Пастички със сини сливи

 


Един от сладкишите, които всяко лято приготвям са пастичките от кайсии. Харесват ни защото имат нежна текстура и маслен вкус, а сливите добавят приятната киселичка свежест във всяка хапка.  Тази година реших да приготвя и със сливи. Използвах същата рецепта, като намалих захарта и изпекох в мини формички за тарталети. Би могло да се изпекат и във форми за мъфини. Вероятно малко ще се удължи времето за печене. Предпочетох да ги направя по-ниски, за да се усеща във всяка хапка печената слива. 

Рецепти със сливи, които ще ви харесат:

Мини крамбъл- печени сливи с хрупкави лешникови трохи

Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници

Мармалад от сливи без захар 

Руло с марамалад от сини сливи и орехи и рецепта за мармалад 

Тарта със сини сливи

Биствити с плодове и извара- два варианта на една рецепта

Бисквитени тарти със сливи без масло

Пастички със сливи

време за приготвяне: 15 минути

време за печене:  20 минути

общо време: 35-40 минути

порции: 8

Съставки:

 125 грама краве масло на стайна температура
 100 грама пудра захар
 125 грама пресято брашно
 2 яйца-разделени на белтъци и жълтъци
 сливи- узрели, но твърди, измити и подсушени, еднакви по големина, разделени на половинки
пудра захар за поръсване отгоре, заменете с еритрол или лукума на прах.

Инструкции:

1. За да не се наложи да мием бъркалките на миксера първо разбиваме белтъците на сняг с меко връхче. Добавяме 2 с.л. от захарта и разбиваме до по-твърди върхове. Оставяме настрана.
2. Маслото и захарта се разбиват на светъл крем ( без да мием бъркалките). 
3. Един по един се добавят жълтъците,като се разбива добре след всеки жълтък до поемането му. 4. Към тестото се добавя половината от брашното. Разбива се за кратко, колкото брашното да се поеме.
5. Добавете лъжица белтъци и разбъркайте, колкото да се поеме от сместа. Добавете брашно, разбъркайте. Продължете да редувате лъжица белтъци, лъжица брашно, докато се сложи и останалото брашно и белтъци . 
5. Получената смес се слага в тавичка, покрита с хартия за печене, разстила се със шпатула на дебелина около 2 см. Или, както съм направила аз, разпределете в отделни формички с подвижно дъно за тарталети, като напълните 2/3 от обема. Имайте предвид, че по време на печенето сместа се надига и няма да е добре, ако излезе извън формичките. 
6. Отгоре на еднакво разстояние се нареждат половинките кайсии с отворите нагоре и леко се притискат.
7. Пече се в загрята на 180 С градуса фурна-първите 10 минути, после на 160 градуса още 10-15 минути. Когато порозовее се пробва с клечка-ако е суха клечката е готово.
8. Извадете от фурната и оставете напълно да изстине печивото. Нарежете на пастички и поръсете по желание с пудра захар или еритрол на прах. Ако сте пекли в индивидуални формички извадете пастичките и поръсете пестеливо по желание с пудра захар или еритрол на прах. Бихте могли да поръсите и с лукума на прах. 


Ако приготвите тази рецепта, не забравяйте да споделите в Instagram и да ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Обичам да виждам вашите снимки и споделям в Stories вашите постове. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни