събота, 18 юни 2011 г.

Тройно лимонови къпкейкчета



Лимоново кексче, лимонов крем, лимонова чийз крем глазура....ммм свежо,сочно и вкусно. Свежо,  като коктейл в горещ летен ден...Гарнирано с ароматна ягода и поръсено с прясно настъргана кора от лайм. Дълго ще помните този вкус.


Продукти за кексчетата*:


* 150 грама масло на стайна температура
* 150 грама захар
* 2 големи яйца
* 150 грама самонадигащо брашно,или обикновено пресято с 1/2 бакпулвер
* 2-3 супени лъжици лимонов сок
* 2 супени лъжици прясно настъргана лимонова кора

Приготовление:
Фурната се загрява на 180 градуса С или с обдухване на 160 С.Лимоновата кора с пръсти се претрива в захарта. Маслото и захарта се разбиват до пухкав светъл крем. Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се разбива до пълното му поемане. Добавя се лимоновият сок и всичко се разбива до кремообразна смес. Брашното се добавя, предварително пресято и се разбърква на ръка. Капсулите се пълнят 3/4 от обема им.Аз използвам лъжица за сладолед. Печете около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.
Охладете приготвените кейкчета върху решетка.


След като изстинат добре, с помоща на инструмента за почистване на семки от ябълки се издълбават цилиндърчета :


или с ножче конусчета:


По който и начин да се издълбаят се пълнят с лимонов крем.Този крем може да се приготви 2-3 дена предварително.Ако го правите в същия ден, е добре да започнете с неговото приготвяне,за да се охлажда, докато приготвяте кексчетата.


Продукти за лимоновия крем пълнеж **:

* 6 яйчни жълтъка
* настъргана кора от 1 лимон
* 1/2 чаена чаша лимонов сок/2-3 лимона,зависи колко са големи и сочни/
* 1/2 чаета чаша захар
* 6 супени лъжици масло
* 2 супени лъжици заквасена сметана

Всички продукти се смесват,без маслото и сметаната,в тенджерка и с постоянно бъркане се загряват.Бърка се с дървена лъжица или силиконова шпатула.Вари се на умерен огън,около 10-15 мин.докато започне да се "облича" лъжицата./Аз варих на 7 от 9 степени/Важно е да не се "захване за дъното"

Когато е готово се отстранява и се добавят сметаната и маслото лъжица по лъжица,с непрекъснато разбъркване до поемането на всяка.Ако желаете може да се прецеди.Аз предпочитам да усещам лимоновите кори.Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника.Може да се съхранява до 3-4 дни.Възможно е и повече, но аз най-много толкова съм го държала.




** С този крем може да се пълнят тарталети или лимонова крем пита с меренге;макарони или торта Павлова.Това е един от любимите ми кремове,има много траен, богат лимонов послевкус.

Продукти за глазурата с крема сирене:

* 250 грама крема сирене на стайна температура
* 50 грама масло на стайна температура
* 2 чаени чаши пудра захар
* няколко капки жълта боя,по желание
* сок от един лимон
* 1 супена лъжица прясно настъргана лимонова кора
* 1 есенция лимон на д-р Йоткер,по желание

Разбива се крема сиренето,добавя се маслото.Отново се разбива, добавят се пудрата захар и останалите съставки.Разбиването продължава докато се постигне еднородна консистенция на пухкав крем.Ако е необходимо се слага да се охлади,преди да се използва.


Напълнените кексчета се украсяват с шприцована глазура и лимонова кора,листенце мента или захаросано парченце лимон; или захарни перлички.Аз съм използвала кора от лайм и ягоди.


Забавлявайте се!


* Това е една от любимите ми рецепти за мъфини, която може да се измени според желанието ни.Ето как изглежда рецептата като използвам ванилия.

3 коментара:

  1. BETI,TEZI BQXA MNOGO VKYSNI I MNOGO LIMONOVI,STRAXOTNI.PRODYLJAVAI DA NI IZNENADVA6 S VKYSNI NE6TA!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименноември 24, 2017

    Цяла ампула лимонова есенция е твърде много за глазупага. Няма да може да се яде. Достатъчни са 1 - максимум 2 капки, защото аромата е вного силен. Итначе благодаря за резептата и старанието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Есенцията е по-желание и количеството не е много. Ако използвате етерично масло -една две капки ще са достатъчни, но тези ампули не са толкова концентрирани.

      Изтриване