събота, 29 август 2015 г.

Сорбе от диви круши и боровинки - Wild pears sorbet and blueberries

 

Много обичам аромата на дивите круши, една година направих дори сироп и желе от тях. Ако по време на разходка се натъкнете на дърво  дива круша, ето още една идея какво да направите от тях. Вкусни са и в компот.  Като всички круши, зреенето им продължава след откъсването. Те са твърди и леко стипчиви, с много по-зърниста текстура от всяка друга култивирана круша, но са много ароматни. Събраните плодове се разстилат на проветриво място и щом пожълтеят са готови за употреба. 

 Преди да продължа с рецептата искам да споделя с радост, че това е другата рецепта,  която списание Goodfood публикуваха .



Ето как ги включих в това ароматно сорбе.


     Продукти:

    * 1 кг диви круши
    * 3 чаши боровинки
    * 10 с.л. мед, или кленов сироп
    *  сок от два лимона








Приготвяне:

1. Крушите се поставят в тенджера, заливат се с вода, колкото да ги покрие. Варят се докато омекнат. Течността се прецежда и след като се охлади леко в нея се разтваря меда или кленовия сироп. 

2. Боровинките, лимоновият сок и охладеният крушов сироп се пасират до гладка смес. Ако желаете фино сорбе, прецедете през кърпа или сито. Сипете в чашки за еднократна употреба и замразете. 

3. Когато сместа се втвърди поставете клечки за сладолед или клончета. По-бързо ще се получи, ако сместа се пусне в машина за сладолед за 30 минути.

4.Когато сорбето е напълно замразено, извадете от чашките и сервирайте. Може да сложите в купа с лед, за да предотвратите началото на топенето. 










32 коментара:

  1. OMG! I love this recipe and your pictures are magic! I must try this recipe, maybe with other berries, because blueberries are very expensive here in Portugal. Do you have a facebook page for your blog?
    Have a nice weekend :)
    Sara

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dearest Sara, I'm glad you liked the recipe. In fact, in Bulgaria blueberries are relatively expensive, but here now is the season of blackberries and would also be delicious.
      Yes, I have a Facebook page, but I'm not very active there ;) https://www.facebook.com/betty.yovcheva

      Изтриване
  2. Love the effect you have made with the branch in the sorbet tube!!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you dear! Missing me wooden sticks for ice cream :)

      Изтриване
  3. Lovely post, have a beautiful weekend dear! <3

    ОтговорИзтриване
  4. The pear and blueberry sorbet looks so refreshing and good, especially right now at the end of these summer days. Do you know that pears used to be my favorite fruit when I was growing up? Since then, my favorite now is CHERRIES!

    Have a lovely weekend, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Me maybe all fruits are my favorites... Thank you dearset Sheri!

      Изтриване
  5. Ех, Бети, Бети, как ти хрумнаха пък сега тези саксийки...уникални са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, човек, когато не е у дома си и му липсват разин удобни неща, какво ли не измисля за да си угоди на капризите...

      Изтриване
  6. Докара ми спомени с тази дива круша! С най-голямо удоволствие бих опитала от сорбето. Много нетипично, ароматно и в твой стил! Красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучи! Имаме в двора на село едно огромно дърво и всяка година се радвам на жълтите, ароматни топчета.

      Изтриване
  7. Wow, this looks really cool! So Tasty)

    kireikana.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  8. О, Бети, прекрасни малки бижута си сътворила!
    Наскоро и аз мярнах тази идея с клонките вместо сладоледени клечки в нета и много ми допадна и на мен - красиво е!
    Поздравления за наградата, напълно заслужено!
    Поздрави от мен и хубав неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Мария, радвам се да те видя! Не съм мяркала тази идея, просто нямах нито форми, нито дървени шпатулки на село.... така се случиха тези бижута :)
      Благодаря ти сърдечно за прекрасния коментар и топлите думи!

      Изтриване
  9. Сладурана! Страхотна презенпация!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно сорбе Бети и прекрасни снимки ,както винаги.Преди години по нашия край имаше много диви круши.Днес за жалост има само дървета без плод.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина! И аз не съм срещала често в последните години. Ние имаме в двора си огромно дърво, което всяка година ражда обилно плодове.
      Благодаря ти, Ели за милия коментар!

      Изтриване
  11. Never tried to combine pears and blueberries so I am curious how it tastes. Must be delicious! I like the idea to make them look like litle fruits. Creative yet simple. This is what I love so much about your blog.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dearest Aga, miss me with your wonderful comments and posts.

      Изтриване
  12. Толкова обичам сорбе и винаги съм искала да си приготвя домашно... А все не се решавам от страх, че ще ям един голям плодов кристал - че няма да се справя, казано накратко. Но твоето сорбе, Бети, е фантастично! Толкова вкусно, ароматно, идейно, оригинално, красиво... Какво да кажа, не знам...
    Поздрави изпращам, браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери и на мен сорбетата са ми най- на сърце от ледените десерти. Никак не е сложно. На половин час вадиш от фризера и блендираш, после отново- 2-3 пъти. Когато решиш да хапнеш вадиш, изчакваш 10-15 минути и нападаш с лъжицата.
      Благодаря ти, за прекрасните ти думи!

      Изтриване