сряда, 8 май 2019 г.

Веган сирене от слънчогледови семена - Fermented Sunflower Seeds Vegan Cheese


Днес с голямо удоволствие ви представям сурово веган сирене с ферментация, направено от слънчогледови семена. Това "сирене" беше на трапезата ни по време на целия пост. Най-често в салати, песто или към  крекери или домашен чипс. Сервирах с гриловани тиквички, печени моркови и сладки картофи.



Продукти:

* 350-380 накиснати за 8 часа слънчогледови семена и добре изплакнати преди да приготвите сиренето ( необходими са 200-210 обелени сухи)
* 250 мл филтрирана вода
* 1 1/4 ч.л. келтска сол, или каквато предпочитате
* 25 г хранителна мая ( използвам тази )
* 2 ч.л. люспи от сушен лук
* 2 ч.л. сушен риган
* 2 капсули пробиотик GENESIS (използваме само прахчето от капсулите)
* 60 г кокосово масло- студено пресовано - стопено на 30-40 С (  не е задължително) ***

* свежи подправки - по желание - чивас, мащерка, риган

*** Кокосовото масло не е задължително, но придава по- кремообразен вкус и текстура. За да бъдат всички съставки сурови, използвайте сурово кокосово масло и стопете на 30-40 С. Може да използвате водна баня.

Начин на приготвяне:

1. Всички съставки без кокосовото масло се поставят в блендера. Пасират се до гладка смес. Ако решите да използвате и кокосово масло, добавете го сега и отново блендирайте за кратко.  Ако решите да използвате свежи подправки, накълцайте ги ситно и добавете след приключване на блендирането. Разбъркайте добре и продължете със следващата стъпка от приготвянето.
2. Сместа се поставя в 2-3 слоя марля и се оставя да се отцеди на стайна температура 22-23 С за 24 или ако искате по-пикантен вкус за 36 часа. Това се прави с цел да се активират бактериите. Ако искате може да поставите във фурната на 40 С за 6-8 часа и да приберете след това в хладилника.
3. Извадете от марлята и поставете в хладилника без да покривате. Обръщайте сиренето един -два пъти на 24 часа. Така сиренето леко се засушава. Ако искате може да поставите в керамична или стъклена кутия с капак. Не мога да посоча трайност, защото обикновено свършва до 5 дни. Предполагам, че ако се вакумира и се съхранява в хладилник, ще се съхрани за по-.дълго време.



Как може да го включите в менюто:

- за мазане на филийки, крекери
- поднесете с домашен чипс от цвекло, моркови, целина
- сервирайте със сурови пръчици от стръкове целина, моркови, краставици
- напълнете чери доматчета или чушки
- да се добавете към салата
- използваъте за парти хапки върху краставица, печени картофи, цвекло
- добавите към сварена паста
- използвайте в баници и кишове
- използвайте в песто, вместо пармезан и ядки



Ако направите това сирене, не забравяйте да споделите в Instagram и да ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Обичам да виждам вашите снимки и рецепти.

За презентирането съм използвала само ядливи цветя и треви, нетретирани с химикали.  Не използвайте цветя от цветарски магазини или скъсани от оживени улици и паркове или квартални градинки. Колкото и да ви харесва на вид някое цвете, осведомете се предварително дали не е отровно, торено, замърсено по друг начин или дали вие или членовете на семейството ви не са алергични.

5 коментара:

  1. Бети,
    правя това сирене натурално или в смес с ядки или други семена например сусам.Става чудесно особено когато го оставя по - дълго време на стайна температура за протичане на по - дълга ферментация.Задължително ползвам и сок от лимон, но не съм ползвала капсули пробиотик.Ще изпробвам и твоя вариант на приготвяне, защото много ми хареса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, тези твои цветни приказки! Невероятни картини рисуваш с храна, Бети! И отново интересна, здравословна и вкусна рецепта споделяш. Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  3. изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, винаги е много цветно и вкусно при теб :)
    Ядковите сирена не са много по мой вкус, но поднесено така, не мисля, че бих го върнала! Апетитът идва с яденето <3
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване