понеделник, 20 юни 2011 г.

Пастички с кайсии

Лято е!


Експлозия от цветове,аромати и вкусове! Във всяко цветче,което ни заобикаля,всеки плод,който ни съблазнява, се усеща милувката на слънцето! При днешната обиколка на пазара,видях да греят сергиите с вкусни "истински" нашенски кайсии.Веднага се сетих за любимите ни пастички с кайсии. Предлагам ги и на вас.Надявам се да ви допаднат. Пастичките могат да се приготвят и с праскови,нектарини,сливи или да се използва комбинация от плодове.





Продукти

* 250 грама краве масло на стайна температура
* 250 грама пудра захар
* 250 грама пресято брашно
* 4 яйца-разделени на белтъци и жълтъци
* 1 кг кайсии/измити и подсушени/,еднакви по големина, разделени на половинки


Приготовление:

Маслото и захарта се разбиват на светъл крем.Един по един се добавят жълтъците,като се разбива добре след всеки жълтък до поемането му.Към тестото се добавя половината от брашното.Белтъците се разбиват на гъст сняг и лъжица по лъжица се прибавят, като се се редуват,лъжица белтъци,лъжица брашно,докато се сложи и останалото брашно.Получената смес се слага в тавичка,покрита с хартия за печене,разстила се със шпатула на дебелина около 2 см.Отгоре на еднакво разстояние се нареждат половинките кайсии с отворите нагоре и леко се притискат.



Пече се в загрята на 180 градуса фурна-първите 10 минути, после на 160 градуса.Когато порозовее се пробва с клечка-ако е суха клечката е готово.



Като изстине се поръсва с пудра захар и се реже на квадратчета.



2 коментара:

  1. Анонименюни 21, 2012

    Изпробвах.
    Страхотни са на вкус!Благодаря за рецептата!
    Лидия

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименавгуст 07, 2016

    Благодаря за успешна рецепта! Той излезе много вкусно и красиво! Елена

    ОтговорИзтриване