Летен тарт с горски плодове - Summer Very Berry Tart



Тази рецепта ще ви очарова със свежест и лесен начин на приготвяне. Включила съм всички плодове, които имах в момента. Може да се приготви и само с един вид, но повярвайте всички заедно имат невероятен вкус и свежест. Блатът е хрупкав, безглутенов, но ако нямате проблем с глутена, в указанията съм дала възможност за заместване. Не заменяйте царевичното брашно- то има значение за хрупкавостта. Тартът е естествено веган, но може да замените с краве масло, ако желаете. Не пропускайте да сервирате с някакъв крем. И при него може да подходите според вашия начин на хранене. 

Когато и да приготвите този тарт ще очаровате всички. Подходяща е за празничен повод, какъкво е днешният ден! Честит Петровден! Да са честити всички, които носят имената Петър, Преслав, Петя, Павлина, Полина, Преслава, Камен, Кремена, Павел, Павлета! 

Когато погледнете съставките ще видите, че може да хапнете дори на закуска този вкусен тарт.

Подобна рецепта, която може да ви хареса :

Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди- веган


 Летен тарт с горски плодове

 Време за подготовка: 15 минути

 Време за готвене: 20 минути

 Време за охлаждане: 2 часа

 Общо време 35 минути

 Порции 8-10


Съставки :

Кора

200 г овесени ядки, фини ( ако нямате, пуснете едрите в блендер леко да се раздробят)

80 г брашно безглутеново( може и обикновено пшенично или от лимец)

60 г царевично брашно, не заменяйте с друго (може с царевичен грис, но сместа ще е идея по-ронлива)

1 ч.л.  сол

1/2 ч. л. канела

3 ч. л. кленов сироп

120 г омекотено кокосово масло

Пълнеж

Плодовете за пълнежа може да са замразени, не е необходимо да ги размразявате. 

Плодовете може да са с различни пропорции, може и един вид да бъдат, важното е общото количество да е 680-700 г. Ще бъде достатъчно за размера на формата, която съм посочила. 

220 г къпини 

110 г червен касис

220 г боровинки

110 г ягоди. нарязани

110 г черници

2 с.л. вода

2 с.л. царевично нишесте

1 с.л. кленов сироп ( използвайте толкова, колкото сметнете за добре, аз не използвах)

1 с. л. пресен лимонов сок


За украсата 

пресни горски плодове, каквито имате или обичате- боровинки, малини, ягоди, касис, цариградско грозде, къпини, черници

прясно нарязана мента, лимонова мащерка или естрагон

300-400 г бързо заквасена сметана от кашу  или веган скир, разбита кокосова сметана или веган ванилов сладолед.

2-3 с.л. кленов сироп по желание за подслаждане на кокосовата сметана

1 ч. л. ванилия

1 супена лъжица марсала или ром

Инструкции:

За да направите кората:

1. Комбинирайте всички съставки заедно в купа. Разбъркайте добре отначало с вилица, после с ръка. 

2. Натиснете равномерно в ненамазнена форма за тарт с подвижно дъно с размери 37 *15 см  Натиснете тестото така, че да се издигне нагоре по стените с равномерна дебелина. Тъй като тестото не е гладко и залепва по ръцете, използвайте по- твърда силиконова шпатула. Значително улеснява работата и сксъсява времето. Замразете до твърдо състояние, 10-15 минути.

3. Загрейте фурната до 180 С.

4. Поставете формата с тарта  върху тава за печене и печете в центъра на фурната за 18-20 минути. 

5. Извадете от фурната и оставете на пълно да се охлади. 

6. През това време, и по време на печенето пригответе пълнежа.

Пълнеж:

1. Поставете всички горски плодчета в тенджера, добавете лимоновия сок. Покрийте и оставете да заври.

2. Докато се готвят, разбъркайте 2-те  супени лъжици вода и царевичното нишесте и разбъркайте в малка чаша, за да образувате каша.

3. Когато плодовете заврат, намалете котлона и оставете да къкри, като бъркате 3-4 минути, докато плодовете започнат да омекват.  Оставете да къкри докато течността започне да се сгъстява. Дръжте под око тенджерата и разбърквайте от време на време. Плодчетата трябва да омекнат, а соковете да се сгъстят.  

4. При непрекъснато бъркане добавете кашата от разбърканото нишесте. Опитайте на вкус и подсладете, ако е необходимо. 

5. Оставете да къкри още минута или докато сместа стане лъскава и полупрозрачна. Бъркайте за да не се захване на дъното. 

6. Отстранете от котлона и оставете да престои 5-10 минути, докато се охлади.

7. Изсипете пълнежа в охладената кора за тарта. Разпределете го равномерно по дъното. 

8. След това започнете да разпределяте плодовете си върху тази основа, като внимателно притискате всяко плодче към плодовия конфитюр.

9. Започнете с по-големите си плодове, като ги разположите стратегически по цялата повърхност. Редете зрънцата, като с най-малките запълвайте празнините.

10. Оставете да се охлади напълно преди сервиране. Охладете за около 2 часа преди да сервирате. Тарта не овлажнява и може да бъде съхранен за денонощие. 

Сервиране: 

1. Ако желаете разбъркайте избраният крем с ванилията, рома или марсалата и кленовия сироп.

2. Сервирайте с избрания крем отстрани на парчето тарт. Поръсете с малки или нарязани листа мента,  или листенца лимонова мащерка, или ситно нарязан естрагон

Споделете с мен, ако го приготвите! Любим момент е да видя вашите снимки! Тагнете ме в @vkusnosbety в Инстаграм, за да видя!


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни