Малиново ласи с рози
Приготвих мляко от кашу с гореща вода.
Използвам гореща вода, защото благодарение на високата температура, млякото се получава хомогенно с нежна и гладка текстура. Кашуто за мен е с най-близък вкус, аромат и текстура до животинското мляко. Освен това за максимални резултати е добре кашуто да бъде накиснато за няколко часа- 4-5 или цяла нощ.
Сложих закваската. Оставих на топло за няколко часа за да се задействат бактериите.
След като блендирах гладко кашуто и приготвих млякото, леко го охладих, за да добавя закваската. Оптималната температура е 45 градуса С. Можем да проверим с пръст. Завивих го за 3-4 часа. Може да престои и цялата нощ. Може да го оставите и на плота при стайна температура, но ще се заквасва по-дълго време.
Когато млякото се е заквасило, прибираме в хладилника.
Бактериите продължават да живеят и млякото всеки ден ще става по-кисело. При ниските температури действието е по-бавно. След охлаждането на млякото вече може да се приготвя ласи. Напитката е по-вкусна и освежаваща, когато е студена.
Добавих малини, домашна студена инфузия от рози, блендирах и това е! Ласито беше готово.
Ако ви притесняват семчиците от малините може да прецедите. Разклатете бутилката преди употреба. Обичам съчетанието на малини и рози и цяло лято си приготвям лимонада или инфузии от рози. Ще откриете по-долу рецепта за инфузия. Може да заместите с розова вода.
Подквасеното мляко можем да съхраняваме няколко дни и да приготвяме млечно-плодова напитка с различни плодове всеки ден. Всеки ден си зареждам ново количество мляко и на следващия имам готово заквасено мляко за друго ласи. Отнема малко време и при летните температури, дори не е необходимо специално поддържане на температурата.
Малиново ласи с рози
Съставки:
130 г кашу накиснато за 4-5 часа, изплакнато
1 л вода вряла вода
200 мл студена инфузия от рози- рецептата по-долу ( ако не разполагате с домашни ароматни рози, използвайте розова вода-1-2 с.л )
100 г малини ( за по-наситен цвят и вкус може да сложите 200 г)
Инфузия от рози:
10 -12 ароматни рози
500 мл филтрирана вода
сок от един лимон
2 с.л. мед или кленов сироп
Поставете листата на розите в бутилка с широко гърло.
Добавете лимоновия сок и водата. Ако искате подсладете.
Оставете в хладилника за 3-4 дни.
Инструкции:
1. Първо приготвяме млякото. Поставяме в мощен блендер изплакнатото кашу и врялата вода. Водата е гореща за да може млякото да бъде супер гладко. След получаването на млякото го охлаждаме до 45 градуса. Може да пробвате и с пръст на ръката си- млякото е топло, но може да държите пръста си в него. Разбърквавме в малка чашка съдържанието на капсулата в една-две лъжици мляко. Добавяме го към основното мляко и разбъркваме добре. Затваряме бутилката и оставяме на топло за да се активират бактериите за 4-5 часа. Може да завиете с топла завивка. В идеалния вариант температурата е добре да бъде около 30 С. След това време прибираме млякото в хладилника. Там заквасването продължава, но по-бавно. След няколко дни например ще бъде с по-кисел вкус.
2. Млякото е заквасено и охладено. В блендера слагаме заквасеното мляко, малините, розовата инфузия и блендираме. Поднасяме веднага. Може да приберем в хладилника. Преди употреба разбъркайте.
Вместо малини може да използвате добре узрели праскови, кайсии, ягоди. Може да добавите други билки или аромати.
Перфектно е за освежаване и лека закуска през деня.
Ако направите ласи по тази рецепта или ви вдъхновя, ще се радвам да ме споменете, за да видя вашите творения! Използвайте @vkusnosbety в Инстаграм.
Приятно заквасване!
Коментари
Публикуване на коментар