Малиново ласи с рози


Нямам търпение да споделя последното ми хрумване, а то е да си приготвя заквасено растително мляко без да ме е грижа за гъстотата му. Точно такова ми трябва за рецептите- мляко, което е кисело/заквасено с консистенция удобна за пиене. Започнах с таратор и се сетих за индийските напитки ласи (Lassi).
Лимонада, сладолед, студен чай... не са малко възможностите за освежаване, разхлаждане и 
утоляване на жаждата през лятото. Понякога ми се иска да е по-хранителна напитката, с която едновременно да се подкрепя и разхладя. Точно такава напитка е ласито. Ласи опитах за пръв път в индийски ресторант. Оприличих го на млечен шейк, приготвен с кисело мляко. След проучване разбрах, че в същината си е точно това- смес от кисело мляко, вода, някакви подправки и малко плодове. Ласи е традиционна напитка в Индийския субконтинент на базата на кисело мляко. Разбира се можем да го наричаме млечен шейк с кисело мляко. Но мисля, че е нормално да се използват оригиналните названия на ястия или храни според произхода им. Например хумус е название за паста от нахут, тахан и лимонов сок, но никой не го нарича с обяснителното име, а с оригиналното -хумус. 


Жителите в Индийския регион приготвят солени и сладки разновидности на ласи, като в сладкия добавят най-често манго. Но тъй като при нас мангото не е като ябълките или джанките- под път и над път. Можем да го намерим само в супермаркетите и в изключително редки случаи - сочно, ароматно, узряло, и на почти непоносима цена. Но можем да се възползваме от рецептата и да приготвим напитка с местни, сезонни плодове. Приготвих моето ласи с малини. От лесно по-лесно, нали? Трябват ни само кисело мляко, вода и някакъв плод. Ако сте веган обаче, или имате непоносимост или по друга причина не консумирате млечни, става малко по-сложно. Въпреки, че в магазините вече може да се намярт веган алтернативи на киселото мляко, не всеки има достъп или възможност да си купува.  Но пък много лесно можем да си приготвим у дома. Трябват ни само вода, ядки или семена и закваска. 

За мен е много удобно да имам тази закваска и да приготвям когато и където пожелая разнообразни заквасени млека или сметани. Когато ходя на село или дори, когато съм у дома да разполагам със закваската ми дава свобода и спокойствие, че мога да приготвя каквото и да ми хрумне. Избора на пазара и без това не е много голям и понякога се налага да правя компромис с някои съставки или вкус.




За да приготвим ласи у дома не е необходимо да направим гъсто кисело мляко. Това означава, че не е необходимо да имате голямо количество ядки или семена. 

Рецептата, която предлагам е лесна, достъпна, с прости съставки и най-хубавото е, че знаете точно какво сте сложили, няма сгъстители, емулгатори и неща, които не знаете какво означават. Ето как направих аз: 

Приготвих мляко от кашу с гореща вода. 

Използвам гореща вода, защото благодарение на високата температура,  млякото се получава хомогенно с нежна и гладка текстура. Кашуто за мен е с най-близък вкус, аромат и текстура до животинското мляко. Освен това за максимални резултати е добре кашуто да бъде накиснато за няколко часа- 4-5 или цяла нощ.

Сложих закваската. Оставих на топло за няколко часа за да се задействат бактериите. 

След като блендирах гладко кашуто и приготвих млякото, леко го охладих, за да добавя закваската. Оптималната температура е 45 градуса С. Можем да проверим с пръст. Завивих го за 3-4 часа. Може да престои и цялата нощ. Може да го оставите и на плота при стайна температура, но ще се заквасва по-дълго време.

Когато млякото се е заквасило, прибираме в хладилника. 

Бактериите продължават да живеят и млякото всеки ден ще става по-кисело. При ниските температури действието е по-бавно. След охлаждането на млякото вече може да се приготвя ласи. Напитката е по-вкусна и освежаваща, когато е студена.

Добавих малини, домашна студена инфузия от рози, блендирах и това е! Ласито беше готово.

Ако ви притесняват семчиците от малините може да прецедите. Разклатете бутилката преди употреба. Обичам съчетанието на малини и рози и цяло лято си приготвям лимонада или инфузии от рози. Ще откриете по-долу рецепта за инфузия. Може да заместите с розова вода.


Подквасеното мляко можем да съхраняваме няколко дни и да приготвяме млечно-плодова напитка с различни плодове всеки ден. Всеки ден си зареждам ново количество мляко и на следващия имам готово заквасено мляко за друго ласи. Отнема малко време и при летните температури, дори не е необходимо специално поддържане на температурата. 


Малиново ласи с рози


Съставки:

130 г кашу накиснато за 4-5 часа, изплакнато

1 л вода вряла вода

1 ампула закваска с рози

200 мл студена инфузия от рози- рецептата по-долу ( ако не разполагате с домашни ароматни рози, използвайте розова вода-1-2 с.л )

100 г малини ( за по-наситен цвят и вкус може да сложите 200 г)

Инфузия от рози:

10 -12 ароматни рози

500 мл филтрирана вода

сок от един лимон

2 с.л. мед или кленов сироп

Поставете листата на розите в бутилка с широко гърло. 

Добавете лимоновия сок и  водата. Ако искате подсладете. 

Оставете в хладилника за 3-4 дни.

Инструкции:

1. Първо приготвяме млякото. Поставяме в мощен блендер изплакнатото кашу и врялата вода. Водата е гореща за да може млякото да бъде супер гладко. След получаването на млякото го охлаждаме до 45 градуса. Може да пробвате и с пръст на ръката си- млякото е топло, но може да държите пръста си в него. Разбърквавме в малка чашка съдържанието на капсулата в една-две лъжици мляко. Добавяме го към основното мляко и разбъркваме добре. Затваряме бутилката и оставяме на топло за да се активират бактериите за 4-5 часа. Може да завиете с топла завивка. В идеалния вариант температурата е добре да бъде около 30 С. След това време прибираме млякото в хладилника. Там заквасването продължава, но по-бавно. След няколко дни например ще бъде с по-кисел вкус.

2. Млякото е заквасено и охладено. В блендера слагаме заквасеното мляко, малините, розовата инфузия и блендираме. Поднасяме веднага. Може да приберем в хладилника. Преди употреба разбъркайте.

Вместо малини може да използвате добре узрели праскови, кайсии, ягоди. Може да добавите други билки или аромати.

Перфектно е за освежаване и лека закуска през деня. 

Ако направите ласи по тази рецепта или ви вдъхновя, ще се радвам да ме споменете, за да видя вашите творения! Използвайте @vkusnosbety в Инстаграм. 

Приятно заквасване! 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни