайка с веган бадемово сирене
Време за подготовка: 20 минути
Общо време: 20 минути
Порции: 2
Съставки
1/4 диня
1/4 пъпеш
5-6 чери домати, нарязани наполовина
1 - 2 краставици млади и хрупкави, обелени
1 авокадо
бадемово сирене с пробиотик пробиотик GENESIS Bio Mix, нарязано на кубчета
сол и черен пипер
пресни босилек, мента, див лук
зехтин
лимонов сок
Инструкции
1. Нарежете на кубчетата с приблизително еднакъв размер динята, краставицата и пъпеша.
2. Наредете кубчетата пъпеш, диня, краставица, половинките чери и сирене върху чиния. Накрая обелете авокадото и го нарежете на подходящи кубчета и добавете към мозайката. Поръсете всяко парченце с лимонов сок, за да не почернява. Ако нямате време или не ви се играе, може да разбъркате всички съставки в купа.
3. Поръсете всичко със сол и черен пипер. Полейте със зехтин. Поръсете листенца мента, босилек и ситно нарязан див лук. Сервирайте веднага! Може да покриете със свежо фолио и да приберете за няколко часа в хладилника.
Направете тази салата и изненадайте близките си. Със сигурност ще оценят и ще ви покажат колко са впечатлени, ще усетят вашето отношение.
Приятно пътуване в спомените!
Ако съм ви вдъхновила, и приготвите тази салата, маркирайте снимките си в Инстаграм с @vkusnosbety за да ги видя. Вашите споделяния наистина правят денят специален и ми дават заряд да продължавам да споделям.
Коментари
Публикуване на коментар