Веган сирене от слънчогледови семена - Fermented Sunflower Seeds Vegan Cheese


Днес с голямо удоволствие ви представям сурово веган сирене с ферментация, направено от слънчогледови семена. Това "сирене" беше на трапезата ни по време на целия пост. Най-често в салати, песто или към  крекери или домашен чипс. Сервирах с гриловани тиквички, печени моркови и сладки картофи.



Продукти:

* 350-380 накиснати за 8 часа слънчогледови семена и добре изплакнати преди да приготвите сиренето ( необходими са 200-210 обелени сухи)
* 250 мл филтрирана вода
* 1 1/4 ч.л. келтска сол, или каквато предпочитате
* 25 г хранителна мая ( използвам тази )
* 2 ч.л. люспи от сушен лук
* 2 ч.л. сушен риган
* 2 капсули пробиотик GENESIS (използваме само прахчето от капсулите)
* 60 г кокосово масло- студено пресовано - стопено на 30-40 С (  не е задължително) ***

* свежи подправки - по желание - чивас, мащерка, риган

*** Кокосовото масло не е задължително, но придава по- кремообразен вкус и текстура. За да бъдат всички съставки сурови, използвайте сурово кокосово масло и стопете на 30-40 С. Може да използвате водна баня.

Начин на приготвяне:

1. Всички съставки без кокосовото масло се поставят в блендера. Пасират се до гладка смес.  Ако решите да използвате свежи подправки, накълцайте ги ситно и добавете след приключване на блендирането. Разбъркайте добре и продължете със следващата стъпка от приготвянето.
2. Сместа се поставя в 2-3 слоя марля и се оставя да се отцеди на стайна температура 22-23 С за 24 или ако искате по-пикантен вкус за 36 часа. Това се прави с цел да се активират бактериите. Ако искате може да поставите във фурната на 40 С за 6-8 часа и да приберете след това в хладилника.
3. Извадете от марлята и поставете в хладилника без да покривате. Ако решите да използвате и кокосово масло за по кремообразна текстура, добавете го сега и отново блендирайте за кратко, колкото да се смеси. Обръщайте сиренето един -два пъти на 24 часа. Така сиренето леко се засушава. Ако искате може да поставите в керамична или стъклена кутия с капак. Не мога да посоча трайност, защото обикновено свършва до 5 дни. Предполагам, че ако се вакумира и се съхранява в хладилник, ще се съхрани за по-.дълго време.



Как може да го включите в менюто:

- за мазане на филийки, крекери
- поднесете с домашен чипс от цвекло, моркови, целина
- сервирайте със сурови пръчици от стръкове целина, моркови, краставици
- напълнете чери доматчета или чушки
- да се добавете към салата
- използваъте за парти хапки върху краставица, печени картофи, цвекло
- добавите към сварена паста
- използвайте в баници и кишове
- използвайте в песто, вместо пармезан и ядки



Ако направите това сирене, не забравяйте да споделите в Instagram и да ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Обичам да виждам вашите снимки и рецепти.

За презентирането съм използвала само ядливи цветя и треви, нетретирани с химикали.  Не използвайте цветя от цветарски магазини или скъсани от оживени улици и паркове или квартални градинки. Колкото и да ви харесва на вид някое цвете, осведомете се предварително дали не е отровно, торено, замърсено по друг начин или дали вие или членовете на семейството ви не са алергични.

Коментари

  1. Бети,
    правя това сирене натурално или в смес с ядки или други семена например сусам.Става чудесно особено когато го оставя по - дълго време на стайна температура за протичане на по - дълга ферментация.Задължително ползвам и сок от лимон, но не съм ползвала капсули пробиотик.Ще изпробвам и твоя вариант на приготвяне, защото много ми хареса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, тези твои цветни приказки! Невероятни картини рисуваш с храна, Бети! И отново интересна, здравословна и вкусна рецепта споделяш. Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  3. изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, винаги е много цветно и вкусно при теб :)
    Ядковите сирена не са много по мой вкус, но поднесено така, не мисля, че бих го върнала! Апетитът идва с яденето <3
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонименюни 05, 2022

    Много ми хареса. Ще го опитам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите впечатления! Благодаря за отделеното време!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни