Безглутенови мъфини с бадемово брашно и боровинки - Gluten-free Muffins with Almond Flour and Blueberries

                      

Кой може да устои на пухкав мъфин с боровинки? Бързам да кажа, че може да държите в ръцете си един такъв след 30 минути! И не само един...Имате колебания? Веднага ги разсейвам, като ви кажа какво съдържат тези вкусни, безглутенови и неустоими мъфини: бадемово брашно, кокосово брашно, кокосова захар и  кленов сироп в малки количества, яйца, канела и сочни боровинки. За да са още по неустоими, отгоре са поръсени с хрупкав топинг.



Обичате сладкиши с боровинки? Ето няколко рецепти, които може да ви харесат:










Безглутенови мъфини с бадемово брашно и боровинки

Подготовка: 5 мин

Печене: 20 мин

Общо: 25 мин

9 броя

Съставки:

мокри:

3 големи яйца

60 мл кленов сироп

40 г кокосова захар

60 мл олио

1 с. л. лимонов сок

1 ч. л. ванилова паста

сухи:

190 г фино бадемово брашно

30 г кокосово брашно

55 г нишесте/брашно от тапиока

1 1/2 ч. л. бакпулвер

1/2  ч. л сол

1/2 ч. л. канела

230 г боровинки

Хрупкава поръска:

1 с.л. омекотено кокосово масло

2 с.л. кокосова захар

5 с.л. бадемово брашно или ситно смлени орехи

Инструкции:

1. Загрейте фурната до 180 С .

2. Наредете тава за мъфини и оставете настрана.

3. В голяма купа за смесване разбийте заедно всички мокри съставки, докато се комбинират добре.

4. Добавете сухите съставки, като внимавате да лъжите и подравнявате брашната, не гребете от торбата.

5. Разбъркайте заедно с дървена лъжица или силиконова лопатка.

6. Добавете боровинките. Оставете част от тях за да поставите отгоре за по-апетитен вид. Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте. Добавете ги непосредствено преди влагането в тестото. Оваляйте ги в брашно и ги изтръскайте през сито например. Това ще помогне да не оцветят тестото.

7. Използвайте лъжица за сладолед и разпределете тестото в капсулите за мъфини, запълвайки около 3/4 от обема им. Добавете останалите боровинки равномерно и леко притиснете.

8. В малка купа разбъркайте заедно  съставките за хрупкавата поръска. Ако изглежда твърде мокро, добавете още бадемово брашно, докато стане ронливо.

9. Натрошете върху мъфините. Леко притиснете.

10. Печете 20-25 минути или докато станат златисто кафяво отгоре и клечка за зъби излезе без полепнали трохи. Проверете след 20 минути. Когато използвах кленова захар, те взеха по-близо до 25, но всички фурни са различни, така че ги внимавайте! Времето за печене също ще бъде  по-дълго, ако използвате замразени боровинки.

11. Оставете да се охладят в тавата за около 15 минути, след което прехвърлете върху решетка, за окончателно охлаждане.

Ако направите тези мъфини, ще се радвам да ме споменете, за да ги видя! Използвайте @vkusnosbety в Инстаграм. 

Приятно печене! 

Коментари

  1. Удоволствие са твоите публикации, Бети! Сякаш се пренасям в друг свят. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни мъфини Бети.Изглеждат превъзходно.Боровинките са любими, а тук са прекрасна добавка.Интересен акцент е и бадемовото брашно.Бадмите са лесно смилаеми и могат да се използват и от тежко болни.Тези мъфини могат да се консумират с бадемово мляко и мед.
    Поздрави, лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Перфектна комбинация ще бъдат с бадемово мляко и мед! Радвам се, че ти допадат!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни