Ягодов мус (веган) - Strawberry mousse ( vegan)

 

Какво е  мус?
Мусът е  богат, но лек и ефирен десерт, който е идеалното лакомство за любителите на този десерт. Думата „mousse“ е френската дума за пяна, която, ако погледнете този мус, ще видите, че е идеалното описание на текстурата.

Мусът може да се направи само с бита сметана или с бита сметана и яйца- само с белтъци или и с включени жълтъци. 

Други рецепти за мус:





Днешният ягодов мус е веган, т.е. без яйца и съдържа кокосова сметана и ягоди. Ефирността идва от разбита аквафаба- нахутена вода. Единственото трудно нещо е да го изчакате.  Няма да описвам предварително начина на приготвяне и съставките. Предлагам да видите рецептата по-долу.



Ягодов мус (веган)


Подготовка: 15 минути

Охлаждане: 8 часа или 1 нощ

Порции: 3 чаши


Съставки:


240 г пресни ягоди, плюс още за украса

60 ml  кленов сироп 

1 ч. л. екстракт от ванилия

150 г  кокосова сметана (отделена от кутия пълномаслено кокосово мляко)

1 ч. л. лимонов сок

80 мл  аквафаба


за допълнителен ягодов слой ( по желание)

100 или 200 г ягоди може и замразени

1 с.л. чия 

1 ч. л. лимонов сок

1 ч.л. кленов сироп, по желание

Инструкции:

1. Намачкайте допълнително количество ягоди, смесете с чиа, която ще обере влагата и няма да разводни поставения отгоре мус. Разпределете в чашите.

2. Притиснете ягодите през цедка, за да отстраните семките – трябва да получите около 200-220 мл ягодово пюре. Може да пропуснете тази стъпка, но семчиците ще се усещат, а обикновено свързваме мусовете с гладка, копринена текстура. Може да звучи трудоемко, но не е. Приз ситна цедка или сито притискайте ягодите с помоща на по-твърда силиконова лъжица или шпатула. Останалият пулп добавете към ягодовата смес, която ще поставите на дъното на чашите. 

Ако поставяте ягодова смес на дъното на чашите- пасирайте всички съставки и останалия пулп от пасирането на ягодите за муса. Разпределете сместа в чашите.

3. Поставете нахутената вода в чиста стъклена или метална купа (това е много важно, тъй като дори и малки остатъци от мазнина ще попречат на нахутената вода да се разбие) Добавете чаена лъжичка лимонов сок. Разбийте, докато постигнете твърди върхове – трябва да можете да обърнете купата и разбитата аквафаба не трябва да помръдва. Ако стане, това означава, че не е разбит достатъчно. Ако добавяте кленов сироп или захар, направете го сега, като добавяте по малко при непрекъснато разбиване.

3. Внимателно и постепенно добавете  твърдата разбития сняг в ягодовата смес. Направете го на 3-4 пъти, и всеки път бъркайте само докато  се смесят добре. Използвайте шпатула. Разпределете сместа в чашите над слоя ягоди, който вече се е сгъстил ги поставете в хладилника за 8 часа (или за една нощ), за да стегне муса.

4. След като мусът се е стегнал, украсете с пресни ягоди непосредствено преди сервиране. Този десерт се съхранява в херметически затворен контейнер за около 2 дни.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни