Безглутенови мъфини с бадемово брашно и боровинки - Gluten-free Muffins with Almond Flour and Blueberries
Кой може да устои на пухкав мъфин с боровинки? Бързам да кажа, че може да държите в ръцете си един такъв след 30 минути! И не само един...Имате колебания? Веднага ги разсейвам, като ви кажа какво съдържат тези вкусни, безглутенови и неустоими мъфини: бадемово брашно, кокосово брашно, кокосова захар и кленов сироп в малки количества, яйца, канела и сочни боровинки. За да са още по неустоими, отгоре са поръсени с хрупкав топинг.
Безглутенови мъфини с бадемово брашно и боровинки
Подготовка: 5 мин
Печене: 20 мин
Общо: 25 мин
9 броя
Съставки:
мокри:
3 големи яйца
60 мл кленов сироп
40 г кокосова захар
60 мл олио
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. ванилова паста
сухи:
190 г фино бадемово брашно
30 г кокосово брашно
55 г нишесте/брашно от тапиока
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л сол
1/2 ч. л. канела
230 г боровинки
Хрупкава поръска:
1 с.л. омекотено кокосово масло
2 с.л. кокосова захар
5 с.л. бадемово брашно или ситно смлени орехи
Инструкции:
1. Загрейте фурната до 180 С .
2. Наредете тава за мъфини и оставете настрана.
3. В голяма купа за смесване разбийте заедно всички мокри съставки, докато се комбинират добре.
4. Добавете сухите съставки, като внимавате да лъжите и подравнявате брашната, не гребете от торбата.
5. Разбъркайте заедно с дървена лъжица или силиконова лопатка.
6. Добавете боровинките. Оставете част от тях за да поставите отгоре за по-апетитен вид. Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте. Добавете ги непосредствено преди влагането в тестото. Оваляйте ги в брашно и ги изтръскайте през сито например. Това ще помогне да не оцветят тестото.
7. Използвайте лъжица за сладолед и разпределете тестото в капсулите за мъфини, запълвайки около 3/4 от обема им. Добавете останалите боровинки равномерно и леко притиснете.
8. В малка купа разбъркайте заедно съставките за хрупкавата поръска. Ако изглежда твърде мокро, добавете още бадемово брашно, докато стане ронливо.
9. Натрошете върху мъфините. Леко притиснете.
10. Печете 20-25 минути или докато станат златисто кафяво отгоре и клечка за зъби излезе без полепнали трохи. Проверете след 20 минути. Когато използвах кленова захар, те взеха по-близо до 25, но всички фурни са различни, така че ги внимавайте! Времето за печене също ще бъде по-дълго, ако използвате замразени боровинки.
11. Оставете да се охладят в тавата за около 15 минути, след което прехвърлете върху решетка, за окончателно охлаждане.
Ако направите тези мъфини, ще се радвам да ме споменете, за да ги видя! Използвайте @vkusnosbety в Инстаграм.
Приятно печене!
Удоволствие са твоите публикации, Бети! Сякаш се пренасям в друг свят. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатрин, благодаря ти! Много си мила!
ИзтриванеПрекрасни мъфини Бети.Изглеждат превъзходно.Боровинките са любими, а тук са прекрасна добавка.Интересен акцент е и бадемовото брашно.Бадмите са лесно смилаеми и могат да се използват и от тежко болни.Тези мъфини могат да се консумират с бадемово мляко и мед.
ОтговорИзтриванеПоздрави, лека и спорна седмица !
Ели, благодаря ти! Перфектна комбинация ще бъдат с бадемово мляко и мед! Радвам се, че ти допадат!
Изтриване