Веган сурова мус торта с малини и рози



 Тази торта ще ви очарова с малинов вкус и аромат. Добавих и розова вода за още по-нежно и лятно звучене. Харесвам текстурата на тортата, защото се топи в устата, благодарение на перфектното съчетание на продуктите. Освен това не е прекалено сладка и може да я ядете без угризение . Идеална е за празничен повод, градинско парти или вкусен десерт през седмицата.  Направих по подобие на тази торта- Веган сурова мус торта с боровинки и лавандула. 

По-долу съм дала линк към продуктите, които съм използвала, за които съм получавала запитвания. Винаги, когато съм опитвала други продукти или съм сигурна в някакъв заместител. 

Съставки:

Блат:

 50 г фини овесени ядки
 30 г счукани бадеми
 10 г пуканки от киноа- може да пропуснете и да увеличите бадемите.
 20 г стафиди 
 20 г кокосово олио, разтопено
 5 с.л. стопена кокосова паста (тахан)


Крем - мус

 400 мл кокосово мляко минимум 60% масленост затоплено
 200 г кашу- накиснато за 24 часа, изплакнато
 2 с.л. кленов сироп/агаве/нектар от кокосови цветове/стевиа/мед/сурова кокосова захар
 сок от един лимон 6 с.л.  - 90 мл
 щипка сол
 2 с.л. кокосово олио - разтопено
 3 с.л. кокосова паста  - разтопена
 350 мл овесено или бадемово мляко на стайна температура или леко затопрено
 1 с.л. розова вода
 1 ч.л. ванилов екстракт  
 1 1/2 ч.л. агар агар
 150 г малини - може и замразени - може да замените с боровинки, черници, но ще имате различен цвят на крема

допълнително малини- около 200 г - по желание, в случай че искате цели плодчета в тортата

Ванилов мус слой за шприцоване ( по желание):

 100 г накиснато за 8 часа кашу
 200 г кокосова сметана ( отделената твърда част от 400 мл пълномаслено, поне 60%)
 45-50 г стопено кокосово масло
 30 г кленов сироп
 зрънцата от 1 шушулка ванилия или 2 ч.л. ванилов еккстракт
 2 ч.л. хуск
1-1,5 ч.л. прах от цвекло- по желание

Начин на приготвяне:

1. Смесете кокосовото масло и кокосовата паста. Смесете в купа останалите съставки, добавете маслената смес и разбъркайте  добре. Поставете във форма с подвижно дъно и притиснете с лъжица към дъното. Поставете формата във фризер.

2. За приготвянето на крема. Загрейте част от растителното мляко. Поръсете агара и бъркайте непрекъснато докато сместа започне да се сгъстява. 
 
3. Пригответе бързо другата част от крема.
Първите седем съставки се поставят в достатъчно голям съд и се блиндират до възможно гладка смес. Може да направите това в каната на блендер или  с потапящ се блендер. Добавят се стопените кокосово олио и паста. Отново се блиндира. Към сместа се добавя топлото мляко, сгъстеното мляко с агар и отново се блиндира. Опитайте на вкус - добавете допълнително според вашия вкус - лимонов сок, кленов сироп или желаният от вас подсладител. В списъка с продукти съм написала количествата, които съм използвала аз. Добавете малините, ваниловия екстракт, розовата вода и пасирайте до възможно гладка смес. Топлите съставки подпомагат приготвянето на гладък крем. Затова е важно да са загрети. Ако междувременно сместа с агар се е желирала напълно, леко я затоплете за да стане течна. 

4. За лесно отделяне и гладък борд на тортата използвах ацетатна хартия като тази.Разположих от вътрешната страна на ринга . Върху охладения блат поставете 200 г  малини, или черници. Поставете регулиращ се ринг около блата.  Изсипете крема върху блата и приберете в хладилника за една нощ.

5. На другия ден освободете ринга и отстранете лентите ацетатна хартия.Те могат да се мият и да се използват многократно. Украсете тортата според желанието си. Аз използвах  пресни малини, цветчета от мини рози, натрошени бланширани бадеми и шприцовах с кръгъл накрайник ванилов крем мус от кашу и кокосова сметана. 

6. За приготвянето на ваниловия крем мус пасирайте кашуто като добавите към тях стопеното кокосово масло и кленовия сироп. Течните съставки улесняват гладкото пасиране. След като вече не се усещат парченца кашу добавете ванилията, кокосовата сметана и хуска. Продължете пасирането до гладка копринена текстура. Междувременно хуска набъбва, поема излишната влага и придава въздушност на крема. След охлаждане този крем ще се втвърди още, но при ядене ще се разтапя в устата ни. Може да разпределите този крем върху тортата. Ако искате да шприцовате, както съм направиа аз,  може да се наложи леко да го охладите за да запазва форма и после отново да разбиете или пасирате. В подходящ момент, когато текстурата на крема е подходяща за пасиране, го поставете в пош и шприцовайте върху стегнатата торта.
7. Добавете цветята и свежите малини преди сервиране. Използвайте нетретирани цветя, най- добре от вашата градина или специално купени цветя за хранителна употреба. Не използвайте цветя от цветарски магазини.


 Няма снимка на парченце, защото тортата беше отнесена на приятели, на които бяхме на гости. 

Ще се радвам, ако приготвите да ми покажете вашето творение. Споделете впечатления- тук в коментар или в някой от каналите ми във Fb или Инстаграм

Коментари

  1. Анонименюни 12, 2022

    Страхотно звучи. Както винаги здравословна много красива и съм сигурна с уникален вкус торта. Благодара, мила Бети! 🙏❤🎂

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни