Черешов пай
Череши!
Тези малки, сладки,лъскави топчици ме привличат неудържимо.Напомнят ми за детството,когато със сестра ми прекарвахме с дни при бабите ни и с часове по дърветата с череши и вишни!Винаги с голямо удоволствие съм чистила и приготвяла сладко и различни сладкиши от тях.Предлагам ви любимия ми пай от череши.Баба ми го наричаше черешова пита.Избираше най-хубавите череши и докато ние сме още по дърветата,току ни извика да похапнем...Хубаво и незабравимо!Сега аз приготвям този пай и пращам на баба ми,а тя се радва,радва!
Продукти за тестото:
* 3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сол
* 2 супени лъжици захар, може и да се пропусне
* 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета, колкото грахчета+допълнително за намазване на металните формички
* 5-6 супени лъжици ледена вода
Продукти за плънката:
* Около 4 чаши големи,добре узрели,почистени от костилките череши
* 1/2 чаена чашка захар-около 50 грама
* 1 чаена чашка вода-около 100 милилитра
* 3 супени лъжици нишесте
* щипка канела
За намазване отгоре:
* 1 яйце, леко разбито с 1 чаена лъжичка вода
* 1-2 супени лъжици захар за поръсване
Приготовление:
В голяма купа се смесват брашното, солта и 2-те супени лъжици захар. Добавя се маслото и с ледени ръце или вилица се разбърква, докато сместа стане като груби трохи.Целта е маслото да не се стопи.Може да се използва и миксер с подходящи бъркалки.Когато се убедите,че няма парченца масло се добавя водата по малко,за да се образува топка тесто,което не трябва да лепне. Ако е ронливо, добавете още вода,около 1 чаена лъжица и пак омесете.Месенето не е продължително,а само колкото да се оформи топка. Завъртете тестото върху работната повърхност и разделете наполовина.Двете топки увийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа или до една нощ.
Оставете тестото да престои на стайна температура около 5 минути.За да не добавям повече брашно, разточвам кръгчета върху хартия за печене с дебелина около 5 мм.Големината на кръгчетата е малко по-голяма от формичките за печене. Поставя се всяко кръгче в предварително намазаната формичка.Внимателно се притиска тестото по дъното и стените и излишното тесто се отстранява и разточва отново за следвашата формичка.Ако междувременно тестото,което разточвате омекне много,отново го сложете за малко в хладилника. Повторете с останалото тесто докато напълните всички формички.Напълнете с изстиналия пълнеж,приготвен, докато тестото престоява в хладилника по следния начин:
Приготовление на черешовия пълнеж:*
Черешите се смесват с 1/2 чаша вода и захарта и се слагат на умерен огън да поврат 10-ина минути. Нишестето се разтваря с другата 1/2 чаша вода и се изсипва при черешите. Разбърква се докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавя канелата.Разбърква се. Оставя се да изстине.
С другата половина от тестото се разточват кръгчета, колкото е горният радиус на формите,оформя се решетка или нарязва с формички за сладки.Може и да се преплетат лентички като кошничка.Внимателно се поставя върху плънката. Заглажда се по краищата, излишното тесто отново се изрязва.Приготвените форми се слагат във фризера за около 20- ина минути.Фурната се загрява до 180 градуса.Преди да се сложат да се пекат, минипайовете се намазват с разбитото яйце и се поръсват със захар.Така стават по-лъскави и апетитни.Пекат се до приятно порозовяване и леко отделяне от стеничките на формите-около 15-20 минути.Изваждат се от фурната и след около 5 минути се вадят от формите.Поднасят се топли, евентуално със сладолед.Вкусни са и охладени.
*По този начин приготвях кисел на децата докато бяха малки,в началото,в бебешкия период само с прясно изцеден сок, а по-късно и с парченца плодове.Синът ми и досега го обича и често ме моли да му приготвям.
Бети, отново с твоя помощ успях да изненадам гостите си този уикенд! Получи се много вкусен, точно така изглеждащ, като на твоите снимки, златист черешов пай! Варианта да подготвя тестото и плънката предварително ми помогна да успея с вечерята и да поднеса топъл пай с топка сметанов сладолед! Рецептата която бях отпечатала им я подарих на изпращане за да я изпробват отново! Аз със сигурност ще го сторя:)
ОтговорИзтриванеКреми,
Изтриванеблагодаря ти,че си се доверила на рецептата ми!Радвам се,че си зарадвала гостите си и че ви е харесал този десерт!
Коментара ти ме зарадва много!
Не съм яла по-вкусен пай! Наистина! За пореден път да кажа, че се радвам, че те открих!
ОтговорИзтриване..и благодаря за споделянето!
Сандра, аз ти благодаря!
ОтговорИзтриванеИ много се радвам, че си направила тази рецепта и на нас у дома ни е любима!
Чуднички пайчета! И тази идея е супер. Сигурно ще се получи и с готово бутер тесто, нямам голям опит с приготвянето на маслено тесто, а ми се ще да опитам
ОтговорИзтриванеМарти, наистина са чуднички...Тестото е много лесно.Погледни коблера, там съм обяснила и със снимки. Няма нищо сложно в приготвянето му. Това тесто не е бутер тесто-многолистното, което отнема време и има периоди на изчакване.Това е ронливо маслено тесто.
Изтриване