Ягодов мус (веган) - Strawberry mousse ( vegan)
Ягодов мус (веган)
Подготовка: 15 минути
Охлаждане: 8 часа или 1 нощ
Порции: 3 чаши
Съставки:
240 г пресни ягоди, плюс още за украса
60 ml кленов сироп
1 ч. л. екстракт от ванилия
150 г кокосова сметана (отделена от кутия пълномаслено кокосово мляко)
1 ч. л. лимонов сок
80 мл аквафаба
за допълнителен ягодов слой ( по желание)
100 или 200 г ягоди може и замразени
1 с.л. чия
1 ч. л. лимонов сок
1 ч.л. кленов сироп, по желание
Инструкции:
1. Намачкайте допълнително количество ягоди, смесете с чиа, която ще обере влагата и няма да разводни поставения отгоре мус. Разпределете в чашите.
2. Притиснете ягодите през цедка, за да отстраните семките – трябва да получите около 200-220 мл ягодово пюре. Може да пропуснете тази стъпка, но семчиците ще се усещат, а обикновено свързваме мусовете с гладка, копринена текстура. Може да звучи трудоемко, но не е. Приз ситна цедка или сито притискайте ягодите с помоща на по-твърда силиконова лъжица или шпатула. Останалият пулп добавете към ягодовата смес, която ще поставите на дъното на чашите.
Ако поставяте ягодова смес на дъното на чашите- пасирайте всички съставки и останалия пулп от пасирането на ягодите за муса. Разпределете сместа в чашите.
3. Поставете нахутената вода в чиста стъклена или метална купа (това е много важно, тъй като дори и малки остатъци от мазнина ще попречат на нахутената вода да се разбие) Добавете чаена лъжичка лимонов сок. Разбийте, докато постигнете твърди върхове – трябва да можете да обърнете купата и разбитата аквафаба не трябва да помръдва. Ако стане, това означава, че не е разбит достатъчно. Ако добавяте кленов сироп или захар, направете го сега, като добавяте по малко при непрекъснато разбиване.
3. Внимателно и постепенно добавете твърдата разбития сняг в ягодовата смес. Направете го на 3-4 пъти, и всеки път бъркайте само докато се смесят добре. Използвайте шпатула. Разпределете сместа в чашите над слоя ягоди, който вече се е сгъстил ги поставете в хладилника за 8 часа (или за една нощ), за да стегне муса.
4. След като мусът се е стегнал, украсете с пресни ягоди непосредствено преди сервиране. Този десерт се съхранява в херметически затворен контейнер за около 2 дни.
Коментари
Публикуване на коментар