Лятна салата мозайка с веган пробиотично бадемово сирене



Вкусът на лятото e събран в тази лятна салата мозайка. Вкусът на моето лято от детството ми. Градински пъпеш, диня, чери доматчета, краставица-всички са пълни с вкус и аромат, събрани от слънцето. Поръсих със свежи листенца мента, цветове и малки листа лилав босилек. Поръсих с капки лимон, зехтин и черен пипер. Предполагам, че за повечето от вас не е изненада съчетанието на динята и пъпеша със сирене. Аз съм отраснала с този вкус. Когато бях дете много често в горещите летни дни сме обядвали или вечеряли с диня, пъпеш и сирене. Това е вкус, който дълбоко в съзнанието си свързвам с приятните дни, когато бабите ми бяха живи.

  Събирахме сме под лозите на двора. С баба стъкмявахме масата, слагахме чинийка с домашно  сирене, чинийка печен пипер, поръсен с магданоз, оцет и олио, маслини, купени от селския   магазин, корнишони от градината, разрязани на половинки. Все неща, отгледани с любов, труд  и отдаденост. Дори маслините, някъде от Гърция, носеха емоция с ходенето и купуването  им  с дядо от селския магазин...И такааа..вечерята- непретенциозна, обикновена, но толкова сладка. Дядо носеше от мазата студена  диня, разрязваше я, слагаше парчетата в голяма тава и всички сядахме и лакомо ядяхме. Колко смях и разговори имаше. Всеки споделяше нещо от изминалия ден- дядо- прежилици с магарето докато е събирал сено. Баба се оплакваше от сляпото куче или къртиците, които са дръпнали нещо в градината. Ние- нашите детски открития или как сме получили драскотините по коленете си. Когато се разхладеше  идваше ред да полеем лехите с доматите, пипера, патладжана, морковите, магданоза, чушките...Обичах да поливам редичките с босилек, когато ги докосвах с краката си се разнасяше ароматът им. За последно оставяхме цветята- уморени от лятната жега с леко клюмнали листа, но ухаещи силно. Поливайки ги, си представях как се радват и разперват листенца за благодарност. Около чешмата баба имаше едни самонасадили се между плочките, тютюнчета им казваше, тези тютюнчета отваряха цветчета, когато падне ноща и ухаеха силно като парфюм. 

Денят завършваше с баня със слънчева вода. Завивахме се с тънки чаршафи и заспивахме с песните на щурците и аромата на петуниите под прозорците.



   Ходим на село, сядаме и ядем диня на същата онази масичка, слагаме сирене, говорим си, но не е същото. Няма го дядо, няма я баба, но имаме спомените. Радвам се, че имам тези спомени от детството ми.  Понякога се чудя какви спомени ще се запечатат в съзнанието на моите деца, такива, че да ги стоплят цял живот....

  
    Днес чух по радиото песента на Васил Найденов, онази песен, която винаги ме разплаква. Да, песента е "Там" ( След края на света) па текст на Богдана Карадочева и музика на Стефан Димитров. И вие ли си поплаквате? 

И аз си поплаках и направих тази салата, хапнахме я на терасата, на дървената маса и си спомнихме дядо и баба. 


 

Пригответе си нещо любимо от детството и върнете хубави мигове с вашите си баба и дядо. 

Направете спомените на вашите деца и внуци.


Рецепти, които ще ви харесат:

Веган сирене от слънчогледови семена

Билково сирене от кашу

Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

Малиново ласи с рози

Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози

Веган малинов чийзкейк без печене

Бадемово бяло сирене с пробиотици


Добавих няколко кубчета авокадо за обогатяване на текстурата. Сиренето е веган, приготвено от бадеми с вкус като бяло саламурено сирене. Приготвих по тази рецепта.  

Яли ли сте диня и пъпеш със сирене? 

Кои са вашите любими спомени от детството?





 Лятна салата мозайка с веган бадемово сирене

Време за подготовка: 20 минути 

Общо време: 20 минути 

Порции: 2

Съставки

1/4 диня

1/4 пъпеш

5-6 чери домати, нарязани наполовина

1 - 2 краставици млади и хрупкави, обелени

1 авокадо

бадемово сирене с пробиотик пробиотик GENESIS Bio Mix, нарязано на кубчета

сол и черен пипер

пресни босилек, мента, див лук

зехтин

лимонов сок

Инструкции

1. Нарежете на кубчетата с приблизително еднакъв размер динята, краставицата и пъпеша. 

2. Наредете кубчетата пъпеш, диня, краставица, половинките чери и сирене върху чиния. Накрая обелете авокадото и го нарежете на подходящи кубчета и добавете към мозайката. Поръсете всяко парченце с лимонов сок, за да не почернява. Ако нямате време или не ви се играе, може да разбъркате всички съставки в купа.

3. Поръсете всичко със сол и черен пипер. Полейте със зехтин. Поръсете листенца мента, босилек и ситно нарязан див лук.  Сервирайте веднага! Може да покриете със свежо фолио и да приберете за няколко часа в хладилника.

Направете тази салата и изненадайте близките си. Със сигурност ще оценят и ще ви покажат колко са впечатлени, ще усетят вашето отношение. 

Приятно пътуване в спомените!

Ако съм ви вдъхновила, и приготвите тази салата, маркирайте снимките си в Инстаграм с @vkusnosbety  за да ги видя. Вашите споделяния наистина правят денят специален и ми дават заряд да продължавам да споделям.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни