Тарт с ягоди и панакота с бъз


Откакто са се появили сезонните ароматни, сладки ягоди, всеки ден изяждам минимум по половин килограм. Не мога да се наситя на вкуса и аромата им. Направих едно страхотно несладко сладко, мармалад, замразих, суших. Обичаме и сладкиши с тях. Този тарт, със здравословни съставки е без рафинирана захар, без глутен и е веган. И много вкусен! Ще впечатли всеки и е много лесен за приготвяне. Идеален е за всеки повод. А трябва ли ни повод да се насладим на вкусните и дъхави ягоди, съчетани с вълшебния аромат на бъз. 
 Всичко в този тарт ми харесва много:
- хрупкавата коричка, която направих от съставките на последната гранола, към която се пристрастихме
- слоят от ягодов мармалад, който придава свежест и наситен ягодов вкус във всяка хапка 
- слоят от панакота, който приготвих от гъсто мляко от кашу, което инфузирах с бъз
- украсата от свежи ягоди, цветчета бъз и горски ягодки



Използвайте бъз, който е събран от чисти места, по възможност отдалечени от оживени пътища. Събирайте добре разцъфнали, ароматни цветове. Изтърсете цветовете за да избягат насекоми, които евентуално са се скрили. Ако не можете да използвате веднага цветовете, най-добрият начин да се съхранят свежи е да ги поставите в плик или плътно затваряща се кутия в хладилника. Така цветовете ще останат ароматни и свежи до ден, дори два.  От опит знам, че поставянето във ваза не действа.




Съставки:

кора

100 грама овесени ядки

70 г орехови ядки

30 г сусам

1/2 чаена лъжичка канела

1 щипка сол

15 г кокосово масло

40 мл кленов сироп

30 г тахан (сусамова паста)


мармалад от ягоди - 300 мл


панакота от кашу инфузирана с бъз

60 г кашу

500 мл гореща вода 

4 големи съзветия  бъз

няколко капки стевия

1 ч.л. агар-агар или според указанията на опаковката за 500 мл течност


украса

цветове бъз

ягоди

горски ягоди

форма с диаметър 22 см, с подвижно дъно е за предпочитане



Инструкции:

1. Пригответе инфузираното мляко за панакотата. Отстранете дебелата част от съцветията и поставете цветовете в купа.  Блендирайте горещата вода и кашуто до много гладка текстура. Горещата вода ще направи млякото копринено гладко. Охладете леко и изсипете върху цветовете от бъз. Покрийте купата и оставете аромата да се влее в млякото за 1 или 2 часа.
2. През това време пригответе кората. Смелете всички сухи съставки в блендер. Не е необходимо да супер гладка сместа. Смесете всички течни съставки и ги добавете към сухите. Разбъркайте с вилица до еднородна влажна смес.
3. Загрейте фурната на 140 С. Притиснете плътно тестото на дъното и по стените на формата с подвижно дъно. Печете 35 минути. Охладете напълно.
4. Изсипете мармалада по дъното на коричката. Поставете в хладилника докато приготвите панакотата.
5. Прецедете през цедка млякото, като притиснете цветовете за да извлечете максимално от вкуса и аромата на цветовете. Подсладете със стевия на вкус. Поставете млякото в малка тенджера, добавете агара и загрейте до завиране. Бъркайте непрекъснато докато сместа се сгъсти. Охладете леко, без да допускате втвърдяване. Когато течността стане подобна на гел, изсипете върху мармалада. 
6. Украсете преди поднасяне. 




Ако случайно приготвите този вкусен и ароматен ягодов тарт, кажете ми тук или в Инстаграм, или във ФБ.Обичам да виждам вашите интерпретации. Използвайте @vkusnosbety за да не пропусна.




 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни